Οδύνη για τον Βενιζέλο και την Κατερίνα. Πως σώθηκαν τα παιδιά. Διπλό χτύπημα της μοίρας

Ο πόνος και η θλίψη για τα δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν τα τέσσερα παιδιά τους κάνει το γύρο της Ελλάδας. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία συγκλονίζει.

Η μοίρα χτύπησε για δεύτερη φορά με αδυσώπητο τρόπο την ίδια οικογένεια, μέσα σε λίγα χρόνια.

Στις 15 Αυγούστου 2017 ο Βενιζέλος Στρατάκης έχασε τη ζωή του για να σώσει τα παιδιά του από τα κύματα στην παραλία του Γεροποτάμου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Εντεκα χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2006, η οικογένεια Στρατάκη είχε θρηνήσει τον χαμό του 20χρονου τότε Κώστα Στρατάκη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανή.

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τους τραγικούς γονείς που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους.

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του αδικοχαμένου Βενιζέλου Στρατάκη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Γεροπόταμο Ρεθύμνου, με συγγενείς και φίλους να βρίσκονται στη Ροδιά συμπαραστεκόμενοι στην οικογένειά του.

Γνωστοί, συγγενείς και φίλοι οδήγησαν την Τετάρτη το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία τον Βενιζέλο Στρατάκη που είχε πάει εκδρομή με τη φίλη του Κατερίνα Καναβάκη και τα παιδιά της στην παραλία του Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο. Μία παραλία που είναι γνωστή για τα μεγάλα κύματα και τα δυνατά ρεύματα. Το κακό δεν άργησε να συμβεί ανήμερα της Παναγίας. Γύρω στις 9 το βράδυ άκουσαν τις φωνές των παιδιών. Δίχως να το σκεφτούν και να υπολογίσουν τις συνέπειες, βούτηξαν και οι δύο στο νερό.

Το «τελευταίο αντίο» θα πουν συγγενείς και φίλοι στην 37χρονη Κατερίνα το πρωί της Πέμπτης στις Κάτω Αρχάνες και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Σπαρακτικά είναι τα μηνύματα αποχαιρετισμού για τον Βενιζέλο και την Κατερίνα, η θυσία των οποίων έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Τραγική λεπτομέρεια που είδε το φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι ο 35χρονος πατέρας που έσπευσε να βοηθήσει τα παιδιά όταν κινδύνευσαν δεν γνώριζε καλό κολύμπι...

Οι δυο άτυχοι γονείς είχαν κατασκηνώσει στην παραλία του Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο μαζί με τα παιδιά τους. Εκείνος είχε δυο κόρες κι εκείνη έναν γιο και μια κόρη. Ήταν βράδυ Δεκαπενταύγουστου, ανήμερα της Παναγίας, όταν έγιναν όλα. Ήταν 20:45, όταν τα δυο μικρά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, μπήκαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν.

Το ζευγάρι με τα παιδιά του είχε κατασκηνώσει στην παραλία πριν από τρις μέρες. Την ώρα που τα παιδιά μπήκαν στο νερό, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιοικητής του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παττακός, «η θάλασσα ήταν από ταραγμένη έως πολύ ταραγμένη με τον άνεμο να πνέει στα 5 και πλέον μποφόρ. Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, παρασύρθηκαν από τα ρεύματα, τα οποία στη βόρεια πλευρά του Ρεθύμνου είναι συχνά και έντονα».

Ο πατέρας από την ακτή αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά καλούσαν σε βοήθεια και μαζί με τη σύντροφό του μπήκαν στην ταραγμένη θάλασσα για να τα βγάλουν έξω. Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο άτυχος 35χρονος άνδρας δεν γνώριζε καλό κολύμπι. Ο Μανώλης Κατσαμάς, εργαζόμενος σε ταβέρνα της περιοχής, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες και από εκείνους που έτρεξαν να βοηθήσουν, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ότι ο Βενιζέλος Στρατάκης, στη θέα των παιδιών να κινδυνεύουν, δεν δίστασε στιγμή και έπεσε με τα ρούχα στο νερό.

Τόσο εκείνος, όμως, όσο και η σύντροφός του, δεν κατάφεραν να φτάσουν τα παιδιά, που τα είχε παρασύρει το ρεύμα και χάθηκαν από τα μάτια των υπόλοιπων πολιτών. Γι’ αυτό και, όπως είπε ο υπολιμενάρχης, «ζητήθηκε η συνδρομή του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Τσάμπιον Τζετ 2, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ρεθύμνου με πορεία για Ηράκλειο-Σαντορίνη».

Στην παραλία, όπου εξελίχθηκε η τραγωδία, υπάρχει μία μικρή ταβέρνα. Ο γιος του ιδιοκτήτη, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, βούτηξε στη θάλασσα και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφερε να βγάλει στην ακτή πρώτα το ανήλικο κορίτσι και κατόπιν, με βοήθεια, το αγόρι. Έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο, δεν έχει δώσει κατάθεση. Ωστόσο, φημολογείται ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που εντόπισε και έσυρε στην ακτή και το άτυχο ζευγάρι.

Οι δύο 35χρονοι εντοπίστηκαν και με τη βοήθεια πολιτών ανασύρθηκαν από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις τους. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο είχε ήδη ειδοποιηθεί, παρέλαβε και μετέφερε το ζεύγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου για την Κατερίνα Καναβάκη διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ο Βενιζέλος Στρατάκης, σύμφωνα πάντα με τον Κυριάκο Παττακό, ήταν ζωντανός όταν έφτασε στο νοσοκομείο. «(…) έγινε τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς, δεδομένου ότι υπήρχαν στοιχεία ζωής. Τελικά, ύστερα από ώρα εξέπνευσε», είπε ο υποδιοικητής του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου.

Συγκλονιστική περιγραφή

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή που έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Μανώλης Κατσαμάς, εργαζόμενος σε ταβέρνα της περιοχής, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

Ο κ. Κατσαμάς ανέφερε ότι ο Βενιζέλος, αν και δεν γνώριζε καλό κολύμπι δεν δίστασε στιγμή και έπεσε με τα ρούχα στο νερό. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπήρχε μεγάλος κυματισμός, ωστόσο ο πανικός των γονιών φαίνεται να συνέβαλε στην τραγική κατάληξη του περιστατικού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Ήταν 8.10 ειδα τους γονείς να τρέχουν προς τη θάλασσα. Έτρεξα κι εγώ. Τα παιδιά ήταν 4-5 μέτρα από τη θάλασσα. Τα έβγαλα ενα ενα χωριστά. Ο Βενιζέλος και Κατερίνα είχαν ωστόσο απομακρυνθεί. Ο 35χρονος είχε κι ενα πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι του και όλα συνέτειναν στο μοιραίο.

Σίγουρα είχαν επηρεαστεί ψυχολογικά από το φόβο των παιδιών τους και τους είχε πιάσει πανικός"

Τι λέει ο άνθρωπος που έσωσε τα παιδιά της οικογένειας στον Γεροποτάμο !

Ο γιος του ιδιοκτήτη, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, βούτηξε στη θάλασσα και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφερε να βγάλει στην ακτή πρώτα το ανήλικο κορίτσι και κατόπιν, με βοήθεια, και το αγόρι.

Δεν απαιτείται ναυαγοσώστης στο Γεροπόταμο

Η παραλία του Γεροποτάμου βρίσκεται σε έναν κλειστό κολπίσκο με βραχώδη όρια. Δεν είναι οργανωμένη και δεν απαιτεί παρουσία ναυαγοσώστη. «Και να υπήρχε ναυαγοσώστης, πάλι δεν θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη» σημειώνει ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου, ανθυποπλοίαρχος Κυριάκο Παττακός και διευκρινίζει: «Το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες του Ρεθύμνου ξεκινάει στις 10.30 και ολοκληρώνεται στις 17.30.

Σύμφωνα με τον Μανούσο Κλάδο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μυλοποτάμου, στον οποίο ανήκει η παραλία: «Η παραμονή με σκηνή του άτυχου ζευγαριού στην παραλία ήταν παράνομη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ. Θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από το Λιμεναρχείο, αλλά μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία τους». Ερωτηθείς για το κατά πόσον ήταν παράνομη η τοποθέτηση αντίσκηνου από το άτυχο ζευγάρι και η διαμονή τους στη παραλία, ο υπολιμενάρης από την πλευρά του, απάντησε: «Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται αλλά οι έλεγχοι, η πιστοποίηση παράβασης και η επιβολή προστίμων, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους συχνούς όπως για παράδειγμα στην παραλία της Μονής Πρέβελη, όπου συχνά πιστοποιούνται παραβάσεις παράνομου κάμπινγκ».

Από την πλευρά του ο υπασπιστής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου Χρήστος Τσιλιουδάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το τριήμερο του 15αύγουστου όλες οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν διατεθεί για ελέγχους και εποπτεία στον βόρειο οδικό άξονα, λόγω υπερβολικής κίνησης, αλλά και στην Ιερά Μονή της Παναγιάς του Χάρακα, όπου πλήθος κόσμου συνέρεε. «Τις μέρες αυτές δεν υπήρχε η δυνατότητα για ελέγχους σχετικά με παράνομο κάμπινγκ και εκτός αυτού η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι ορατή σε όλο το εύρος της από τον οδικό άξονα».


cretalive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα