Εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Μια γέφυρα ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού που συνδέει τη Σμύρνη με τη Νέα Σμύρνη δημιουργεί το Ψηφιακό Μουσείο που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό χθες, 18 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια του Μουσείου τέλεσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

«Από αυτό το Μουσείο, από αυτή την κοσμηματοθήκη ιστορίας, θέλω να συγκρατήσουμε δύο μηνύματα τα οποία αποτελούν σταθμά χρέους για μας αλλά και δείκτες πορείας γι” αυτά που πρέπει να υπερασπισθούμε στο δύσκολο μέλλον το οποίο μας περιμένει» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως ανέφερε «Πριν απ΄ όλα οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά της Ιωνίας στο Πνεύμα και τον Πολιτισμό, από την Αρχαία Ελλάδα», καθώς επίσης και το γεγονός ότι από τον ίδιο χώρο, μέσ΄ από τον κουρνιαχτό της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήρθε ένα άλλο κύμα ανθρώπων του πνεύματος, που μπόλιασε ξανά, στον 20ο αιώνα πια, τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας. «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας -και της ίδιας της Σμύρνης- στην αναγέννηση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη στην Σμύρνη, στην Μικρά Ασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, μιας και μιλάμε για μια Πόλη που φιλοξενεί αρκετούς από εκείνους που κουβαλάνε αντίστοιχες μνήμες. «Να θυμόμαστε λοιπόν το αίμα που χύθηκε, το αίμα όλων εκείνων των ανθρώπων όχι γιατί θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Σας διαβεβαιώ ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι γιατί η προστασία του Ανθρώπου, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, δεν είναι δεδομένη σήμερα. Το βλέπουμε, το ζούμε» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι -ακόμη και εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίοι επιδεικνύουν φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι έχουμε την παράδοση των Ικετών της Αρχαιότητας, μπορούμε και πρέπει να τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας -και το πράττουμε καθημερινά- με ποιον τρόπο οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον “Ανθρωπο και την αξία του», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης και υπεύθυνος για το Μουσείο, Βαγγέλης Χατζατουριάν επεσήμανε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ότι, «βασικός στόχος του Ψηφιακού Μουσείου είναι να αναδειχθεί η κληρονομιά της Σμύρνης, όλο αυτό το πολιτιστικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που μεταλαμπαδεύτηκε σχεδόν ατόφιο στη διάδοχη πόλη, την πόλη μας, τη Νέα Σμύρνη, καθιστώντας το νέο Ψηφιακό Μουσείο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της, αλλά και για τους πολίτες ολόκληρης της χώρας.»

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πόλη μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Μια ανάγκη που πηγάζει από την ισχυρή μνήμη και την ευθύνη να τη μεταβιβάσουμε στις νεότερες γενιές. Το νέο μουσείο ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στον κόσμο, στους επισκέπτες του, στους διαδικτυακούς επισκέπτες, στην ομογένεια, στους πολίτες του κόσμου, στη νέα γενιά, στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης.

O επισκέπτης του Ψηφιακού Μουσείου Σμύρνης&Νέας Σμύρνης θα έχει από σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως και σήμερα, περνώντας από την Καταστροφή και την Προσφυγιά, ακολουθώντας την τύχη των Σμυρνιών και τα ίχνη τους σε κάθε σημείο εξάπλωσής τους, αποτυπώνοντας την προσπάθεια επανίδρυσης μια νέας πόλης και τελικά την εγκατάστασή τους στη Νέα Σμύρνη. Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γεννάδειο, το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Νέας Ιωνίας, το ΕΛΙΑ και άλλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Κάποιες από τις κατηγορίες θεμάτων που θίγονται κατά την περιήγηση του επισκέπτη στο νέο Ψηφιακό Μουσείο είναι η ιστορία της Σμύρνης δια μέσου των αιώνων, η οικονομική ανάπτυξη, η συνύπαρξη εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, η συνάντηση Ανατολής και Δύσης και η σύγκλιση της παράδοσης με τον εκσυγχρονισμό, διατρέχοντας την πόλη των εμπόρων, τα γήπεδα, τα αθλητικά σωματεία, τα τοπόσημα και φθάνοντας ως τη γέννηση της νέας πόλης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι η δυνατότητα των πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων, προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα. Στόχος είναι οποιοδήποτε κειμήλιο να αποτελέσει αρχειακό υλικό και στη συνέχεια να ψηφιοποιείται και να εκτίθεται με την επωνυμία της οικογένειας, δημιουργώντας ένα χώρο μνήμης σημαντικό για τις ημέρες της κρίσης που διανύουμε, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ακόμη περισσότερο την επαφή με τις ρίζες τους.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα