Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι ανασκαφές και οι εργασίες αναστήλωσης στον τύμβο της Αμφίπολης, ενώ αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.
Μόλις αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τρίτο θάλαμο στο ταφικό μνημείο οι αρχαιολόγοι αντίκρισαν μία θύρα από μάρμαρο Θάσου με εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών.
Μάλιστα βρέθηκε και ο μεντεσές. Αυτό το γεγονός οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία μορφή μακεδονικού τάφου.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι καταστροφές στην μαρμάρινη πόρτα προήλθαν είτε από βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα.
Όπως επισημαίνουν, η θύρα ενδέχεται να έσπασε τα μεταγενέστερα χρόνια της κατασκευής της εξαιτίας σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή είτε και άλλων φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.).
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει» δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών, Αικατερίνη Περιστέρη.
Το τι κρύβεται πίσω από την μαρμάρινη πόρτα εντείνει την αγωνία για τις νέες επικείμενες αποκαλύψεις. Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει σκάλα καθώς έχει πολύ χώμα.
Αναφορικά με τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους»του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».
Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι προχωρούν πολύ καλά και είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου.
Επίσης βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά που, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο φορείο νεκρού.
Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι μεγάλη, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου.
Στα νέα ευρήματα αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους» είπε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο.
Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία. Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία».