Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Ποια είναι τα εμπόδια; Πότε θα ολοκληρωθεί;

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων στο Δημόσιο , σύμφωνα με την Καθημερινή.
Το πρόβλημα δεν έγκειται στην απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά στην άρνηση των προϊσταμένων τους να παραλάβουν τα έντυπα αξιολόγησης.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι της διοίκησης εκτιμούν ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, ενώ έχει εμπεδωθεί ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν συνδέεται με απολύσεις ή οποιαδήποτε αρνητική εργασιακή μεταβολή. Ωστόσο, το θέμα μοιάζει να «κολλάει» στα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης.

Εντός των ημερών αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς είναι εμφανές το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και το οποίο μάλιστα έχει θορυβήσει και τους θεσμούς. Επί του παρόντος, έχει δοθεί διά της σιωπής μικρή χρονική παράταση με την προσδοκία να εκτονωθεί η κατάσταση. Κάποια, ελάχιστα υπουργεία, όπως το υπουργείο Τουρισμού, έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων τους, παραδίδοντας τα σχετικά έντυπα. Στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για το υπόλοιπο Δημόσιο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναίμακτα».

Η κ. Γεροβασίλη έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες που προβλέπονται εις βάρος όσων δεν συνεργάζονται και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «λύση στο αδιέξοδο». Ως εκ τούτου, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις και ενδεχομένως και «κίνητρα» τα οποία θα δοθούν στους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους τους για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί σε μια δημόσια διοίκηση που θα μοιάζει περισσότερο με αυτή της Κύπρου
Έφτασε η ώρα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει οι ελληνικές Αρχές οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης είναι τέσσερις:

Αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας
Διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις
Ένα σύγχρονο κράτος και δημόσια διοίκηση

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι της προσαρμογής από τον τέταρτο στόχο από τα τέλη Ιουλίου και έως τα τέλη του 2017.

Η Ελλάδα οφείλει να αρχίσει να προκηρύσσει θέσεις με «job description», να φτιάξει μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, να ορίσει κανόνες για τις συνεντεύξεις και τα προσόντα, να εξορθολογίσει τις αμοιβές και γενικώς να μεταβεί σε μια δημόσια διοίκηση που θα μοιάζει περισσότερο με αυτή της Κύπρου, όπου οι υπουργοί δεν έχουν δικαίωμα να διαλέξουν με ποια στελέχη της διοίκησης θα συνεργαστούν.

Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου προβλέπονται τα εξής:

Κινητικότητα

Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας θα προωθήσει τη χρήση των περιγραφών των θέσεων εργασίας και θα συνδέεται με ηλεκτρονική βάση δεδομένων

Ειδικά μισθολόγια

Οι Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των εξειδικευμένων δικτύων των μισθών

Εκσυγχρονισμός

Θα πρέπει να υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της ευθύνης των διοκητικών γραμματέων να εγκρίνουν νομοθεσία για τους μισθούς και τα επιδόματά τους.

Επιλογή των διευθυντών

Οι Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την υπουργική απόφαση για δομημένες συνεντεύξεις, να εκδώσουν εγκύκλιο για την αναγνώριση εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα, εγκύκλιο για τις περιγραφές θέσεων εργασίας, να ξεκινήσουν να ψάχνουν νέους διευθυντές από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και το Δεκέμβριο του 2018

Αξιολόγηση επιδόσεων

Οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες και να εκδώσουν υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του καθεστώτος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα