Πρόσφυγες στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του ρατσισμού

«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αγωνία τους ήταν τόσο μεγάλη που η πορεία ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, οι χιλιάδες Αφγανοί και Ιρανοί που ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά δεν περίμεναν ούτε λεπτό.

Περίμεναν μόνον να τελειώσει το θεατρικό που «έστησε» η ομάδα «Τα μπαλόνια της αγάπης», που χάρισε χρωματιστά μπαλόνια στα προσφυγόπουλα, έπαιξε μουσική και τραγούδησε μαζί τους. «Στο τέλος κάναμε όλοι μια τεράστια αγκαλιά για να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ένα. Είμαστε όλοι ενωμένοι είτε είμαστε πρόσφυγες είτε όχι» τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας, Θανάσης Παπαστάθης.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είμαι σίγουρος» δήλωνε με πείσμα ένας Αφγανός διαδηλωτής.

Στο πλευρό τους φώναζε κι ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που έτυχε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και θέλησε να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πρόσφυγες. «Ακούσαμε για την πορεία και δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τους ανθρώπους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην πορεία. Περιμέναμε να δούμε περισσότερους» δήλωσε η νεαρή Γερμανίδα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά».

Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στους 47.536 οι πρόσφυγες ανά την επικράτεια

Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 465 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 313 άτομα από τη Μυτιλήνη και 152 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας μόνο 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της Παρασκευής από το λιμενικό σώμα, 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που κατέφθασαν το πρωί.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1200 άτομα, της Ε-2 1500, της Ε-3 400 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1100 άτομα.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Αμηχανία και πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα κυριαρχούν στην Ειδομένη, μία ημέρα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα άνοιγαν, με τις αποφάσεις τους, τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Ήρθαμε ως εδώ γιατί πιστεύαμε πως στην Ευρώπη θα βρούμε ελευθερία. Αντ' αυτού βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, χωρίς να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε τελικά ποτέ να φτάσουμε στον προορισμό μας» λέει ο 23χρονος Χάλεντ, από το Χαλέπι της Συρίας, που θέλει να πάει στη Γερμανία, να σπουδάσει και να ζήσει «μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι».

Απογοητευμένος από την εξέλιξη του ταξιδιού του δηλώνει και ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, ο οποίος κάθε μέρα στήνεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και κρατώντας χαρτόνια με διαφορετικά συνθήματα, μαζί με κάποιους συμπατριώτες του, προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου πάνω στο πρόβλημά τους.

«Γλιτώσαμε από τον πόλεμο, με κάνετε όμως να εύχομαι να μην τα είχα καταφέρει» έγραφε ένα απ' αυτό λίγες ημέρες πριν, ενώ όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίαζαν για το μέλλον των χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και αλλού, κρατούσε ένα χαρτόνι που έδειχνε σβησμένη μία - μία τις ημέρες που είναι στον καταυλισμό.

Η Φάτιμα είναι, επίσης, από τη Συρία και θέλει να πάει -όπως οι περισσότεροι- στη Γερμανία για να δώσει «μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή» στα παιδιά της, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαι απογοητευμένη με την Ευρώπη. Περίμενα πως τα σύνορα θα ανοίξουν.

Περίμενα πως η Μέρκελ θα κατάφερνε να μας απεγκλωβίσει» σημειώνει, ενώ ευχαριστεί τον ελληνικό λαό για την αγάπη με την οποία τούς έχει περιβάλλει. «Οι Έλληνες δίνουν και την ψυχή τους για εμάς. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε απ' αυτούς;».

Όσο για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που τούς δίνει μια ευκαιρία να βρεθούν στην Ευρώπη; Άλλοι το βλέπουν ως διέξοδο, όπως η 16χρονη Χάγια και η μητέρα της, που ετοιμάζουν τα πράγματά τους προκειμένου να πάνε στην Αθήνα και να προσπαθήσουν, μέσω αυτής της οδού, να επανενωθούν με την υπόλοιπη οικογένεια.

Άλλοι, ωστόσο, όπως ο Άχμεντ από το Ιράκ λέει πως δεν θέλει άλλοι να αποφασίσουν το μέλλον του γι' αυτόν. «Δεν θέλω να πάρουν άλλοι την απόφαση για το πού θα πάω μετά από εδώ» λέει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ

Μουδιασμένοι από τις εξελίξεις, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ειδομένη προσπαθούσαν να προστατευτούν το πρωί από τον δυνατό αέρα που φυσούσε, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν πηγαδάκια και συζητούσαν τις προχθεσινοβραδινές εξελίξεις.

Την Παρασκευή μια ομάδα μεγαλύτερη των 50 ατόμων προσπάθησαν να ξεσηκώσουν και τους υπόλοιπους, πηγαίνοντας από σκηνή σε σκηνή, για να «περάσουν τον φράχτη», όπως έλεγαν, οργισμένοι από τα νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες.

Απογοητευμένοι, ωστόσο, οι περισσότεροι, από τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν πάνω από 1.000 άτομα είχαν προσπαθήσει μάταια να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της ΠΓΔΜ, δεν τους ακολούθησαν με αποτέλεσμα η κινητοποίηση που στην αρχή έμοιαζε πως θα γιγαντωθεί να «ξεφουσκώσει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα