Υπό έλεγχο η φωτιά στις Σπέτσες. 28 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί, έπειτα από ολονύκτιες προσπάθειες των Ανδρών της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις Σπέτσες.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένονταν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα ώστε να κατασβεστεί πλήρως η φωτιά, η οποία έκανε στάχτη περίπου 5.000 στρέμματα δάσους, απειλώντας και οικίες στον οικισμό των Αγίων Αναργύρων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η αντιδήμαρχος του νησιού Παρασκευή Στόφιλα.

Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ σε κάποια στιγμή πέρασε μέσα από οικισμό που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί ζημιές, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στην Πυροσβεστική.

Μόλις νύχτωσε αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ, όπως τόνισε πριν από λίγο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, η εικόνα της πυρκαγιάς δείχνει να είναι καλύτερη.

Στο μεταξύ υπό έλεγχο έχουν τεθεί δεκάδες φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας Αναβύσσου, η πυροσβεστική κατάφερε, παρά τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν, να την σβήσει.

Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Φραγκαβίλα Αμαλιάδας. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στην περιοχή Ασπρόκαμπος Κιάτου, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας Αναβύσσου.

Κατά το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πάνω από 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική, σχεδόν ολόκληρη η Εύβοια, η Βοιωτία και η Αργολίδα.

Παραμένουν οι πολύ ισχυροί ετησίες (μελτέμια)

Όπως εξηγεί στο real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα αλλά και το επόμενο διήμερο θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο.

Οι ετησίες άνεμοι, όπως τους ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες, θα φυσούν δροσίζοντας την ανατολική χώρα, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Η έντασή τους τις μεσημβρινές ώρες θα φτάνει στις Κυκλάδες, το νότιο Ευβοϊκό και τμήματα του νότιου Αιγαίου τα 7 μποφόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Κυκλάδες το θερμόμετρο το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.

Στην Αθήνα μέχρι 33 βαθμούς στο κέντρο, και στα ανατολικά του νομού ως 30οC.

Μεγαλύτερες τιμές της θερμοκρασίας αναμένονται στη δυτική Ελλάδα (36-38 βαθμοί μέγιστη) με την αίσθηση της ζέστης να είναι μεγαλύτερη εκεί, καθώς οι άνεμοι αναμένονται ασθενείς.

Στην γειτονική Ιταλία πάντως έχουν επικρατήσει θερμές αφρικανικές αέριες μάζες και ήδη χθες το θερμόμετρο στην Φλωρεντία έδειξε 42 βαθμούς στη Ρώμη 40°C, ενώ και σήμερα θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο στην χώρα μας οι βοριάδες θα συνεχίσουν να πνέουν στο Αιγαίο έστω και με λίγο μικρότερη ένταση μέχρι την Δευτέρα, οπότε η θερμοκρασία αν και θα ανέβει λίγο την Παρασκευή , δε θα αλλάξει ουσιαστικά ως τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα