Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Επεισόδια και χημικά στην πορεία

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Επεισόδια και χημικά στην πορεία

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, στο ύψος της Αμαλίας έξω από τον ΣΕΒ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των ΜΑΤ και να φθάσει στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Στην συνέχεια οι δυνάμεις των διαδηλωτών έριξαν μπογιές στο υπουργείο Οικονομικών. Έφθασαν μέχρι το κτήριο της ΓΣΕΕ που βρίσκεται στην Φιλελλήνων με συνθήματα κατά των συνδικαλιστών.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων πέταξε αβγά και τρικάκια ενώ ορισμένοι εξ αυτών έσκισαν το πανό και έσπασαν το βήμα των ομιλητών. Στα τρικάκια αναγραφόταν το σύνθημα «καμία συμμαχία με την εργοδοσία». Μετά την καταδρομική επίθεση οι κουκουλοφόροι διέφυγαν στα γύρω στενά.

Χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις η ΓΣΕΕ

Το «δυναμικό παρών» που έδωσαν στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Για ακόμη μία φορά, ο κόσμος της εργασίας απαίτησε να μπει οριστικό τέλος στα εγκληματικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και σε αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί να επιβληθούν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των αντοχών και των ανοχών του» επισημαίνει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της για την «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» που συνδιοργάνωσε με την ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Η ΓΣΕΕ ανέφερε επίσης πως «θα συνεχίσει τον αγώνα κατά των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών ενώνοντας τις δυνάμεις της με  αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών». «Όσο εφαρμόζονται οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να απεργούν» τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Η πορεία

Με αφετηρία την Πλατεία Κλαυθμώνος, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Προς την Βουλή κατευθύνθηκε και η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση μέσα από κάλπικες αντιπαραθέσεις, μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει αμέσως τώρα να ανασυνταχθεί έτσι ώστε αυτό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με ισχυρό το ΚΚΕ» επισήμανε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του.

Χωρίς τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο

Σημειώνεται ότι ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και καλεί ολους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στάσεις εργασίας και απεργία σε τρόλεϊ και λεωφορεία

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην "Πανεθνική Ημέρα Δράσης" και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.  Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, που αντιδρούν στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, προγραμμάτισαν για την ημέρα της 24ωρης απεργίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία από τις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Μαΐου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή της, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της απεργίας θα προχωρήσουν σε τροποποιήσεις δρομολογίων.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.

Απεργεί η ΟΛΜΕ εν μέσω εξετάσεων

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη μέλη της ΟΛΜΕ, τα αιτήματα αφορούν «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Απεργεί η Αυτοδιοίκηση

Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 30 Μαϊου 2018 κάλεσε και η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Παραλύει ο χώρος της Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στην απεργία ενάντια στην άγρια λιτότητα που έχουν επιφέρει τα μέτρα της κυβέρνησης, με την υπερφορολόγηση, την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air την Τετάρτη 30 Μαΐου, λόγω της στάσης εργασίας (10:00 – 13:00) των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας , ανακοίνωσε η AEGEAN.

Συγκεκριμένα ακυρώνονται έξι σκέλη πτήσεων και τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων.

Ακυρώνονται οι πτήσεις της AEGEAN Α3 990 Αθήνα –Κωνσταντινούπολη , Α3 991 Κωνσταντινούπολη –Αθήνα, Α3 980 Αθήνα –Σόφια και Α3 981 Σόφια – Αθήνα.

Ακυρώνονται οι πτήσεις της OLYMPIC AIR, ΟΑ 110 Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ΟΑ 111 Θεσσαλονίκη –Αθήνα.

Οι τροποποιήσεις των ωρών αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων, της AEGEAN και της OLYMPIC AIR, αναλυτικά στον πίνακα που επισυνάπτεται.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα