Τα είπαν όλα στην ανακρίτρια οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ενάμιση χρόνο μετά την εξαφάνιση του παιδιού τους που κατέληξε στην τραγωδία η οποία συντάραξε το πανελλήνιο, οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη πέρασαν χθες το κατώφλι της ανακρίτριας Ιωαννίνων για να καταθέσουν για την πολύκροτη υπόθεση. Μαυροντυμένοι, εμφανώς καταβεβλημένοι και με τη θλίψη να σκιάζει τα πρόσωπά τους, ο Ανδρέας και η Μαρία Γιακουμάκη (που περπατούσε με πατερίτσες γιατί είχε σπάσει το δεξί πόδι της) μπήκαν στο δικαστικό μέγαρο στις 10.30 χθες το πρωί και βγήκαν πέντε ώρες μετά, γύρω στις 15.30.

Οι γονείς του άτυχου Βαγγέλη κατέθεσαν όλα όσα ήξεραν για την υπόθεση που οδήγησε στον θάνατο το πρωτότοκο παιδί τους σε ηλικία 20 ετών. Απέφυγαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους και αποχώρησαν αθόρυβα, όπως ακριβώς πήγαν. Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο και δικηγόρο της οικογένειας Γιακουμάκη Δημήτρη Μπούκα, που τόνισε ότι είναι θετικό ότι η υπόθεση προχωρά ικανοποιητικά, κατέθεσαν στοιχεία που αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σημαντικά:

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης. Το ζεύγος δεν είχε άμεση γνώση όσων συνέβαιναν εδώ στα Ιωάννινα, γιατί, αν είχαν, θα είχαν λάβει δραστικά μέτρα» είπε ο κ. Μπούκας, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κύριο και την κυρία Γιακουμάκη είναι η περαίωση των υποθέσεων: «Εξάλλου, πρόκειται για εξαίρετους ανθρώπους, οι οποίοι χειρίζονται την κατάσταση, μετά τον χαμό του γιου τους, με υποδειγματική αξιοπρέπεια και τρομερές ψυχολογικές αντοχές. Αισθάνονται, ταυτόχρονα, απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν».

Με τη χθεσινή κατάθεση των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ολοκληρώνεται ο κύκλος των καταθέσεων και αναμένεται η απολογία των οκτώ «σκληρών» Κρητικών, που βαρύνονται με τις κατηγορίες των επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της άσκησης παράνομης βίας κατ' εξακολούθηση, για τα γεγονότα που συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή προτού χαθούν τα ίχνη του 20χρονου. Οταν απολογηθούν και οι οκτώ, θα γίνει διαχωρισμός των πλημμελημάτων από τα κακουργήματα, ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί στο ακροατήριο. Υπενθυμίζεται πως για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά αγνώστων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχουν περάσει περισσότερα από 20 άτομα από το ανακριτικό γραφείο, όπου κατέθεσαν με την ιδιότητα του μάρτυρα. Ανάμεσα στα πρόσωπα που επρόκειτο να δώσουν καταθέσεις ως μάρτυρες ήταν και το «άγριο» κορίτσι από την Πελοπόννησο, το οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν μέλος του σκληρού πυρήνα της παρέας των σπουδαστών που κατηγορούνται και κάλυπτε τις βίαιες επιθέσεις τους κατά του 20χρονου.

Ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε στις 15 Μαρτίου σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, 500 μέτρα από την όχθη της Παμβώτιδας σε ένα χωράφι με βάτα. Στις 37 μέρες αγωνιώδους αναζήτησης αποκαλύφθηκαν όσα απίστευτα υπέφερε μέσα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με καψώνια που έπαιρναν τη μορφή βασανιστηρίων και άγριο bullying από ομάδα συμφοιτητών του, που είχαν κάνει κόλαση τη ζωή του 20χρονου.