15 Οκτωβρίου: Έχουμε ανάγκη την πλατεία! Σύνταγμα 6 το απόγευμα

Το κεντρικό σύνθημα, «Ενωμένοι για την Παγκόσμια Αλλαγή», ήδη φαίνεται πως ενώνει χιλιάδες ανθρώπους διαφορετικών εθνών, γλωσσών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών. Τουλάχιστον διαδικτυακά. Το κείμενο/διακήρυξη της κινητοποίησης, ίδιο και απαράλλαχτο σε πολλές γλώσσες, αναφέρει πως «στις 15 Οκτωβρίου, άτομα από όλο τον κόσμο θα βγουν σε δρόμους και πλατείες. Από την Αμερική ώς την Ασία, από την Αφρική ώς την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να απαιτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία». Τα όσα ακολουθούν στο παραπάνω κείμενο, ιδίως για κάποιον που δεν παρακολουθεί διεθνείς ειδήσεις, μοιάζουν κομμένα και ραμμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη, στην ιστοσελίδα «15october.net», σημειώνονται με κόκκινες κουκκίδες όλες οι τοποθεσίες σε όλες τις πόλεις όπου έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις. Στο Λονδίνο, πορεία από το Χάιντ Παρκ μέχρι την πλατεία του Κοινοβουλίου και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Αγγλίας. Στο Κέιπ Τάουν, ειρηνική κατάληψη των Βουλευτικών Κήπων. Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» της Βολιβίας, κινητοποιήσεις στη μέση του Ατλαντικού στη Χονολουλού, στην Πράγα πορείες διαμαρτυρίας σε κυβερνητικά κτίρια, το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) στη Νέα Υόρκη, το οποίο όπως φαίνεται έχει βρει πολλούς συνεχιστές σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο. «Καταλάβετε την Τιχουάνα», «Καταλάβετε το Ντιτρόιτ», «Καταλάβετε την Αυστρία», «Καταλάβετε το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας» κ.ά.

Από την παγκόσμια κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η ομάδα «Anonymous», γνωστή για τις κυβερνοεπιθέσεις της, αλλά και το κίνημα των «Αγανακτισμένων» όπου και αν υπήρξε. Ο χάρτης της Ισπανίας, εκεί που ξεκίνησαν όλα με το κίνημα «15Μ», κατακόκκινος: σε άλλες πόλεις καλούν οι «Αγανακτισμένοι», σε άλλες λένε «Καταλάβετε...», παντού όμως αναφέρουν τη λέξη «ειρηνικά». Μέσω της ιστοσελίδας, το κάθε κίνημα, η κάθε χώρα ή πόλη έχει forum για τον καλύτερο συντονισμό των κατά τόπους κινητοποιήσεων.

Μια ψηφιακή Βαβέλ φαίνεται πως ορθώνεται, με τη διαφορά πως τώρα σε όλες τις γλώσσες υπάρχουν τουλάχιστον δύο κοινοί παρονομαστές: «Ενωμένοι για την Παγκόσμια Αλλαγή» και «Αληθινή Δημοκρατία». Σε ορισμένα από τα fora, μιλάνε για την Ελλάδα και τις κινητοποιήσεις της. Ξαφνικά, για κάποιες υποσαχάριες χώρες, είμαστε τα «αδέρφια». Για χώρες της Νότιας Αμερικής, «παράδειγμα προς μίμηση» και σίγουρα όχι οι «τεμπέληδες» ή «προδότες» όπως μας έχουν αποκαλέσει κάποιοι Βόρειοι.

Στο Σύνταγμα

Ρεύμα, από όλα τα παραπάνω, έχουν πάρει και οι δικές μας πλατείες. Η πλατεία Συντάγματος για άλλη μία φορά καλεί τον κόσμο να την κατακλύσει. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, είναι ο εφιάλτης που περιμένει και τις υπόλοιπες χώρες στο μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα. Για το Σάββατο στο Σύνταγμα, έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των: Δ. Πουλικάκος & His Band, Lost Bodies, Nalyssa Green, Β. Παπακωνσταντίνου, The Screaming Fly, Αέρα Πατέρα, Αρμάδα IV, Nastazzia & The Jazzuars, Gadjo Dilo, Απόφοιτοι Μουσικού Σχολείου Ιλίου και Γλάρος. Επίσης, θα υπάρχουν χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες ποιημάτων, προβολές και ζωντανές συνδέσεις με το Κίνημα των Πλατειών από όλο τον κόσμο.

Το ρολόι στην ιστοσελίδα του «15october.net», το «ρολόι της Ιστορίας», όπως κάποιοι έχουν γράψει, μετράει αντίστροφα και χτυπά στις 15 Οκτωβρίου. Τώρα αν ο κόσμος ξυπνήσει, παραμένει ακόμη άγνωστο. *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

Zougla.gr
Σχολιάστε το άρθρο: