Γιατρός θα καταβάλλει 584.400 ευρώ για τον θάνατο εγκύου

Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι γιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 584.400 ευρώ σε συγγενείς 32χρόνης μητέρας δύο παιδιών η οποία απεβίωσε λίγο πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της, λόγω ιατρικού λάθους.

Το ποσό καταβάλλεται για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν τα συγγενικά πρόσωπα της άτυχης 32χρόνης (δύο ανήλικα παιδιά, σύζυγος, μητέρα, αδέλφια) και λόγω στέρησης διατροφής των δύο ανήλικων παιδιών.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης, η επίτοκος πήγε σε ιδιωτική κλινική το Ιούλιο του 2001 για να γεννήσει το τρίτο της παιδί.

Ο γιατρός που την παρακολουθούσε της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού και της επέτρεψε να επιστρέψει στο χωριό της το οποίο ήταν σε απόσταση 32 χλμ. και να επανέλθει μετά την έναρξη των ωδίνων.

Οι ωδίνες άρχισαν την ίδια μέρα και η επίτοκος συνοδευόμενη από το σύζυγό της έφθασε στην κλινική, αλλά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και αφού την διασωλήνωσαν μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ο θάνατος, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, προκλήθηκε από ολιγαιμικό σοκ, εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντος που εκδηλώθηκε ικανό χρόνο πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα γεγονός που δεν διαγνώσθηκε από τον θεράποντα γιατρό ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Παρά τις διαμαρτυρίες της 32χρονης για έντονους πόνους στην κοιλιά, δύσπνοια και μούδιασμα στα χέρια «την άφησε υπό την επίβλεψη της νοσηλεύτριας , η οποία δεν ήταν μαία και δεν είχε ειδικές γνώσεις προς τούτο»…

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα