Κως: Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός, οι νεκροί του σεισμού. Ακρωτηριάστηκε ένας από τους τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στις 1:31 τα ξημερώματα σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω.Δύο νεκροί, περιπου 120 ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά οι οποίοι πρέπει να διακομιστούν στην Αθήνα, και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών στην Κω που σημειώθηκε στη 1.31 τα ξημερώματα σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βρίσκονται στην Κω

Τα πρώτα στοιχεία για τους νεκρούς από τον σεισμό

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στον ΣΚΑΪ τα πρώτα στοιχεία για τους δύο νεκρούς που διασκέδαζαν μέσα στο μπαρ που κατέρρευσε είναι ότι πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες.

Ο ένας νεκρός είναι ένας 39χρονος Τουρκικής καταγωγής και ο άλλος ένας 27χρονος Σουηδικής καταγωγής. Aπό τους πέντε σοβαρά τραυματισμένους, οι τρεις είναι σοβαρά (ο ένας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια), και διακομίζονται με ελικόπτερο Σινούκ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Επίσης τόνισε ότι οι τραυματίες είναι τουρίστες και οι περισσότεροι τραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων.

Οργή τραυματισμένης από τον σεισμό στην Κω: Να πάνε να πνιγούνε όλοι μ’ ένα τσουνάμι

Κως: Άκουσα ένα έντονο βουητό, νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του λιμανιού

Έχασε τα δυο του πόδια ένας από τους τραυματίες

Tέσσερις σοβαρά τραυματίες διακομίστηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Όπως είπε στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη στον Realfm 97,8, ο Διοικητής Νοσοκομείου Κω Νεκτάριος Γεωργαντής, ένας τραυματίας έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο του πόδια, ενώ ένας άλλος έχει χάσει το μάτι του. Τόνισε επίσης ότι συνολικά στο νοσοκομείο της Κω έχουν προσέλθει 100 άτομα. Από αυτούς οι 78 ήταν ελαφρά τραυματίες, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκαν να παραμείνουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω φροντίδα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη είναι οι δύο Έλληνες και δύο Σουηδοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, o ένας τραυματίας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα, ενώ ο δεύτερος διακομίστηκε διασωληνωμένος με σοβαρή υπαραχνοειδή εγκεφαλική αιμορραγία.

O τρίτος τραυματίας φέρει κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες- μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος- διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

«Από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά. Είναι βαριά περιστατικά. Δεν κινδυνεύει όμως η ζωή τους.

Δυο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση ακρωτηριασμό ποδιών και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι», είπε στον Alpha 989 o Νεκτάριος Γεωργαντής, Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Κω.

Ανακοίνωση της Fraport για το αεροδρόμιο της Κω

Βίντεο από τον ισχυρό σεισμό στην Κω την ώρα που έσβηνε τα κεράκια

Κλειστό το λιμάνι στην Κω, μεγάλες καταστροφές σε κτίρια από τον σεισμό

Πολλές ήταν οι ζημιές του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την Κω στη 1.31 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο φονικός σεισμός των 6,4 ρίχτερ που χτύπησε το νησί στη 1:31 ξημερώματα Παρασκευής άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες -ευτυχώς οι περισσότεροι ελαφρά- αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές.

Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό. Έτσι, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Υπάρχει ένα μικρότερο λιμάνι στο νησί αλλά αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία. Εξετάζεται η λύση τα πλοία να δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί οι επιβάτες να διακινούνται με άλλα μικρότερα πλοία προς την Κω.

Το αεροδρόμιο μετά από έλεγχο που έγινε στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις κρίθηκε λειτουργικό.

Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα εκτιμήσει τις ζημιές την ώρα που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.

Είναι βέβαιο πως πολλές κατασκευές, ειδικά αυτής μεγαλύτερης ηλικίας, θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που πρέπει να καταγραφούν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Η νύχτα πέρασε με τους κατοίκους αλλά και χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται στους δρόμους με τον πανικό «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπό τους και τον Εγκέλαδο να δηλώνει «παρών» πολλές και ισχυρές δονήσεις που ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό.

Δείτε την εικόνα της Κω μετά τα φονικά Ρίχτερ

Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο Κω

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τα θύματα στην Κω

Συλλυπητήρια Βούτση για τους νεκρούς

Τζανακόπουλος: Σιγά - σιγά η ζωή στην Κω επιστρέφει στην κανονικότητα

Θεοδωράκης: Μην αναβάλλεται τις διακοπές σας στην Κω

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» που είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού.Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν πριν από λίγο ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου της Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής, «προσήλθαν 100 τραυματίες στα επείγοντα του νοσοκομείου. Οι 78 ήταν ελαφρά τραυματίες και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έφυγαν για τον χώρο τους. Έχουμε τρία περιστατικά τα οποία είναι σοβαρότερα και χειρουργούνται αυτή την ώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε πτώσεις αντικειμένων και κινήσεις πανικού (πτώση από μπαλκόνια κλπ), ενώ δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και περίπου 80 ελαφρά τραυματίες.

Βρήκαν τον θάνατο ενώ διασκέδαζαν

Σε μπαρ στην Παλιά Πόλη του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι άλλοι πέντε οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

Πρόκειται για το White Corner, ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της Κω με εκατοντάδες θαμώνες κάθε βράδυ.

Μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία – Πανικός στους δρόμους

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Ο σεισμός ταρακούνησε την Τουρκία

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμαχας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. σήμερα ώρα Ελλάδας, και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα στην Κω, έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Άνθρωποι οι οποίοι περνούν ένα ξέγνοιαστο βράδυ διασκεδάζοντας με φίλους τους σε μπαρ... Όλα αυτά μέχρι το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τότε όλα σκοτεινιάζουν και τα χαμόγελα διαδέχονται ουρλιαχτά τρόμου και πανικός.Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο νησί της Κω.

Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Σεισμός Κως: Κανονικά θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο του νησιού

Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ λένε οι σεισμολόγοι

Κως: Οι εικόνες από τις ζημιές με το πρώτο φως της ημέρας. Βίντεο

 

Ζημιές στο λιμάνι

Κινδύνευσαν σκάφη από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω – Σοβαρές ρηγματώσεις στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού και πίσω από τη ΔΕΗ -Καταπλακώθηκαν τουλάχιστον 3 ΙΧ στην περιοχή πίσω από τη ΔΕΗ όπου κατέρρευσε παλιά πέτρινη αποθήκη.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται ενώ όλο το νησί βρίσκεται στο πόδι.

Τα σπίτια μέσα έγιναν λαμπόγυαλοΑυτή την εικόνα μετέφερε πριν από λίγο στην ΕΡΤ η εκδότρια της εφημερίδας Σταθμός Αννα Αυγουλή. Είπε ότι όσα σπίτια ήταν στην παραλιακή έχουν πάθει πολλές ζημιές στο εσωτερικό. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος του ο οικιστικός ιστός φαίνεται να έχει αντέξει.

Στην Κω σπεύδουν με ελικόπτερα δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Κω για το λιμάνι

Για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο λιμάνι ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να δέσουν τα πλοία. Για το μπαρ που κατέρρεσε τοιχίο και είχαμε 2 νεκρούς είπε ότι ήταν ένα παλιό λιθόκτιστο κτίριο του 1933.

Ο Τσελέντης για την Κω: Κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στην απάντηση για το αν ο ισχυρός σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος και αν υπάρχει κίνδυνος για ισχυρότερη δόνηση.«Παρακολουθούμε με λεπτομέρεια το φαινόμενο, φαίνεται να είναι διεργεμένος ευρύτερα ο χώρος στην περιοχή, κατά δική μου εκτίμηση και κατά μεγάλη πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία.«Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μεγάλους μετασεισμούς για εβδομάδες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι για αρκετές εβδομάδες θα έχουν τον Εγκέλαδο στη γειτονιά τους».

Οι πρώτες δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα για τον ισχυρό σεισμό

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Εκτός απο τους δυο νεκρούς απο την κατάρρευση στέγης σε μπάρ υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα