Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης βρίσκονται τα αδέλφια Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, μετά από ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, για έργα που χαρακτηρίζονται ως "φαντάσματα", επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Η ζημιά που προέκυψε υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 1,2 εκατομμύριο ευρώ. Επρόκειτο – στην πλειονότητά τους – για έργα πληροφορικής, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Μόνο που, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, ενώ οι εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται ότι βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών βρέθηκαν συνολικά οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: «Ταξινόμηση – καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», «Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων», «Καταγραφή αδειών αλιείας», «Αναδιοργάνωση – προστασία ιστοχώρου», «Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ». Όπως αναφέρθηκε, δε, ορισμένοι από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία.
Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης εναντίον του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, ως Αντινομάρχη, αυτή είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Εξάλλου, για απλή συνέργεια στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, διώκεται ο πρώην γενικός γραμματέας της τότε Νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος.
Η παραπάνω υπόθεση έρχεται την ώρα που επίκειται ο προσδιορισμός της δίκης για τα λεγόμενα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδελφοί Ψωμιάδη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, το διάστημα 2005-2010, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, διαδικασία που, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, προκάλεσε ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.
Ποινική δίωξη εναντίον των αδελφών Ψωμιάδη για έργα 1,2 εκατομμυρίου ευρώ
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News
Μοιραστέιτε το