Γιώργος Τσούκαλης: Φως σε άγνωστες πτυχές της υπόθεσης Γιακουμάκη

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «YOU» και τον Γιώργο Μπέζα, ρίχνει φως σε ορισμένες άγνωστες πτυχές της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν από τις πιο δύσκολες;

Η υπόθεση του Βαγγέλη έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά στην έρευνα και είναι η πιο δύσκολη σχετικά με τις εξαφανίσεις. Δεν είχαμε δυστυχώς από την πρώτη στιγμή έναν μπούσουλα για να ξεκινήσουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άτομα τα οποία δεν μιλάνε εύκολα, είναι μεγάλα παιδιά, είναι ενήλικες, δύσκολα ανοίγουν το στόμα τους…

Αυτοί οι 5 που κατηγορούνται ότι ασκούσαν βία στον Βαγγέλη και τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο πιστεύετε ότι έχουν καταλάβει τι έκαναν;

Καταρχάς ακόμα εγώ δεν θέλω να στοχοποιήσω κανένα παιδί, δεν είναι στην κουλτούρα μου και στην ηθική μου. Αυτά είναι θέματα που θα τα αναδείξει η ανακριτική και η διωκτική Αρχή. Εγώ έχω σκοπό να συλλέξω πληροφορίες, να τις φιλτράρω και μετά να τις διοχετεύω στην ελληνική Αστυνομία για να μπορεί να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αξιολογούνται με τον καλύτερο τρόπο όλες οι πληροφορίες, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Αστυνομία.

Λένε ότι εκεί που βρέθηκε το πτώμα κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή είχαν ερευνήσει την περιοχή, και μάλιστα με σκυλιά, αστυνομικοί και εθελοντές και δεν το είχαν δει…

Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι τόσο κοντά όσο λένε στη Σχολή. Είναι μια απόσταση πάνω από ένα χιλιόμετρο. Υπάρχουν βάτα, είναι μια βαλτώδης περιοχή. Στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Βαγγέλη -επειδή τα Γιάννενα αυτή την εποχή έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη βροχόπτωση- το πιο πιθανό είναι ότι ήταν γεμάτο νερό όταν το έψαξαν, οπότε και τα σκυλιά ακόμα τα οποία είναι εκπαιδευμένα δεν μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη όσφρηση για να βρουν το παιδί.

Εσείς αυτούς του 5 «νταήδες», όπως τους χαρακτηρίζει ο κόσμος τους έχετε δει;

Όχι δεν τους έχω γνωρίσει. Εγώ έχω μιλήσει με άλλα άτομα αλλά το έχει κάνει ο συνεργάτης μου, ο Φώντας Βρόσγος, που βρίσκεται στα Γιάννενα. Εγώ προσπαθώ αυτή τη στιγμή να προσεγγίσω το θέμα από μια πλευρά που ακόμα και οι συνεργάτες μου στα Γιάννενα δεν θέλουν να προσεγγίσουν. Πάντα σε τέτοιες υποθέσεις πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η συγκεκριμένη ιστορία απαιτεί πάρα πολύ λεπτό χειρισμό, γιατί έχουμε φύγει πολλές μέρες μακριά από τα γεγονότα, είμαστε στις 40 μέρες σήμερα. Από την άλλη, όμως, αντιστρόφως ανάλογα, κάποιοι ωριμάζουν. Βλέπουμε, λοιπόν, σιγά-σιγά, μετά την σπαρακτική φωνή της μητέρας και του πατέρα στην κηδεία, ότι τα στόματα ανοίγουν -με μεγάλη φειδώ, βέβαια, αλλά ανοίγουν- κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι χθες.

Υπάρχει ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει τους 5 “ψευτόμαγκες” να πηγαίνουν στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλης νεκρός. Το γνωρίζετε;

Το γνωρίζω αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω. Δεν θα ήθελα να στοχοποιήσω κανένα παιδί. Εγώ συγκεντρώνω τα στοιχεία αλλά όταν βρω κάτι πάρα πολύ σοβαρό δεν θα με εμποδίσει κανείς να το παραδώσω στην ελληνική Αστυνομία.

Η οικογένεια ήξερε όλο αυτόν τον «Γολγοθά» που περνούσε το παιδί;

Όχι ακριβώς. Υπήρξε ένα περιστατικό πέρυσι, όπου μετά από αυτό ο Βαγγέλης άλλαξε. Αλλά τα παιδιά δεν συνηθίζουν να μιλούν και ειδικά εκείνος που ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν ήθελε να μεταφέρει όλη αυτή την στεναχώρια στους δικούς του. Προσπαθούσε να προστατέψει την οικογένειά του και τα κρατούσε μέσα του και αυτό ίσως ήταν ένα λάθος του... Το ότι έκλεισε, δηλαδή, τον πόνο μέσα του και αυτός τον οδήγησε εκεί που τον οδήγησε.

Επειδή είστε και εσείς πατέρας, πιστεύετε ότι οι γονείς έκαναν λάθη;

Οι γονείς απαραίτητα δεν είμαστε και παιδαγωγοί. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε το καθετί σωστό, και εγώ έχω κάνει λάθη... Από εκεί και πέρα όμως σας λέω ένα πράγμα: Η οικογένεια του Βαγγέλη είναι ισορροπημένη, με ιδιαίτερους δεσμούς, εγώ πραγματικά έχω εκπλαγεί και έχω συγκινηθεί με αυτή την αγάπη που έχω διαπιστώσει 40 μέρες τώρα. Είναι κάτι εκπληκτικό και δεν το έχω ξαναζήσει, σας το λέω εντίμως.

Ο Γιώργος Τσούκαλης έριξε «φως» σε δυο σκοτεινά σημεία που δεν γνωρίζαμε. Τις φήμες περί αυτοκτονιών και άλλων μελών της οικογένειας.

Είχαν αυτοκτονήσει και άλλα δύο άτομα στην οικογένεια; Έτσι τουλάχιστον ακούστηκε..

«Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Γιατί και αυτό το έχω ελέγξει και δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Υπάρχει ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνεις τους 5 «ψευτόμαγκες» να πηγαίνουν στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλης νεκρός. Το γνωρίζετε;

«Το γνωρίζω αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω. Δεν θα ήθελα να στοχοποιήσω κανένα παιδί. Εγώ συγκεντρώνω στοιχεία αλλά όταν βρω κάτι πολύ σοβαρό δεν θα με εμποδίσει κανείς να το παραδώσω στην Αστυνομία».

Φοβάστε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε βεντέτα όλο αυτό;

«Όχι γιατί πρόκειται μια πολύ αξιοπρεπή οικογένεια πολύ ήρεμη, πολύ ήσυχη που δεν τίθεται τέτοιο θέμα.»

Το θέμα του θανάτου του Βαγγέλη από την στιγμή που αποδείχτηκε ότι ήταν αυτόχειρας έχει κλείσει;

«Νομικά μπορεί να κλείσει μέχρι ενός σημείου αλλά υπάρχουν κάποια τετραγωνάκια στο παζλ που πρέπει να συμπληρώσουμε. Το οφείλουμε σε αυτή την οικογένεια και στην μνήμη του Βαγγέλη. Και εγώ θα συνεχίσω μέχρι να συμπληρώσω αυτό το παζλ.»

Η ιατροδικαστική έκθεση πιστεύετε κάλυψε τους γονείς;

«Οι γονείς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ.Βουγιουκλάκη ο οποίος είναι κορυφαίος ιατροδικαστής. Έγινε πρόταση να μπει και δεύτερος αλλά επειδή γνωρίζουμε όλοι την επιστημοσύνη του μετά από συνεννόηση με την οικογένεια δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ