Ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους το ρήγμα του Αδραμυττίου

Ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους το ρήγμα του Αδραμυττίου στα μικρασιατικά παράλια, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο και έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς μεγέθους έως 6,8 Ρίχτερ, γι' αυτό παρακολουθούν με προσοχή την ακολουθία που έχει αναστατώσει τις τελευταίες οκτώ ημέρες τους κατοίκους της Λέσβου.

Οι ειδικοί μιλούν πλέον για «σμήνος σεισμών», που προέρχονται από ρήγματα δυναμικής 5-5,5 Ρίχτερ, μετά το τελευταίο ισχυρό «χτύπημα» μεγέθους 5 Ρίχτερ, το οποίο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο τη γειτονική Τουρκία, και τις 31 μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μια πιθανή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας, που θα «ξυπνούσε» το ρήγμα του Αδραμυττίου, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες αρκετά επιφυλακτικούς.

«Εχουμε τέσσερις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η δραστηριότητα είναι έντονη, υπάρχουν όμως δύο θετικά στοιχεία για τον ελλαδικό χώρο».

«Μικρές πιθανότητες»

«Το πρώτο είναι ότι η δραστηριότητα εντοπίζεται έως τώρα στην Τουρκία και το δεύτερο ότι υπάρχουν κάποιες υπόγειες δομές, που λειτουργούν ως φράγματα και εμποδίζουν την ενεργοποίηση ρηγμάτων προς την πλευρά της Λέσβου. Οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός είναι μειωμένες, ενώ ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εκδηλωνόταν ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, η Λέσβος θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει» εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ωστόσο, τις «εύθραυστες» ισορροπίες στην περιοχή θα μπορούσε να αλλάξει η τυχόν ενεργοποίηση του ρήγματος του Αδραμυττίου, ενδεχόμενο που ως τώρα δεν έχει αποκλειστεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα