Πώς πνίγηκε οι δυο γονείς στην Κρήτη; Τα τραγικά λεπτά που οδήγησαν στην τραγωδία

Στα μάυρα έχει ντυθεί η Κρήτη μετά τον τραγικό θάνατο των δύο 35χρονων γονιών που θυσιάστηκαν για να σώσουν τα παιδιά τους.

Όλα συνέβησαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου κι ενώ το ζευγάρι είχε κατασκηνώσει μαζί με 4 παιδιά στην παραλία του Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο.

Στις 9 περίπου το βραδυ και ένώ τα παιδιά έπαιζαν στην παραλία με τα κουβαδάκια τους ένα κύμα τα παρέσυρε στη θάλασσα.

Πανικόβλητοι οι δύο γονείς έπεσαν αμέσως στο νερό για να σώσουν τα δύο παιδιά. Μάλιστα μαζί τους έπεσαν στη θάλασσα και ο ιδιοκτήτης της παρακείμενης ταβέρνας αλλά και δύο ακόμη λουόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι πέντε δυσκολέυτηκαν πολύ να βγάλουν τα παιδιά από τη θάλασσα, με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας μάλιστα να τραυματίζεται αφού ένα κύμα τον "πέταξε" στα βράχια.

Ακόμη πιο άτυχοι όμως στάθηκαν η Κατερίνα και ο Βενιζέλος αφού τα θαλάσσια ρεύματα τους παρέσυραν και η ζωη τους χάθηκε με τόσο άδικο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στο γόνατο. Φαίνεται ότι κουράστηκε, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην επιφάνεια. Δυστυχώς, άγνωστο υπό ποιες συνθήκες, ούτε η Κατερίνα κατάφερε να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Τραγική λεπτομέρεια που είδε το φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι ο 35χρονος πατέρας που έσπευσε να βοηθήσει τα παιδιά όταν κινδύνευσαν δεν γνώριζε καλό κολύμπι...

Ανδρες του λιμενικού που έφτασαν στην παραλία ζήτησαν έως και τη συνδρομή ενός πλοίου που περνούσε από την περιοχή, προερχόμενο από τη Σαντορίνη στις 10 παρά το βράδυ.

Οι δύο γονείς ανασύρθηκαν τελικά από τη θάλασσα μετά από ώρα χωρίς τις αισθήσεις τους, και παρά τις πρώτες βοήθειες δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά τους.

Το ανδρόγυνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί προσπάθησαν για αρκετή ώρα να ανανήψουν τον άνδρα, καθώς ήταν ο μόνος που έδειχνε σημάδια ζωής, αλλά τελικά υπέκυψε.

Η οικογένεια και οι συγγενείς της Κατερίνας Καναβάκη είναι συγκλονισμένοι από τον χαμό της και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα στα παιδιά της την τραγική είδηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ούτε τα παιδιά του Βενιζέλου Στρατάκη γνωρίζουν για τον χαμό του.

Τραγική ειρωνεία ... ο χαμός του Βενιζέλου είναι ο δεύτερος στην οικογένεια του, καθώς ο αδερφός του 35χρονου είχε φύγει από τη ζωή σε τροχαίο με μηχανή.

Συντετριμένοι οι συγγενείς του Βενιζέλου Στρατάκη θα τον συνοδέψουν σήμερα στις 6 μ.μ. στην τελευταία του κατοικία από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ρογδιά Ηρακλείου, ενώ η κηδεία της Κατερίνας Καναβάκη θα γίνει αύριο στις 10 π.μ. στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κάτω Αρχανών.

Συγκλονιστική περιγραφή

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή που έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Μανώλης Κατσαμάς, εργαζόμενος σε ταβέρνα της περιοχής, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

Ο κ. Κατσαμάς ανέφερε ότι ο Βενιζέλος, αν και δεν γνώριζε καλό κολύμπι δεν δίστασε στιγμή και έπεσε με τα ρούχα στο νερό. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν υπήρχε μεγάλος κυματισμός, ωστόσο ο πανικός των γονιών φαίνεται να συνέβαλε στην τραγική κατάληξη του περιστατικού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Ήταν 8.10 ειδα τους γονείς να τρέχουν προς τη θάλασσα. Έτρεξα κι εγώ. Τα παιδιά ήταν 4-5 μέτρα από τη θάλασσα. Τα έβγαλα ενα ενα χωριστά. Ο Βενιζέλος και Κατερίνα είχαν ωστόσο απομακρυνθεί. Ο 35χρονος είχε κι ενα πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι του και όλα συνέτειναν στο μοιραίο.

Σίγουρα είχαν επηρεαστεί ψυχολογικά από το φόβο των παιδιών τους και τους είχε πιάσει πανικός"

Τι λέει το λιμενικό

Τα ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο γονείς, είναι πολλά. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παττακό, το περιστατικό ξεκίνησε στις 20.45 της Τρίτης 15 Αυγούστου:

«Τα δύο μικρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία είχαν κατασκηνώσει προ τριημέρου στη συγκεκριμένη παραλία, με τα δύο αδερφάκια τους και τους γονείς τους, μπήκαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν. Η θάλασσα ήταν από ταραγμένη έως πολύ ταραγμένη με τον άνεμο να πνέει στα 5 και πλέον Μποφόρ. Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, παρασύρθηκαν από τα ρεύματα, τα οποία στη βόρεια πλευρά του Ρεθύμνου είναι συχνά και έντονα».

Ο πατέρας από την ακτή αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά καλούσαν σε βοήθεια και μαζί με τη σύζυγό του μπήκαν στην ταραγμένη θάλασσα για να τα βγάλουν έξω. Όμως, δεν κατάφεραν να τα προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα να χαθούν από την ακτή και από τα μάτια των υπόλοιπων λουόμενων. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπολιμενάρχης «ζητήθηκε η συνδρομή του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Τσάμπιον Τζετ 2, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ρεθύμνου με πορεία για Ηράκλειο-Σαντορίνη».

Τελικά οι δύο 35χρονοι εντοπίστηκαν και με τη βοήθεια πολιτών ανασύρθηκαν από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις τους. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο είχε ήδη ειδοποιηθεί, παρέλαβε και μετέφερε το ζεύγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου για τη γυναίκα διαπιστώθηκε θάνατος, αλλά για τον άνδρα (σσ: σύμφωνα με λιμενικό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) «…έγινε τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς, δεδομένου ότι υπήρχαν στοιχεία ζωής. Τελικά, ύστερα από ώρα εξέπνευσε».

Τα ανήλικα παρέλαβαν στελέχη του Λιμενικού, τα οποία παρέδωσαν, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, σε συγγενείς, που έφτασαν έπειτα από ώρες από το Ηράκλειο, τόπο διαμονής του ζευγαριού.

Στην παραλία, όπου εξελίχθηκε η τραγωδία, υπάρχει μία μικρή ταβέρνα. Ο γιος του ιδιοκτήτη, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, βούτηξε στη θάλασσα και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφερε να βγάλει στην ακτή πρώτα το ανήλικο κορίτσι και κατόπιν, με βοήθεια, και το αγόρι. Έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο, δεν έχει δώσει κατάθεση. Ωστόσο, φημολογείται ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που εντόπισε και έσυρε στην ακτή και το άτυχο ζευγάρι.

Η παραλία του Γεροποτάμου βρίσκεται σε έναν κλειστό κολπίσκο με βραχώδη όρια. Δεν είναι οργανωμένη και δεν απαιτεί παρουσία ναυαγοσώστη. «Και να υπήρχε ναυαγοσώστης, πάλι δεν θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη» σημειώνει ο υπολιμενάρχης και διευκρινίζει: «Το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες του Ρεθύμνου ξεκινάει στις 10.30 και ολοκληρώνεται στις 17.30.

 

 

 

με πληροφορίες από cretalive, flashnews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα