Πρόκληση στο Φαρμακονήσι: Τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε βολές με πραγματικά πυρά

Συναγερμός σήμανε το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου βρέθηκε η στρατιωτική ηγεσία, παρακολουθώντας με προσοχή την νέα τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι.

Το πρωί της Παρασκευής, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι και πραγματοποίησε βολές, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε.

Συγκεκριμένα, παράκτιο περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε πυρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, επί δέκα λεπτά, νωρίτερα σήμερα το πρωί, από τις 7 έως τις 9, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία είχε εκδόσει χθες το βράδυ navtex για την εκτέλεση άσκησης στην περιοχή, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, τμήμα ελληνικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να εκδόσει αντι-navtex για κατάργηση της τουρκικής, λόγω της συμπερίληψης τμήματος ελληνικών χωρικών υδάτων στην άσκηση.

Το τουρκικό παράκτιο περιπολικό εκτέλεσε πυρά, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχε σπεύσει η ελληνική κανονιοφόρος "Νικηφόρος" η οποία εξέπεμψε προς το τουρκικό πλοίο όλα τα προβλεπόμενα κείμενα. Μετά την εκτέλεση των πυρών το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Συγκεκριμένα οι βολές έγιναν δύο μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου από το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Κουσάντασι».

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ στην περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος «Νικηφόρος».

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε την άσκηση και στη συνέχεια αποχώρησε

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας που γίνεται εκεί. Στην ίδια διάσκεψη συμμετέχουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα