Αποχωρούν οι πρόσφυγες από Πειραιά και Ειδομένη. Ανησυχία για το Ελληνικό

Η ηρεμία έχει επανέλθει –τουλάχιστον μέχρι τώρα- στην περιοχή της Ειδομένης με τους πρόσφυγες να αποφασίζουν δειλά-δειλά να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό για να μεταβούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και η βία από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης των αρχών για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες προκειμένου να επιτύχουν την διακαή μετεγκατάσταση σε κάποια άλλη χώρα έπεισαν αρκετούς από όσους διαμένουν στην Ειδομένη να αποχωρήσουν.

Χθες οκτώ λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από τον καταυλισμό για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Συνολικά, τα τρια τελευταία 24ωρα έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη 15 λεωφορεία.

Πολλοί πρόσφυγες δήλωσαν κουρασμένοι από την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης ευελπιστώντας πως οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι καλύτερες.

Ε.Ε.: Πενιχρά τα αποτελέσματα της μετεγκατάστασης

Την ώρα βέβαια που η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται ότι ομαλοποιείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του περιβόητου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύων είναι πενιχρά καλώντας τα κράτη μέλη «να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς».

Προσαγωγές και σύλληψη «αλληλεγγύου»

Στην επικράτηση κλίματος ηρεμίας στην περιοχή της Ειδομένης έχουν συντείνει και οι εντατικοί έλεγχοι των αρχών. Χθες, η αστυνομία προσήγαγε 16 πολίτες άλλων κρατών , που ισχυρίζονταν ότι είναι μέλη οργανώσεων «αλληλεγγύης» χωρίς να πρόκειται για εργαζομένους γνωστών ΜΚΟ.

Από αυτούς ένας Γερμανός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα μαχαίρι. Η αστυνομία προσήγαγε κι έναν Σύρο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από μια ομάδα προσφύγων, που κάθισαν πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή για λίγη ώρα, φωνάζοντας «θέλουμε πίσω τον φίλο μας». Ο νεαρός Σύρος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις γραμμές.

Από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά

Με ομαλό ρυθμό συνεχίζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά στο οργανωμένο κέντρο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον χώρο. Στόχος των αρμοδίων εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι η αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά έως το Πάσχα και οι περίπου 3.000 πρόσφυγες να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι 1.050 πρόσφυγες σε 120 έτοιμους οικισμούς, με ρεύμα, νερό, ξύλινο δάπεδο, με κάθε οικισμό να έχει 8 κρεβάτια. Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα η πλειοψηφία των προσφύγων θα έχει αποχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για άλλες δομές φιλοξενίας.

Υγειονομική «βόμβα» στο Ελληνικό

Την ώρα όμως που η κατάσταση στα δυο μεγάλα «μέτωπα» -τον Πειραιά και την Ειδομένη- ομαλοποιείται οι εικόνες μέσα από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, προκαλούν προβληματισμό.

Το Ελληνικό έχει γεμίσει. Οι μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους και εκτός αεροδρομίου και προεκτείνονται προς τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Όπως κατέγραψε η κάμερα του Star, οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές με περίπου 4.500 ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν σ΄ έναν κλειστό χώρο, χωρίς εξαερισμό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα