Ανήσυχοι οι Σεισμολόγοι: Δεν αποκλείεται νέος μεγαλύτερος σεισμός από την Χαλκίδα

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί.

Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως.

Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Πάντως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα-6 σεισμοί σε 35 λεπτά

Συνολικά έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 35 λεπτά, από την αρχική, διπλή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον Ευβοϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τον χάρτη και τις προκαταρκτικές μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη ισχυρή δόνηση 5,2R που εκδηλώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης, έως και τη 01:40, όποτε και σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 3,7R, συνολικά εκδηλώθηκαν 6 σεισμικές δονήσεις.

Αναλυτικότερα, η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,2R εκδηλώθηκε στη 01:04, στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Στη 01:13 σημειώθηκε τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8R, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4R.

Τέλος, στη 01:39 εκδηλώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, εντάσεως 2,6 R και αμέσως μετά από ένα λεπτό, στη 01:40 ένας έκτος σεισμός εντάσεως 3,7R.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

πηγη  www.enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα