Αμφίπολη: Θαυμασμός για τις ολόσωμες Καρυάτιδες και 4ος θάλαμος;

Θαυμασμός και δέος. Οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο.

Έπειτα από την απόφαση της ανασκαφικής ομάδας για είσοδο στον τρίτο θάλαμο από την μαρμάρινη είσοδο και όχι από την τρύπα στο διαφραγματικό τοίχο, απομακρύνθηκαν χώματα από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τα γλυπτά.


Έτσι, ήρθαν στο φως τα εντυπωσιακά αγάλματα, ύψους 2.27 μέτρων, με χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένα μακρύ ένδυμα με κρόσια και πλούσιες πτυχώσεις.

Οι Καρυάτιδες φορούν παπούτσια της εποχής διακοσμημένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.


Στέκονται και οι δυο πάνω σε μαρμάρινα βάθρα που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί ολόκληρα.

Η βάση στην μπροστινή πλευρά έχει μαρμάρινη επένδυση, όπως και οι τοίχοι όλων των θαλάμων του τάφου.Η απόσταση ανάμεσα στα δυο βάθρα είναι ίδια με το άνοιγμα μεταξύ των δύο σφηκών.

Κατά την απομάκρυνση των χωμάτων, βρέθηκαν και τμήματα από τα χέρια των Καρυάτιδων, τα οποία έλειπαν.Οι ενδείξεις για τον τέταρτο θάλαμο

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος με γεωτρύπανο στον τρίτο θάλαμο και εντοπίστηκε στον βόρειο τοίχο μαρμάρινο πλαίσιο με άνοιγμα σχεδόν ενός μέτρου.

Ακόμα η ανασκαφική ομάδα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για είσοδο ενός τετάρτου θαλάμου.Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Mega, είπε ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις για την ύπαρξή του.

Πάντως, η απομάκρυνση των χωμάτων συνεχίζεται τόσο μέσα στους θαλάμους όσο και επάνω από τον τύμβο για να αποφορτιστεί από το βάρος που κουβαλά, όπως και οι εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης.Μέσα στον τρίτο θάλαμο η υγρασία είναι αυξημένη ενώ το οξυγόνο είναι αρκετό για να εργαστεί η ομάδα χωρίς προβλήματα.

Έτσι, αφού πρώτα βγει το χώμα από τον δεύτερο θάλαμο και υποστυλωθεί το πάνω μέρος της εισόδου που ήταν σπασμένο, θα αφαιρεθούν κι άλλες πέτρες από τον τοίχο σφράγισης ώστε να τοποθετηθούν η ταινία μεταφοράς και η γερανογέφυρα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα