Η Ελλάδα συμμετέχει κατά των τζιχαντιστών

Η Ελλάδα συμμετέχει και σε στρατιωτικό επίπεδο στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Με επίσημη ανακοίνωση του το υπ. Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι θα αποσταλούν πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις για να ενισχυθούν εν όψει κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ λαμβάνουν ήδη πολεμικό υλικό από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, τα ελληνικά πυρομαχικά θα σταλούν αποκλειστικά στους Kούρδους μαχητές του Ιράκ, και όχι σε Kούρδους αντάρτες που δρουν σε άλλες περιοχές.

Η αποστολή πυρομαχικών στους Kούρδους μαχητές του Ιράκ αποφασίστηκε κατόπιν και σχετικής εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών περί συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους" (ISIS)

"Η Ελλάδα χαιρέτισε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο - μετά και από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας - με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις".

Οι Βρυξέλλες θα συνδράμουν με 6 μαχητικά F- 16 στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Ολλανδία διαθέτει επίσης 6 F- 16. Απειλές για την ζωή τους δέχονται πιλότοι από τη Σαουδική Αραβία που συμμετέχουν στις επιδρομές

To Βέλγιο θα διαθέσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 προκειμένου να συμβάλει στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική κυβέρνηση, την απόφαση της οποίας θα πρέπει να επικυρώσει το Κοινοβούλιο της χώρας.

Απαντώντας στο επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Ουάσιγκτον χθες προς το Βέλγιο, όπως και σε άλλες χώρες συμμάχους, η κυβέρνηση του Βελγίου γνωστοποίησε σήμερα ότι συμφώνησε για την αρχική ανάπτυξη των μαχητικών για διάστημα 1 μήνα —η παράταση του οποίου θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης— ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, Πίτερ ντε Κρεμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο.

Η επιχειρησιακή δέσμευση των 6 μαχητικών βομβαρδιστικών θα είναι «περιορισμένη στο Ιράκ» διευκρίνισε ενώπιον των βουλευτών ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς η χώρα αυτή έχει απευθύνει έκκληση για παροχή βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου είχε νωρίτερα αναφέρει ότι τα F-16 θα έχουν ως βάση τους την Ιορδανία, μία από τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Έκανε λόγο επίσης για την αποστολή 120 στρατιωτικών, περιλαμβανομένων πιλότων, αξιωματικών διοικήσεως και τεχνικών.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα διαθέσει στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος 6 μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

H Ολλανδία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, θα διεξάγει επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ ενώ θα παράσχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ιρακινές και Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως 1 χρόνο, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Την ίδια ώρα πιλότοι από τη Σαουδική Αραβία που συμμετείχαν στις επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δέχθηκαν σήμερα απειλές για την ζωή τους σε μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους στα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των πιλότων αυτών βρίσκονται ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, γιος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, και ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ταλάλ μπιν Άμπντελ Αζίζ μπιν Μπαντάρ, έγραψαν εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένης της εφημερίδας Αλ Μεδίνα.

Οι φωτογραφίες των πιλότων δημοσιεύτηκαν από το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA και σύντομα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τους τζιχαντιστές, που εκτόξευσαν απειλές για την ζωή τους.

Ονόματα, τα οποία συνόδευαν φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν επίσης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter όπου ένας χρήστης έγραψε ότι οι πιλότοι αυτοί «αναζητούνται από το Ισλαμικό Κράτος», ενώ ένας άλλος προέβλεψε ότι «σύντομα ή αργότερα θα τους δολοφονήσουν».

 

πηγη news247.gr