Αμφίπολη: Το δάπεδο του πρώτου θαλάμου θα δείξει τον νεκρό;

Μπορεί το ενδιαφέρον στον τάφο της Αμφίπολης να επικεντρώνεται στον τέταρτο, υπόγειο θάλαμο, όμως οι ανασκαφικές εργασίες των αρχαιολόγων συνεχίζονται σε ολόκληρο τον τύμβο.

Το πρώτο μέρος του τύμβου που απαλλάχτηκε από τα χώματα -πλήρης αποχωμάτωση- είναι ο πρώτος θάλαμος. Οι αρχαιολόγοι στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στο δάπεδο, την τεχνοτροπία του οποίου καλούνται να παρατηρήσουν και να καταγράψουν ως ένα ακόμη στοιχείο για τη χρονολόγηση του τάφου.

Παράλληλα, ελπίζουν ότι θα βρεθούν κάποια ψηφιδωτά ή σχέδια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για την ταυτότητα του νεκρού που φιλοξενήθηκε στον τάφο.

Στο μεταξύ, καθυστερεί η είσοδος της αρχαιολογικής σκαπάνης στον λεγόμενο τέταρτο θάλαμο, πίσω και κάτω από το θύρωμα των 96 εκατοστών, καθώς τα χώματα πίσω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο είναι αρκετά.

Η στάθμη τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατέβει αισθητά, καθώς οι αποχωματώσεις στο σημείο συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι χωρίς την αποχωμάτωση στο μεγαλύτερο μέρος μπροστά από το θύρωμα είναι αδύνατον να προχωρήσουν στον τέταρτο θάλαμο, εξαιτίας του ότι είναι υπόγειος.

 

πηγη www.news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα