Έχασε την μάχη με τον καρκίνο ο σύνθετης Κώστας Κλάββας

Έχασε την μάχη που έδινε με τον καρκίνο τα τελευταία 3 χρόνια ο σύνθετης Κώστας Κλάββας.

Έσβησε τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Αθήνα.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1934, διδάχτηκε σύνθεση και τα νεώτερα μουσικά συστήματα από τον Γ. Α. Παπαϊωάννου, ενώ μαθήτευσε κοντά στον Ανδρέα Παρίδη, ο οποίος τον μύησε στη διεύθυνση ορχήστρας.

Παράλληλα φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ στο χώρο της λόγιας μουσικής είχε γράψει έργα για ορχήστρα, χορωδιακά, μουσικής δωματίου, πιάνο, φωνή κλπ.

Από το 1959 ασχολήθηκε με την ελαφρά μουσική και πολύ σύντομα έγινε γνωστός ως συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και ενορχηστρωτής, με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας σημαντικός αριθμός τραγουδιών του προκρίθηκε σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ, από τα οποία απεκόμισε βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες υπήρξε συνεργάτης της ΕΡΤ ως ενορχηστρωτής και διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής (πρώην «Ποικίλης»).

Ως διευθυντής ορχήστρας είχε στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες με ελληνικές και ξένες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων η Κ.Ο.Α., οι ορχήστρες της Ε.Ρ.Τ., η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βαρκελώνης κ.ά.

Το 1989 δημιούργησε το συγκρότημα «13 έγχορδα», το οποίο ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα. Εφηύρε «μουσικό κανόνα» (κατοχυρωμένο με τον τίτλο DIALTON), πάνω στον οποίο είναι καταγραμμένη όλη η θεωρία της μουσικής.

Το 1966 ίδρυσε το Κεντρικό Ωδείο.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και εκπροσώπησε τους Έλληνες μουσικούς σε συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών (F.I.M.).

Κατά την τριετία 1994-1996 δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως ειδικός επιστήμων.

Ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ελληνικής Μουσικής Εταιρίας.

Η κηδεία του θα γίνει από το Γ΄ Νεκροταφείο (Νίκαιας) την Τέταρτη 18 Ιουλίου στις 10.30πμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

Zougla.gr
Σχολιάστε το άρθρο: