Φονικό το πέρασμα της Μέδουσας - Μεγάλες καταστροφές. Πότε επιστρέφει το καλοκαίρι

Ένας νεκρός στην Αμφιλοχία, ένας Ρουμάνος ορειβάτης που αγνοείται στον Όλυμπο, ζημιές και πλημμυρισμένες καλλιέργειες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας, με το όνομα «Μέδουσα», που πλήττει ολόκληρη την χώρα.

O 45χρονος που αγνοούνταν και αναζητούνταν από το βράδυ της Κυριακής στην Τ.Κ. Μέγα Κάμπου του Δήμου Αμφιλοχίας εντοπίστηκε τελικά νεκρός. Ο άτυχος άνδρας, φέρεται να χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα σφοδρής καταιγίδας.

Σήμερα στα ανατολικά και νότια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες πιθανόν θα είναι τοπικά ισχυρές.  Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 με 7 και πρόσκαιρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ως 8 μποφόρ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική

Οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά είδαν σήμερα το φοβερό πρόσωπο της φύσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις ενέσκηψαν από νωρίς στις περιοχές αυτές και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν.

Οι ζημιές τεράστιες τόσο σε υποδομές, όσο και διάφορες επιχειρήσεις. Ο δήμος Σιθωνίας με το υπ' αριθμ. 10878 έγγραφό του ζήτησε την κήρυξη του Δήμου Σιθωνίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της σημερινής θεομηνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα, ενώ ζημιές υπάρχουν και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Σιθωνίας βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος Ιωάννης Τζίτζιος επισκέφθηκε μία μία τις περιοχές που δέχτηκαν το χτύπημα της κακοκαιρίας. Η αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα γίνει τις επόμενες ημέρες από κλιμάκιο του Δήμου.

«Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.
«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας
Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία.
Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.

Πλημμύρες στην Λήμνο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Λήμνο. Υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί γύρω στις 80 κλήσεις για άντληση υδάτων. Επίσης, χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περίπου 25 άτομα.

Σύμφωνα με το limnosreport.gr, η Μύρινα έμεινε για πολλή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων και των πεζών.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Ρουμάνο ορειβάτη στον Όλυμπο

Η χιονοθύελλα και οι καταιγίδες στον Όλυμπο έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του Ρουμάνου ορειβάτη, ο οποίος έχει χαθεί στο βουνό από το βράδυ του Σαββάτου και οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Προβλήματα και στην Λάρισα

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην παραλιακή του δήμου Αγιάς, όπου υπήρξαν κατολισθήσεις στο δρόμο, πλημμύρισαν ρέματα, αλλά και σχεδόν καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία!

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, «η αγροτική οδοποιία δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται. Θέλουν όλα φτιάξιμο από την αρχή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά άνω των 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τις ράμπες των ρεμάτων, αλλά και τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας στα παράλια όπου και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο καιρός την Τρίτη 18 Ιουλίου. Πού θα βρέξει; Πότε επιστρέφει το καλοκαίρι

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες πιθανόν θα είναι τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο 6 με 7 και πρόσκαιρα στο Κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Ειδικότερα, η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη (18.07.2017) είναι η εξής:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θράκη τις πρωινές ώρες. Στην κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξήθουν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα Ηπερωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες πιθανόν καταιγίδες στα βορειοτερα νησιά των Κυκλάδων.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στα δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Βελτίωση από το απόγευμα.

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Σταδιακή βελτίωση,

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα