Ιλιον: Τους πάντρεψε με σύστημα Μπράιγ

Ενας διαφορετικός πολιτικός γάμος έγινε πριν από λίγες μέρες στο Ιλιον. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ο αντιδήμαρχος της πόλης διάβασε στο ζευγάρι τα κείμενα και τις ευχές χρησιμοποιώντας το ανάγλυφο σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς!

«Το μόνο μου άγχος για την τελετή ήταν, όταν θα ρωτούσα τους νεόνυμφους αν δέχονται ο ένας τον άλλον για σύζυγο, μην τυχόν μου απαντούσαν κάνοντάς μου νόημα. Θα μέναμε εκεί ώς το πρωί» δηλώνει με αυτοσαρκαστική διάθεση ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο τυφλός αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής που άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, διαβάζοντας τα κείμενα της τελετής με σύστημα Μπράιγ.

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός έγινε στις 4.00 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο δημαρχείο Ιλίου. Ενα νεαρό ζευγάρι, ο Θεόδωρος και η Μαρία, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου απαντώντας στις ερωτήσεις που διάβαζε ο κ. Αυγουλάς ψηλαφώντας με τα δάχτυλά του το ειδικά εκτυπωμένο βιβλίο.

«Ενωσα τις ζωές της Μαρίας και του Θεόδωρου σε κοινή πορεία και συνάμα ένωνα την πορεία της κοινωνίας μας με τη διεκδίκηση των ΑμεΑ για καθολική ισότιμη συμμετοχή σε κάθε πτυχή της ζωής του τόπου μας» δήλωσε μετά το τέλος της τελετής ο κ. Αυγουλάς και συμπλήρωσε: «Από το Ιλιον στέλνουμε ένα ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας, αγώνα και αποφασιστικότητας της κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, σε μια δύσκολη εποχή που σήμερα συνεχώς μας αποκαρδιώνει».

Ο κ. Αυγουλάς είναι ασκούμενος δικηγόρος στο επάγγελμα και τυφλός εκ γενετής. Εκτός από τον πρώτο πολιτικό γάμο σε Μπράιγ, έχει στο ενεργητικό του δύο ακόμη «πρωτιές»: σήμερα είναι ο νεότερος σε ηλικία αντιδήμαρχος στην Ελλάδα, μόλις 23 ετών, και ο μόνος με αναπηρία αυτή τη στιγμή.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μεγάλωσε και ζει στο Ιλιον, αλλά κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και πήρε απολυτήριο με «Αριστα 20» από το 6ο Ενιαίο Λυκείου Ιλίου. Μπήκε από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τον Νοέμβριο του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και στη συνέχεια ορκίστηκε αντιδήμαρχος .