Στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ μπαίνουν το επόμενο διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα υπόκεινται σε αυστηρή αξιολόγηση για να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, ενώ στην κρίση της ανεξάρτητης Αρχής θα είναι και η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η δοκιμασία των γραπτών εξετάσεων θα περιμένει κάθε τρία χρόνια περίπου 100.000 υπαλλήλους, που θα είναι υποψήφιοι για την κάλυψη κάποιας από τις 29.000 θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών του Δημοσίου. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης, επισημαίνοντας πως η διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων βρίσκεται στην πλήρη δικαιοδοσία της Αρχής.
Οι εξετάσεις θα είναι ενιαίες για κάθε κατηγορία θέσης ευθύνης και θα περιλαμβάνουν σειρά ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. «Θα είναι σαν το τεστ δεξιοτήτων που διενεργεί το ΑΣΕΠ, αλλά προσανατολισμένο σε θέματα δημόσιας διοίκησης και όχι σε γενικές γνώσεις των υποψηφίων», σημείωσε ο κ.Βέης.
Ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι θα ισχύει για έξι χρόνια. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, όσοι επιθυμούν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν ξανά μέρος σε γραπτές εξετάσεις πριν από την πάροδο της εξαετίας, θα ισχύει όμως ο τελευταίος βαθμός που θα πάρουν και όχι ο καλύτερος.
Το σύνολο των μορίων που προβλέπονται από τις εξετάσεις είναι 350 το ανώτατο και αυτά θα προστίθενται στα λοιπά κριτήρια που μοριοδοτούνται κατά την επιλογή προϊσταμένων - τυπικά προσόντα, απόδοση στην υπηρεσία ή και προφορική συνέντευξη, στην οποία θα υποβάλλονται μόνο οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βέη, οι νέες διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων θα εφαρμοστούν προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2012. Όπως ανέφερε, θα προηγηθούν οι εξετάσεις για τους γενικούς διευθυντές και η κρίση τους από το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ). «Είναι θυγατρική του ΑΣΕΠ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βέης, δεδομένου - όπως είπε - πως από τα πέντε μέλη του τα τέσσερα είναι από την Αρχή.
Μετά την επιλογή των γενικών διευθυντών θα συγκροτηθούν σε κάθε υπουργείο τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού, που θα είναι αρμόδια για την κρίση και επιλογή των διευθυντών και των τμηματαρχών. Το τελικό σχέδιο για τις εξετάσεις έγινε έπειτα από σχετική εισήγηση του ΑΣΕΠ και αναμένεται άμεσα να περάσει τροπολογία για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία.
Σε διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται παράλληλα το ΑΣΕΠ προκειμένου να καθοριστεί και η διαδικασία αξιολόγησης του πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τον κ. Βέη, υπάρχουν δύο σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα κριθούν οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στους πίνακες κατάταξης της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας.
«Μπορεί να έρθει ο φορέας και να πει αυτό το προσωπικό περισσεύει και τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγησή του», είναι η πρώτη εναλλακτική διαδικασία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. «Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό του φορέα και με βάση την αξιολόγηση αυτή να αποφασίσει στη συνέχεια ποιοι θα μπουν στους πίνακες», είπε για το δεύτερο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βέης διευκρίνισε πως δεν μπορεί η Αρχή να κρίνει πόσοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται και ποιες είναι οι απαιτούμενες ειδικότητες που πρέπει να διατηρηθούν στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα παραμείνουν ή θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις. «Θα έπρεπε να ήμαστε σύμβουλοι επιχειρήσεων», σημείωσε.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News
Μοιραστέιτε το