Μαθητικές εφημερίδες: Ποιά σχολεία πήραν τα βραβεία για το 2008

«Με τις μαθητικές εφημερίδες ξεχάσαμε το άγχος των εξετάσεων. Ξεφύγαμε λίγο. Το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα και διαγωνίσματα. Με την έκδοση της εφημερίδας μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά».
Ε ίναι το αυθόρμητο μήνυμα που έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας οι μαθητές και οι μαθήτριες στην προχθεσινή απονομή των βραβείων του 15ου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.
Μιλώντας από το βήμα οι μαθητές απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι πρωτοβουλίες όπως η έκδοση μαθητικών εντύπων τούς ενθουσιάζουν, τους ενεργοποιούν, τους ευαισθητοποιούν σε θέματα όπως το περιβάλλον, σε αντίθεση με το ανιαρό σύστημα εκπαίδευσης και τις εξετάσεις που τους μετατρέπουν σε ρομπότ.
Βραβεία και δώρα
Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού κέρδισαν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ΡC από τα καταστήματα eshop και στιλό Cross. Δώρα απονεμήθηκαν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες (καλύτερης εμφάνισης, επιλογής θεμάτων και ρεπορτάζ). Οι μαθητές και τα σχολεία τους κέρδισαν εκτυπωτές, ηχοσυστήματα Sony, στιλογράφους, καθώς και βιβλία για το περιβάλλον από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν τα καταστήματα e-shop, η εταιρεία Cross (Ψαρρός) και η Sony.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Δασουπολίτης», Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Λευκωσίας Κύπρου
«Τα θέματά μας ήταν κοντά στη νεολαία.
Δημοσιεύσαμε θέματα για όσα βιώνουμε καθημερινά. Για εμάς η προσπάθεια ήταν μία κατάθεση ψυχής», είπαν οι μαθητές Δημήτρης Παπαπολυβίου και Ελένη Αναστασίου που πήραν το βραβείο από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευάγγελο Αντώναρο.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Πειραματισμοί», Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων
«Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Το ρεπορτάζ μας για το εργοστάσιο της Columbia ήταν κοπιαστικό αλλά συνάμα αποτέλεσε και μία καλή εμπειρία. Πήγαμε εκεί, καταγράψαμε ό,τι είδαμε και αναζητήσαμε και πολλά στοιχεία μέσω Ίντερνετ», είπαν οι νεαρές ρεπόρτερ Θεοδώρα Σαχά και Ελευθερία Λαμπάκη, οι οποίες παρέλαβαν το βραβείο από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Δαμανάκη.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η δύναμη του Λόγου- Vis Verbi», 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας Ημαθίας
Ο αθλητισμός, το Ίντερνετ αλλά και οι πολυσυζητημένοι emo ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη μαθητική συντακτική ομάδα. «Με την έκδοση της εφημερίδας ξεφύγαμε από τα καθημερινά του σχολείου», είπαν οι μαθητές Κατερίνα Μπάλιου, Σωτήρης Μιχαηλίδης και Βασιλεία Κεχαγιά που παρέλαβαν το βραβείο από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «Χάριν Παιδιάς», Λύκειο Αγίας Τριάδας, Μιδέας Αργολίδας
«Ο διαγωνισμός μάς έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με τη γλώσσα των νέων που είναι παρεξηγημένη», είπαν οι μαθήτριες από την Αργολίδα Κωνσταντίνα Δαριώτη και Γεωργία Μπαβέλα, οι οποίες παρέλαβαν μαζί με τις καθηγήτριές τους κ.κ. Εύα Πέππα, Εύα Γιαγκούζη και Σοφία Πανταζή το βραβείο από τον κ. Χρήστο Τεντόμα, υπεύθυνο της Διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «5ο Πεμπτουσία Εν τύπω», 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης
«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε μία εφημερίδα για να εκπέμψουμε SΟS για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη», είπαν οι μαθήτριες Ελπίδα Πεπελιά, Νίκη Μαυρομάτη, Μαριάννα Προβατίδου ενώ η καθηγήτριά τους Ιωάννα Πεθερίδου τόνισε ότι τα παιδιά κατάφεραν να εκδώσουν την εφημερίδα μέσα σε μία εβδομάδα. Το βραβείο παρέλαβαν από την εκπρόσωπο της WWF κ. Ντόρα Πετρουλά.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Σοβαρότης Μηδέν», 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα
Στόχος της νεαρής συντακτικής ομάδας ήταν η έκδοση μίας κεφάτης και δημιουργικής εφημερίδας. «Καταφέραμε να εκφράσουμε όσα είχαμε μέσα μας, τα όνειρά μας, τις ιδέες μας», δήλωσαν οι μαθήτριες Έλενα Κουρτέση και Δανάη Μπασαντή, οι οποίες μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Κωνσταντίνα Τσενέ παρέλαβαν από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου το βραβείο.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Παρρησία», Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας
«Ήταν μία ευκαιρία να βγούμε από τα στερεότυπα της κοινωνίας και να γράψουμε γι΄ αυτά που θέλουμε και μας εκφράζουν. Άλλωστε αυτό δηλώνει και το όνομα της εφημερίδας μας- “Παρρησία”», τόνισαν οι μαθήτριες Παναγιώτα Βογιατζή, Ηριάνα Μπίρμπα και Ήρα Πατρίκα, οι οποίες παρέλαβαν το βραβείο από τον κ. Νίκο Αθανασάκη, γενικό διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «Αδέσποτος Τύπος», 1ο Γυμνάσιο Αιγίου
«Δουλέψαμε ένα χρόνο για την εφημερίδα. Βγήκαμε στον δρόμο, κάναμε ρεπορτάζ για το περιβάλλον και τα προβλήματα του σχολείου», είπαν οι μαθητές Ακριβή Δρίτσα και Δημήτρης Παπαηλιόπουλος. Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Βάγιας τόνισε ότι τα χρήματα που πήραν από την πώληση των εντύπων δόθηκαν σε οργανώσεις όπως το Χαμόγελο του Παιδιού ή στα Παιδικά Χωριά SΟS της Βάρης. Το βραβείο έδωσε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παντελής Σκλιας.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «Η ζωή μετά το σχολείο», 4ο Γυμνάσιο Χανίων
«Ασχοληθήκαμε με θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, όπως παιδική παχυσαρκία, νευρική ανορεξία αλλά και θέματα για την τοπική ιστορία και παράδοση της Κρήτης. Το βραβείο αυτό είναι κίνητρο για εμάς για να συνεχίσουμε», είπαν οι μαθητές Αντώνης Κουτρουμπάς και Παναγιώτης Κουλιεράκης, που παρέλαβαν το βραβείο από τον διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Μega κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Η εφημερίδα του Περιβάλλοντος», 31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Την αγάπη τους για το περιβάλλον εξέφρασαν μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας τους οι μαθητές του σχολείου της Θεσσαλονίκης. «Θέλαμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα σε όλους», δήλωσαν οι μαθήτριες Λυδία Ζαχαράκη και ΜαρίαΜαρίνα Λέμμα. Το βραβείο έδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ψαρρός κ. Μάνος Μάλαινος.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η πένα του Πέμπτου», 5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών
«Με την πένα μας προσπαθήσαμε να βγάλουμε και έξω από το σχολείο τις απόψεις και τις ανησυχίες μας. Είμαστε χαρούμενοι που οι κόποι μας ανταμείφθηκαν», είπαν οι μαθήτριες Μαρία Βλάχου και Φανή Καραγιώργου. Η συντακτική ομάδα πήρε το βραβείο από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης κ. Πάνο Λειβαδά.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Τα Μηλάκια», Οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μήλου
Οι μικροί ρεπόρτερ από τη Μήλο δεν κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα για την εκδήλωση, ωστόσο η δασκάλα τους κ. Δέσποινα Κυριακίδου είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλένα Αποστολάκη πως «είναι θετικό να δίνονται κίνητρα στη νέα γενιά. Μακάρι ο θεσμός των “ΝΕΩΝ” να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια».
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «Τα ψάρια της επικαιρότητας», Ράλλειο Πειραματικό Σχολείο Πειραιά
Οι μαθητές Εμμανουέλα Μέλιου και Χρήστος Μορφόπουλος είπαν ότι με την παρθενική εκδοτική τους προσπάθεια κολύμπησαν βαθιά στην επικαιρότητα. Την οικονομική ενίσχυση των μαθητικών εφημερίδων, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας η δασκάλα των παιδιών κ. Ξανθή Καρανταΐρη. Το βραβείο παρέλαβαν από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «Η τελευταία λέξη του ΣΤ2», 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Το θέμα που απασχόλησε κυρίως τη συντακτική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου δεν ήταν άλλο από την ανακύκλωση. «Θέλαμε μέσα από τα κομμάτια μας να ευαισθητοποιήσουμε μαθητές και γονείς», είπε η μαθήτρια της ΣΤ΄ Τάξης Ειρήνη- Μαρία Οικονομάκη. Το βραβείο έδωσε ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Οι μικροί Δημοσιογράφοι», 6ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων
«Το ρεπορτάζ για την καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν ιδέα των ίδιων των παιδιών», ανέφερε ο δάσκαλος κ. Μερκούριος Αβτζής. Οι μαθητές Κωνσταντίνα Ακρίδα και Γιώργος Γιέτος είπαν ότι διδάχτηκαν την ομαδικότητα ενώ σημαντική ήταν και η συμπαράσταση των γονέων. Τα παιδιά πήραν το βραβείο από τον σκιτσογράφο των «ΝΕΩΝ» κ. Κώστα Μητρόπουλο.
ΕΠΑΙΝΟΙ
«ΡΑRLΕΖ VΟUS FRΑΝCΑΙS»
1ο Γενικό Λύκειο Παλλήνης
Με θέματα ταμπού, όπως οι εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και οι σεξουαλικές σχέσεις ασχολήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών οι μικροί δημοσιογράφοι.
Μάλιστα η εφημερίδα τους βγήκε και στα γαλλικά. «Ασχοληθήκαμε με την εφημερίδα και ξεχάσαμε το άγχος των εξετάσεων», είπαν οι μαθητές Αθηνά Βουλιέρη, Κωνσταντίνος Ιωάννου και Άρτεμις Δράκου. Τον έπαινο έδωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής κ. Μιχάλης Φακίνος.
«ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ»
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας
«Είμαστε ένα σχολείο ιδιαίτερο.
Βραβεύτηκε όμως η προσπάθεια ανθρώπων που επανεντάχθηκαν στο σχολικό περιβάλλον», είπε η διευθύντρια του σχολείου κ. Γεωργία Γάλλου. Από την πλευρά τους οι ενήλικες μαθήτριες Φωτεινή Γιαννοπούλου και Ελένη Πουλοπούλου τόνισαν ότι ήταν όμορφο που έστω και για λίγο έπαιξαν τον ρόλο των δημοσιογράφων ενώ παρέλαβαν τον έπαινο από τον κ. Αντώνη Σανουδάκη, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.
«ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΩΝΤΑΣ»
2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Ηρακλείου
Η εφημερίδα τους τυπώθηκε και στη γραφή Βraille, αφού στο σχολείο φοιτά και μία μαθήτρια με προβλήματα όρασης. «Το κάναμε αυτό για να μπορέσει να διαβάσει και εκείνη- έγραψε και ένα κομμάτι- και τη στείλαμε σε όλα τα σχολεία της περιοχής όπου υπάρχουν μαθητές με τα ίδια προβλήματα», είπε ο δάσκαλος κ. Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης, ο οποίος παρέλαβε τον έπαινο μαζί με τη συνάδελφό του κ. Θεοδοσία Γουλιελμάκη από τον δημοσιογράφο των «ΝΕΩΝ» και μέλος της κριτικής επιτροπής κ. Μανώλη Πιμπλή.
πηγη: ΤΑ ΝΕΑ


 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα