Η Εκκλησία διεκδικεί αποζημίωση από κατοίκους των Εξαρχείων

Συζητείται την Παρασκευή 3/2 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήμα απαλλοτριώσεων) η από 22/10/2012 αίτηση της «Εκκλησία της Ελλάδος», εναντίον του Δήμου Αθηναίων και των περίοικων γύρω από την πλατεία Νεαπόλεως, στα Εξάρχεια, για τον καθορισμό τιμής μονάδας και την αναγνώριση δικαιούχου αποζημίωσης, από την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης πλατείας , η οποία συνετελέσθη το 1982.

Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εναντίον της εκκλησίας, και του τρόπου που διεκδικεί από πολίτες την περιουσία της...

Το θέμα είχε αποκαλύψει το zougla.gr και αύριο αναμένεται η απόφαση.

Διαβάστε το ιστορικό:

Ζητούν αποζημίωση επειδή μένουν… δίπλα σε πάρκο της Εκκλησίας

Ως θρασύτατη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια απόσπασης χρημάτων από πολίτες στην οποία προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος. Στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς των ημερών μας, οι διοικούντες την Εκκλησία θυμήθηκαν ότι κάποτε η έκταση ενός πάρκου 550 τετραγωνικών μέτρων στα Εξάρχεια –επί των οδών Ασκληπιού, Θεολόγου και Βαλσαμώνος- πριν απαλλοτριωθεί- τους άνηκε, με αποτέλεσμα να εγείρουν απαιτήσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από 57 κατοίκους των σπιτιών της περιοχής που «ευνοούνται» από τη χρήση του πάρκου, καθώς και από τον Δήμο Αθηναίων!

 

Η επίδικη έκταση –στην καρδιά της Αθήνας- είχε παραχωρηθεί στην Εκκλησία από το Δημόσιο με Βασιλικό Διάταγμα το 1952. Έκτοτε ο χώρος χρησιμοποιούταν για δημόσια χρήση, αλλά 50 χρόνια αργότερα –το 2002- η Νομαρχία κυρώνει μια Πράξη Αναλογισμού Αποζημιώσεως, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν δικαιώματα για την Εκκλησία, η οποία και τα διεκδικεί με τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου 2.632 ευρώ, από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες.

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής που δέχτηκε την αγωγή…

Ο διευθυντής των περιουσίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ευθύμιος Φλώρος δικαιολογεί την επιλογή αυτή, τονίζοντας ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να διεκδικούν την περιουσία τους, από όπου κι αν προέρχεται…

 


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα