Ανησυχία στην Ειδομένη, νέο κάλεσμα από αλληλέγγυους. Αποσυμφορείται ο Πειραιάς

Νέο κάλεσμα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς τα σύνορα, ούτε 48 ώρες μετά τα βίαια επεισόδια της Κυριακής, κατά τα οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα και έφερε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ λίγο πριν το διπλωματικό επεισόδιο.

Το κάλεσμα, που έγινε προφορικά αυτήν τη φορά από μερίδα αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, είναι για σήμερα στις 11:00.

Σύμφωνα με τη φημολογία, σε μία προκλητική ενέργεια μία μερίδα των αλληλέγγυων καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης, προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να ρίξουν το φράχτη που έχουν στήσει από την πλευρά της ΠΓΔΜ, κάτι που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, μιλώντας στην εκπομπή LiveNews με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο “Ε”: “Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η τοπική κοινωνία πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Αν υπάρξουν τέτοια κρούσματα, μπορεί να έχουμε και ακραίες καταστάσεις. Για άλλη μια φορά θα πω ας αφήσουν πλέον την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Ας αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και 18 μήνες κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγωνία για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πρέπει αυτό το συντεταγμένο κράτος που λέγεται Ελλάδα , αυτό το ευρωπαϊκό κράτος, να εφαρμόσει του κανόνες. Οι φιλοξενούμενοι να σεβαστούν τους κανόνες. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα όνειρο απατηλό”.

Οι αλληλέγγυοι της Ειδομένης. Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο

Την Κυριακή πάνω από 300 άτομα είχαν μεταφερθεί στα ιατρεία που λειτουργούν στο χώρο, για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, αφού όταν ομάδα δεκάδων προσφύγων και μεταναστών – και πάλι μετά από κάλεσμα – κινήθηκε προς το φράχτη με τη γειτονική χώρα με σκοπό να περάσει τα σύνορα. Την Δευτέρα δημιουργήθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, όταν ομάδα περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών μαζί με αλληλέγγυους ανέβηκαν σε ένα καρότσι – βαγόνι και κρατώντας σημαίες ελληνικές και γερμανικές κατευθύνθηκαν προς του αστυνομικούς. Μετά από ειρηνική πορεία προς τα σύνορα, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε κι έληξε.

Η Αστυνομία και ο Στρατός των Σκοπίων αντέδρασε με βία, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, καθώς και πλαστικές σφαίρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ανακοίνωσε εξ αρχής ότι, οι δυνάμεις της χώρας προέβησαν σε αυτήν την κίνηση, καθώς πλήθος μεταναστών θέλησε να περάσει παράνομα στα εδάφη της. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, από την άλλη πλευρά, μετά και το διάβημα που έκανε το ελληνικό ΥΠΕΞ, μέσω ανακοίνωσης, κατηγόρησε την Ελληνική Αστυνομία ότι, της ζητήθηκε να επέμβει, όμως δεν το έκανε. Προηγουμένως, το ΥΠΕΣ της χώρας είχε αφήσει αιχμές για απάθεια της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς ήρθαν τόσο από την πολιτειακή όσο και από την πολιτική ηγεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτόξευσε πυρά στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των σκοπιανών δυνάμεων απαράδεκτη και υπογραμμίζοντας πως «με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ως «ντροπή της Ευρώπης».

Από ευρωπαϊκής πλευράς, δεν πήρε κάποιος θέση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, να δηλώνει ότι, «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, παράλληλα, υπενθύμισε ότι, «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, της δίνεται σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της».

Θετικά σημάδια για την αποσυμφόρηση του Πειραιά

Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, από το λιμάνι του Πειραιά, όπου άρχισαν να αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης του χώρου του ΟΛΠ.

Σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2 στον οποίο βρίσκονται 1.350 μετανάστες και πρόσφυγες, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη όπου διαμένουν 1.000 άνθρωποι και τέλος ο επιβατικός σταθμός της Ε1 όπου διαμένουν άλλοι 2.150.

Για το λόγο αυτόν, έχουν στηθεί περίπου 200 σκηνές, χωρητικότητας οκτώ ατόμων, στην αυλή του πρώην Ψυχιατρείου Πατρών.

antenna

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα