Χάος με το προσφυγικό: Ένταση σε Πειραιά, Ειδομένη, Χίο, Λέσβο

Αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των μεταναστών και των προσφύγων. Βασικές αιτίες αφενός η κόπωση και ο εκνευρισμός που τους έχει προκαλέσει η πολυήμερη διαμονή τους σε ακατάλληλους ή ασφυκτικά γεμάτους χώρους φιλοξενίας και αφετέρου οι πληροφορίες που διακινούνται στους κόλπους τους για την συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε πάνω από 53.000 άτομα, καθώς ουσιαστικά η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών πίσω στην Τουρκία δεν λειτουργεί.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα 4.733 άτομα βρίσκονται στον Πειραιά, 11.269 στην Ειδομένη και 53.042 συνολικά ανά την επικράτεια.

Έρευνα για το περιστατικό στο λιμάνι

Αίσθηση προκάλεσε χθες ένα περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ένας πρόσφυγας σήκωσε ψηλά στα χέρια του ένα βρέφος λίγων μηνών.

Οι εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά συνεργεία έκαναν τον γύρο της Ελλάδας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό και κυρίως οι αιτίες για την πρωτοφανή αυτή κίνηση του άνδρα δεν έχουν εξακριβωθεί και για αυτό τον λόγο διατάχθηκε έρευνα από το Λιμενικό Σώμα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ομάδες μεταναστών και προσφύγων επιχείρησαν να κάνουν καθιστική παράσταση διαμαρτυρίας αποκλείοντας την πρόσβαση στα οχήματα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση μεταξύ προσφύγων και ανδρών του Λιμενικού.

Ένταση στην Ειδομένη

Διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών φορτηγών και ομάδων προσφύγων υπήρξαν χθες στην Ειδομένη. Πρόσφυγες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό που οδηγεί στο τελωνείο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ απαγορεύοντας τη διέλευση φορτηγών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών επαγγελματιών που μεταφέρουν ευαίσθητα εμπορεύματα.

Απόπειρα αυτοκτονίας στη Λέσβο

Τέρμα στη ζωή του επιχείρησε να βάλει ένας μετανάστης στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Στο χώρο φιλοξενούνται μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι υπάγονται στο καθεστώς επανεισδοχής.

Οι μετανάστες φέρονται να είναι θορυβημένοι και ενδεχομένως κινητοποιημένοι ώστε να μην δεχθούν να υπαχθούν στο καθεστώς επανεισδοχής στην Τουρκία.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φανερώνοντας ότι υπάρχει και δυσπιστία εκ μέρους των μεταναστών για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά ενδεχομένως και μια έμμεση προτροπή από γνώστες των νομικών λεπτομερειών προς τους μετανάστες να πιέσουν με κάθε τρόπο για να πετύχουν την παραμονή τους στην Ελλάδα, ακόμα και με την κατάθεση αίτησης για τη χορήση ασύλου.

Νέα επιχείρηση επανεισδοχής την Παρασκευή

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία από τη Frontex. Τα άτομα που θα επαναπροωθηθούν υπολογίζονται στα 200, ενώ θα προέρχονται από Κω, Σάμο και Μυτιλήνη.

Σημειώνεται ότι το 97% όσων κρατούνται στη Μυτιλήνη έχουν υποβάλλει αιτήματα ασύλου, κάτι που έχει ξεκινήσει και στη Σάμο.

Στο μεταξύ, έφθασαν οι πρώτοι 20 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνδράμουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, από κοινού με 25 μεταφραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Νέα επαναπροώθηση εκτιμάται ότι θα γίνει, μετά τους ελέγχους, στο τέλος του μήνα.

Πιάστηκαν στα χέρια κάτοικοι και αλληλέγγυοι

Η ένταση του προσφυγικού έχει μεταφερθεί και στις τοπικές κοινωνίες. Χθες το απόγευμα στη Χίο κάτοικοι διαπληκτίστηκαν με ομάδες αλληλέγγυων.

Οι πρώτοι διαμαρτύρονταν για την παραμονή των μεταναστών στο καταυλισμό της ΒΙ.ΑΛ., ενώ τα μέλη αλληλέγγυων ομάδων ζητούσαν να επικρατήσει ηρεμία στο θέμα και να ληφθούν αποφάσεις για μόνιμες λύσεις που δεν θα οξύνουν το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα