Τρεις οι νεκροί από το δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Κατέληξε ένας 55χρονος

Κατέληξε σήμερα το πρωί ένας από τους πολυτραυματίες του χθεσινού τραγικού δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν 55χρονο άνδρα, ο οποίος οδηγήθηκε χτες διασωληνωμένος στις 23.40 στο νοσοκομείο Παπανικολάου και κατέληξε σήμερα στις 8.15 το πρωί,  αφού είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

Ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Intercity, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, είναι πλέον τρεις νεκροί και 11 τραυματίες.



Στο Παπανικολάου νοσηλεύονται επίσης ένας 40χρονος άντρας, η κατάσταση του οποίου είναι σταθερή και μια 58χρονη γυναίκα, η οποία χειρουργήθηκε και η κατάσταση της υγείας της είναι επίσης σταθερή.

Μαρτυρία κατοίκου: Είδα τον χάρο με τα μάτια μου! Το τρένο μπήκε στο σπίτι του γείτονα

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του. «Ακουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ξεκίνησε στις 16.18 το Σάββατο το μεσημέρι και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετέφερε 75-100 άτομα και στις 9.40 το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες έπεσε πάνω σε κατοικία, την οποία και διαπέρασε.

«Υπήρχαν παντού σπασμένα γυαλιά και μυρωδιά πετρελαίου» περιγράφει ένας επιβάτης - «Ξύπνησα όταν άκουσα φωνές και ουρλιαχτά», αναφέρει ένας άλλος
Την ώρα που αναζητούνται στα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας οι μαρτυρίες κάποιων επιβατών συγκλονίζουν, αφού περιγράφουν με τραγικό τρόπο, όλα εκείνα τα λεπτά που έζησαν κατά τη διάρκεια του εκτροχιασμού του τρένου, από Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

Ένας από τους επιβάτες στο μοιραίο τρένο ήταν και ο Στέλιος Τσούλιας ο οποίος με ανάρτησή του πριν από λίγη στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook περιγράφει τα όσα έζησε. «Χθες το βράδυ η τύχη το έφερε να γυρίζω στην Θεσσαλονίκη με το τρένο, μετά από ένα πολύ γεμάτο και δημιουργικό διήμερο στην Αθήνα. Είμαι από τούς "τυχερούς" που βγήκαν από τα βαγόνια με μικρές γρατζουνιές δυστυχώς όμως δύο συνάνθρωποί μας κατέληξαν στο σημείο του ατυχήματος και άλλοι τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Φυσικά το στρες που περάσαμε όλοι οι επιβάτες και οι κάτοικοι του χωριού που προσπαθούσαν να μας απεγκλωβίσουν με ότι είχαν πρόχειρο, σφυριά, λοστούς, φτυάρια νομίζω θα το θυμόμαστε σε όλη μας την ζωή.

Φυσικά είμαστε χαρούμενοι που είμαστε σήμερα (Κυριακή πρωί) καλά, όμως οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν και οι οικογένειες των δύο θυμάτων θα πρέπει να μάθουν τουλάχιστον τους λόγους του ατυχήματος.
Από τους απλούς ανθρώπους που έτρεξαν δίπλα μας να σπάσουν τα παράθυρα και να μας τραβήξουν έξω και αφού ήμασταν ασφαλής, μάθανε ότι στο ίδιο σημείο πριν κάποια χρόνια έχει ξανασυμβεί ατύχημα με το τρένο.

Η εικόνα μέσα στο τρένο ήταν τρομακτική, οι θέσεις των επιβατών είχαν φύγει από την βάση τους, οι αποσκευές και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ήταν κάπου μέσα στα σίδερα και στα τζάμια που είχαν σπάσει.

Η μυρωδιά από το πετρέλαιο παντού έντονη και λάδια σε πολλά σημεία. Η αμαξοστοιχία ήταν 30 και πλέον ετών από τις πρώτες που ξεκίνησαν τα intercity δρομολόγια στις αρχές του 80.
Οι εγκλωβισμένοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια μέσα από το τρένο. Ευτυχώς οι περισσότεροι από το σοκ και μην ξέροντας πραγματικά εάν είχαν τραυματιστεί. Σε δέκα λεπτά νομίζω έφτασε η Αστυνομία λίγο μετά η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Θα πρέπει επιτέλους να μην περιμένουν οι αρχές και τρίτο ατύχημα στο σημείο ώστε να μάθουμε τι δεν γίνεται σωστά στο σημείο αυτό. Είναι το ελάχιστο που χρωστούν σε όλους μας».

Δεν ήταν μονάχα ο κ. Τσούλιας που έζησε τον τρόμο και την αγωνία, και άλλοι επιβάτες περιέγραψαν στο protothema.gr τις σκηνές που ακολούθησαν τον εκτροχιασμό. «Το μόνο που θυμάμαι είναι πως ξύπνησα απότομα από το δυνατό τράνταγμα που ένιωσα. Δεν πίστευα τι είχε γίνει όταν άκουσα φωνές και ουρλιαχτά. Όλα έγιναν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα βαγονιά είχαν ντελαπάρει και ήταν ξαπλωμένα στο έδαφος. Ύστερα από κάποια ώρα που δεν μπορώ να θυμηθώ πόσο ήταν ήρθαν οι διασώστες. Εκεί άρχισε ο απεγκλωβισμός του εργοδηγού, ενώ όλοι από την αρχή μιλούσαν για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Πιστεύω ότι ο Θεός με βοήθησε και σώθηκα από θαύμα».


Το χρονικό

Τύχη βουνό είχαν δύο πολίτες που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: «Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, στο σημείο της τραγωδίας, με τους μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους δύο νεκρούς κατά την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και τέσσερις βάσει της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

«Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας «είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν».

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: «αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:«Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος». Ο ίδιος επισήμανε δε ότι στο σημείο βρίσκεται και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν, με τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έγινε στα 200 μέτρα από το 'Αδενδρο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Δειτε φωτογραφίες από το δυστύχημα:


thestival

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα