Κατακλυσμός πληροφοριών στην προσπάθεια να ξετυλιχθεί το κουβάρι

Κατακλυσμός πληροφοριών και δηλώσεων καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να "ξετυλιχθεί το κουβάρι" της αυτοκτονίας του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, η ιστορία του οποίου  συγκλόνισε τη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες συμφοιτητών και καθηγητών, όλοι γνώριζαν για το bullying που δεχόταν ο 20χρονος Κρητικός τον τελευταίο καιρό.

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και το πόρισμα «φωτιά» από το κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Σχολή, στο οποίο γίνονται αναφορές για επεισόδια πρωτοφανούς σκληρότητας κατά του Βαγγέλη.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία θα συμπληρώσουν το πόρισμα του Καθηγητή Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη. Ο χρόνος θανάτου έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια και ταιριάζει απόλυτα με αυτόν της εξαφάνισης.

Πού στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας

Οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται στην ημέρα εξαφάνισης του Βαγγέλη, την 6η Φεβρουαρίου. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα πρόσωπα που είδε, τα τηλεφωνήματα που έκανε αλλά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες πριν εξαφανιστεί και δώσει τέλος στη ζωή του.

Οι τρεις πυλώνες ερευνών που εστιάζουν οι Αρχές είναι το κινητό τηλέφωνο του Βαγγέλη και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να ελέγξουν με ποιον ή ποιους μίλησε εκείνη την ημέρα (δύο ώρες πριν μίλησε με την μητέρα του).

Δεύτερον οι μαρτυρίες οι οποίες «δείχνουν» τον σκληρό πυρήνα των Κρητικών σπουδαστών (πιθανότατα 4 άτομα), που φέρονται να τον κακομεταχειριζόταν και τρίτον το επίμαχο βίντεο στο οποίο διακρίνεται για τελευταία φορά ο Βαγγέλης να περνά έξω από ένα πρατήριο καυσίμων με κατεύθυνση την περιοχή όπου και αυτοκτόνησε.

Ακολουθούσαν στον Βαγγέλη ;

Ένα νέο βίντεο βρίσκεται στα χέρια των αρχών των Ιωαννίνων που εξετάζουν την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΡΙΤ, η αστυνομία έχει στην κατοχή της οπτικό υλικό στο οποίο διακρίνεται μια παρέα ατόμων να ακολουθεί ένα παιδί το οποίο προχωρά κοντά στο βενζινάδικο όπου πέρασε ο Βαγγέλης την ημέρα που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου.

Συγχρόνως η ασφάλεια έχει συλλέξει το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας γειτονικών καταστημάτων του βενζινάδικου εκείνης της ημέρας. Σε αυτό έχει εντοπιστεί ομάδα νεαρών η οποία ακολουθεί τον Βαγγέλη σε πολύ μικρή απόσταση.

Οι τελευταίες εικόνες που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί δείχνουν τον Βαγγέλη να περπατάει απέναντι από το εν λόγο βενζινάδικο και μετά τα ίχνη του χάνονται, ενώ η παρέα συνεχίζει προς την ίδια κατεύθυνση. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο και ψάχνει απάντηση στο ερώτημα για το εάν τα συγκεκριμένα άτομα ακολούθησαν τον Βαγγέλη μέχρι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ή όχι.

Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί από πολύ κοντά ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων, ο οποίος έχει καθημερινή ενημέρωση και δίνει τις ανάλογες κατευθύνσεις.

Το πόρισμα «φωτιά»

Στο πόρισμα που αποκάλυψε το Mega για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, όλα δείχνουν ότι είχε γίνει το κολαστήριο του 20χρονου.

Ενδεικτικά ένας εκ των σπουδαστών της Σχολής αναφέρει στην κατάθεσή του: «Μια μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (σσ οι Κρητικοί) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι «αν θέλετε δέστε με». Ξέρω ότι τον κλείσανε στη ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει. Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω τα παιδιά, που τους είχαν ενημερώσει».

Η υπεύθυνη της εστίας που έμεναν τα παιδιά δηλώνει μεταξύ άλλων ότι : «Όντως το 2014 η συμπεριφορά απέναντι στο Βαγγέλη ήταν απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Του έκλειναν το ζεστό νερό, όταν έκανε μπάνιο, τον κλείσανε σε ντουλάπα, του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέληση του».

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα διαπιστώνονται τα εξής : «Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους.

Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών, που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγ. Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών από κανένα όργανο της Σχολής».

Από την μεριά τους η ομάδα των 4-5 συμφοιτητών του Βαγγέλη από την Κρήτη αρνούνται κάθε κατηγορία περί εκφοβισμού του και κάνουν λόγο για άδικη στοχοποίησή τους: «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Καλό είναι να αφήσουμε τις αρχές να δείξουν το πόρισμα».

Στο μεταξύ στο φως της δημοσιότητας έρχεται νέο περιστατικό με φοιτητή της Σχολής των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, υπάρχει και άλλο θύμα bullying, το οποίο υφίσταται τραμπουκισμούς από συμφοιτητές του.

«Πιστεύω ότι κάποιοι σιγά σιγά ωριμάζουν και αρχίζουν να μιλάνε», είπε ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, στην εφημερίδα και τόνισε: «Πριν από περίπου δέκα μέρες με πήρε τηλέφωνο μια μητέρα πανικόβλητη. Μου είπε πως ο γιος της, που σπουδάζει στην σχολή, δεχόταν απειλητικά μηνύματα. Τον έφερα σε επαφή με τον συνεργάτη μου στα Ιωάννινα, Φώντα Βρόσγο και τους είπα να πάνε κατευθείαν στην αστυνομία. Ύστερα, παρουσία ενός θείου του Βαγγέλη, μας είπε όλα όσα συνέβαιναν στη σχολή. Το παιδί ήταν φοβισμένο μήπως το δουν να μιλάει».

Η αποκάλυψη αυτή δίνει νέες διαστάσεις στο θέμα της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, η οποία μπαίνει ξανά στο στόχαστρο, ώστε να ερευνηθούν τα δεδομένα που προέκυψαν.

Να θυμίσουμε, πως με νέα διάταξη, που εισάγεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ορίζεται πως υπάρχει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για όσους διαπράττουν bullying, αλλά και για εκείνους που κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε το περιστατικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα