Σήμερα η Κρήτη αποχαιρετά τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Θρήνος και οργή

Σημερα στις 2 το μεσημέρι η Κρήτη αποχαιρετά ένα δικό της παιδί. Χθες το μεσημέρι, αναχώρησε από τα Ιωάννινα η πομπή που μεταφέρει τη σορό του 20χρονου. Από εκεί έφτασε στον Πειραιά και στη συνέχεια με πλοίο αναχώρησε το βράδυ για να καταλήξει στο πατρογονικό χωριό του Βαγγέλη στην Κρήτη, το Σελί.

Το πρωί της Τρίτης πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Σούδας για να υποδεχθεί το Βαγγέλη Γιακουμάκη και να τον οδηγήσει στον τελευταίο τόπο κατοικίας του, στο χωριό Σελί, εκεί απ' όπου κατάγεται ο πατέρας του άτυχου νέου και εκεί όπου θα γίνει η κηδεία του. Πομπή με πάνω από 60 αυτοκίνητα συνοδεύει τον Βαγγέλη στην τελευταία του κατοικία.

Βαρύ το πένθος σε όλη την Κρήτη και κυρίως στην τοπική κοινωνία στους Αρμένους Ρεθύμνου

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φίλη του 20χρονου δήλωσε πως ο Βαγγέλης «σε καμία περίπτωση δεν ήθελε, όπως όλα δείχνουν, να εμπλέξει τους γονείς του ή την ευρύτερη οικογένειά του στο πρόβλημα που βίωνε... Αν και ήταν ανοιχτός χαρακτήρας, είχε κλείσει βαθιά μέσα του, από περηφάνια και μεγάλη αγάπη προς τους γονείς και τα αδέρφια του, όλα όσα των βασάνιζαν... Πήρε την αλήθεια μαζί του, όμως η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, μετά και την απαίτηση σύσσωμης της τοπικής -και όχι μόνο κοινωνίας-, οφείλει να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Μια απαίτηση η οποία εκφράζεται από όλους τους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου και έχει στόχο όχι μόνο να τιμηθεί η μνήμη του φοιτητή, αλλά και να καταδικάσει οποιαδήποτε μορφή βίας.  «Δικό μας παιδί, αδερφός μας και ας μην τον γνωρίζαμε, φίλος που έγινε για όλους μας μαθαίνοντας όλα όσα βίωνε...» δήλωσαν πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια Γιακουμάκη.

Η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή για να συζητηθεί εκτενώς το τεράστιο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, που συνιστά ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο. Όλοι οι πολίτες μιλούν για την απόδοση δικαιοσύνης, θεσμικά και όχι μέσω της αυτοδικίας. Όπως φαίνεται, ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη θα στιγματίσει για πολύ καιρό την Κρήτη, όπου ήδη ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ υπάρχει πρόθεση να διοργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Ημέρα πένθους έχει κηρύξει η τοπική κοινότητα Αρμένων την ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του 20χρονου σπουδαστή, ενώ θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην κοινότητα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ιατροδικαστική έκθεση αποδίδει τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ευρήματα που οδηγούν σε σαφείς ενδείξεις περί αυτοκτονίας του νεαρού σπουδαστή την ημέρα της εξαφάνισής του, με μαχαίρι που είχε πάρει από το ντουλάπι του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παράλληλα και οι ιδιωτικοί ερευνητές Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγας, στην κατοχή του δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα που να εξηγεί το απονενοημένο διάβημα, ενώ δεν υπήρχε και κανένα άλλο εύρημα στη νεκροτομή το οποίο να δείχνει άλλη κάκωση ή τραύμα αλλά και την εμπλοκή κάποιου άλλου προσώπου.

Η εισαγγελία Ιωαννίνων εξετάζει εκ νέου το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο θάνατος του Βαγγέλη ήταν αυτοκτονία, τότε θα αναζητηθούν οι ηθικοί αυτουργοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα