Πόση αξία μπορεί να έχει μια ανθρώπινη ζωή; Συμβόλαια θανάτου

Πόση αξία μπορεί να έχει μια ανθρώπινη ζωή; Ανυπολόγιστη... Κάποιοι όμως την αποτιμούν με ποσά που ξεκινούν από 20.000 ευρώ και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις φτάνουν τα 100.000 ευρώ! Ανάλογα βεβαίως για τίνος τη ζωή πρόκειται! Τα τελευταία είκοσι χρόνια πάντως, η τιμή των «συμβολαίων θανάτου» έχει πέσει αισθητά. Ισως επειδή έχει αυξηθεί αντιστρόφως ανάλογα ο αριθμός αυτών που… προθυμοποιούνται να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε κάθε ενδιαφερόμενο!

Η «ταρίφα» για μια δολοφονία δεν ξεπερνάει συνήθως τα 50.000 ευρώ… Κι αυτό, αν ο εκτελεστής είναι Ελληνας κι έχει κάποιο «όνομα» στην πιάτσα. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, αν το «συμβόλαιο» αναλάβουν Αλβανοί, Pωσοπόντιοι ή και αλλοδαποί από την πρώην Γιουγκοσλαβία ή ΕΣΣΔ που τελευταία προτιμώνται γιατί είναι αποτελεσματικοί, γρήγοροι, δεν κάνουν παζάρια, δεν ζητούν εξηγήσεις και εξαφανίζονται αφού ολοκληρώσουν το έργο τους. Τέσσερις προϋποθέσεις υπάρχουν για να γίνει κάποιος στόχος ενός «συμβολαίου θανάτου»:

- να έχει μπει στα χωράφια αυτού που δίνει την παραγγελία,

- να έχει ρίξει τον παραγγελιοδόχο σε κάποια συμφωνία,

- να μην υποκύπτει στους εκβιασμούς,

- να έχει σπάσει την «ομερτά» δίνοντας μυστικά στην Αστυνομία.

Πολύ συχνά, οι δολοφονίες συνδέονται μεταξύ τους και με τόσα πολλά πρόσωπα, που είναι αδύνατο να ξεδιαλύνει η Ασφάλεια αν πρόκειται για εντεταλμένες πράξεις ή για απλό ξεκαθάρισμα. Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις που έχουν γίνει και τις χιλιάδες σελίδες δικογραφιών, είναι εξαιρετικά σπάνιο έως απίθανο να καταδικαστεί κάποιος για την εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου». Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συνήθως τόσο πενιχρά που δεν οδηγούν στον φυσικό αυτουργό. Ετσι, «φορτώνονται» σε νεκρούς κακοποιούς!

Τα «συμβόλαια θανάτου» έγιναν επάγγελμα αλλά και τρόππος ζωής για τις συμμορίες που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Τα μέλη τους ζουν ακροβατώντας πάνω σε ένα σχοινί, γνωρίζοντας πως κάποτε θα σπάσει. Οσοι επέλεξαν να ζουν με ένα όπλο στη ζώνη, ξέρουν ότι έχουν «ημερομηνία λήξης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ - ΣΟΥΦΛΑΣ: «Είχαν τρομάξει από τον ρυθμό που σκότωνε»

Ο όρος «συμβόλαια θανάτου» απέκτησε ουσιαστική οντότητα στην Ελλάδα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση της πιο θανατηφόρας συμμορίας που γνώρισε ποτέ η χώρα. Το «Συνδικάτο Δολοφόνων», όπως το αποκάλεσαν, έδρασε με τρεις διαφορετικές συνθέσεις και χρεώθηκε με μια σειρά εκτελέσεις, τραυματισμούς και ληστείες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ιδρυτής του Βασίλης Σούφλας δολοφονήθηκε και θάφτηκε από τους ίδιους τους συνεργάτες του, που είχαν τρομάξει από τον ρυθμό με τον οποίο σκότωνε! Οι αλλεπάλληλες δίκες οδήγησαν στη φυλακή τους επιζήσαντες, ωστόσο ξεκαθάρισαν ελάχιστα πράγματα για τις δολοφονίες που αποδόθηκαν σε πληρωμένα «συμβόλαια»:

- του οικονομικού διευθυντή του κλαμπ «Mercedes» Ευάγγελου Παρασιάκου στη Νέα Ερυθραία (13 Φεβρουαρίου 1993) κατ' εντολή «κάποιου επιχειρηματία»,

- του ιδιοκτήτη πρατηρίων τσιγάρων Βασίλη Μπαρτζώκα (17 Δεκεμβρίου 1993),

- του Θεόδωρου Kαλλιμώρου στη λεωφόρο Σαρωνίδας, το Φεβρουάριο του '94 χωρίς να προκύψει ο εντολοδόχος, 

- του Παύλου Kατζαφαρέα και της συζύγου του Kανέλλας τον Απρίλιο του 1990 στο Οίτυλο Λακωνίας για το οποίο κατηγορήθηκε η κόρη των θυμάτων αλλά αθωώθηκε επτά χρόνια αργότερα, 

- και του δάσκαλου οδήγησης Eμμανουήλ Σάμιου στου Ρέντη τον Ιούλιο του 1994, που δεν προέκυψε ποιος έδωσε την εντολή.

Ως θύματα «συμβολαίων» φέρονται και τα μέλη του «συνδικάτου» Γιώργος Καλτσάς, που δολοφονήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1997, και Μιχάλης Αδαμαντίδης μαζί με τη φίλη του Αθηνά Βλαχοστεργίου που δολοφονήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1997 και τα πτώματά τους βρέθηκαν θαμμένα σε διαφορετικές περιοχές της Βοιωτίας! Με τη συμμορία συνδέονται και άλλα τρία «συμβόλαια θανάτου»:

- του σεσημασμένου για ναρκωτικά Ηλία Ορφανού που έπεσε θύμα απαγωγής την 1η Σεπτεμβρίου 1994 και φέρεται να δολοφονήθηκε αλλά το πτώμα του δεν βρέθηκε,

- του πρώην λεσχιάρχη και μπλεγμένου σε υπόθεση 300 κιλών κοκαΐνης Αλέξανδρου Ζεκερίδη, ο οποίος συμμετείχε στην απαγωγή του Ορφανού, εξαφανίστηκε στις 2 Ιουνίου 1997 έξω από χαρτοπαικτική λέσχη της Κυψέλης και δεν έδωσε ξανά σημεία ζωής,

- και του ιδιοκτήτη αλόγων του Ιπποδρόμου Δημήτρη Μιχαηλίδη, που πυροβολήθηκε τον Μάιο του 1995 στο Δέλτα μαζί με τον αδελφό του Βασίλη, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά.


Η συμμορία της Ηλιούπολης

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, τα νότια προάστια γνώρισαν τον τρόμο από τη δράση μιας συμμορίας νεοϋορκέζικου στιλ, που κάποια στιγμή διασπάστηκε και επιδόθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο με δολοφονίες, εκρήξεις και ενέδρες θανάτου. Η πατριαρχική οικογένεια Γρηγοράκου ήταν αρχικά επικεφαλής και το ξεκλήρισμά της θεωρείται ότι ήταν «συμβόλαια θανάτου» από την αντίπαλη συμμορία:

- 7 Ιουνίου 2000: δολοφονείται ο Nίκος Γρηγοράκος, μέρα-μεσημέρι στην καφετέρια απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου περιμένει να απολογηθεί ο πατέρας για υπόθεση ναρκωτικών.

- 15 Ιουλίου 2000: δολοφονείται ο πατέρας Bασίλης Γρηγοράκος μέσα στο τζιπ του, σε ενέδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. 

- 29 Ιανουαρίου 2002: δηλητηριάζεται στο κελί του στον Κορυδαλλό με μακαρονάδα ποτισμένη στο υδροκυάνιο ο μικρότερος γιος Θόδωρος Γρηγοράκος.


Τα βαρύγδουπα ονόματα

Η δικογραφία για τους 217 «νονούς» ίσως ρίξει φως σε μια σειρά δολοφονίες που έγιναν επί πληρωμή με θύματα βαρύγδουπα ονόματα από τον κόσμο της νύχτας. Κι αυτά είναι: 

- Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Ο 35χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων εκτελέστηκε στις 10 Ιουνίου 2009 έξω από την καφετέριά του στο Γαλάτσι από δύο δράστες με μοτοσικλέτα που έστησαν ενέδρα στην πολυσύχναστη λεωφόρο Βεΐκου. Είχε γλιτώσει από άλλες δυο απόπειρες. 

- Αλέκος Κοσμόπουλος: τον δολοφόνησαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού στις 8 Νοεμβρίου 2008, μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταματημένο σε φανάρι στη συμβολή της Ιεράς οδού με τη Θηβών. Ο 47χρονος Κοσμόπουλος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διάφορα αδικήματα.

- Μπάμπης Λαζαρίδης: ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Μούσες» δολοφονήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2008 με καταιγισμό πυρών από Καλάσνικοφ μπροστά στα μάτια της συντρόφου του τραγουδίστριας Αγγελικής Ηλιάδη, μόλις βγήκαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν στη Βούλα. 

- Γεράσιμος Μαυράκης: ο σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου έπεσε νεκρός ξημερώματα της γιορτής του στις 20 Οκτωβρίου 2007 στην οδό Πειραιώς στον Ταύρο, όταν δύο άγνωστοι με μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες σταμάτησαν δίπλα στη μοτοσικλέτα του και ο ένας τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Μετά, κατέβηκε και του έριξε τρεις χαριστικές βολές. Δεκατρείς μήνες πριν, άγνωστοι είχαν πετάξει χειροβομβίδα στο σπίτι του.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΑ: Το ξεκαθάρισμα της νύχτας

Σε «συμβόλαια θανάτου» αποδίδονται δεκάδες δολοφονίες που οδήγησαν στο τρίτο κατά σειρά «ξεκαθάρισμα» της νύχτας, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο μεγάλες συμμορίες, τα νήματα των οποίων κινούν ισάριθμοι μεγαλονονοί μέσα από δύο φυλακές!

14 Φεβρουαρίου 2000: δολοφονείται με είκοσι σφαίρες στην Πετρούπολη ο Θεμιστοκλής Παπαμάλης, άριστος γνώστης των εκρηκτικών που φέρεται να πυροδότησε με τηλεκοντρόλ τουλάχιστον τριάντα βόμβες!

25 Ιουλίου 2000: δολοφονείται με εξήντα σφαίρες από αυτόματο και πιστόλι κοντά στη βίλα του στον Σχινιά ο Θέμης Καλαποθαράκος, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παρανομίας.

20 Νοεμβρίου 2003: δολοφονείται ο φερόμενος ως αρχινονός του Πειραιά Κώστας Τσαντσαρίδης στην Καλλίπολη από δύο άγνωστους με μοτοσικλέτα που πυροβόλησαν είκοσι φορές.

18 Νοεμβρίου 2005: δολοφονείται στο Χαϊδάρι ο Αρης Λακιώτης, στενός συνεργάτης ενός φυλακισμένου μεγαλονονού.

26 Αυγούστου 2006: διπλή δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου στο Περιστέρι, για την οποία καταδικάζεται (ερήμην, τότε) σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη ο Αλκέτ Ριζάι.

18 Σεπτεμβρίου 2006: δολοφονείται στο Μοσχάτο ο Γιάννης Γαβάκης από δύο εκτελεστές με μοτοσικλέτα που τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο κεφάλι.

4 Ιανουαρίου 2007: δολοφονείται στην Πεντέλη ο αδειούχος βαρυποινίτης των φυλακών Μαλανδρίνου Σωτήρης Κούσης, δεξί χέρι του δεύτερου φυλακισμένου μεγαλονονού.

27 Ιανουαρίου 2007: δολοφονούνται σε ένα εστιατόριο στη Νίκαια ο 29χρονος Αριστοτέλης Γιαγιάς και ο 28χρονος Βασίλης Νασιπιάν.

28 Ιανουαρίου 2007: πέφτει νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του στον Αγιο Δημήτριο ο 35χρονος πρόσφατα αποφυλακισμένος Γιώργος Αρβανιτάκης, παιδικός φίλος του Γιαγιά.

28 Ιουνίου 2007: έξω από καφετέρια στην Καλλίπολη δολοφονείται ο Γιώργος Αυτιάς, που είχε συλληφθεί το 2003 μαζί με τον κουμπάρο του Γεράσιμο Μαυράκη για υπόθεση εκβιασμού.

31 Οκτωβρίου 2008: δολοφονείται έξω από καφετέρια στο Κεφαλάρι ο 39χρονος ισραηλινής καταγωγής Γιώργος Σαμπάτ, πρωτοπαλίκαρο και κουμπάρος του βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, που ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η δολοφονία του εξιχνιάζει τα «συμβόλαια θανάτου» των Λακιώτη, Γαβάκη, Γιαγιά και Νασιπιάν!

6 Μαΐου 2009: δολοφονείται και η 29χρονη χήρα του Αυτιά, Μαρία Καφιέρη, μέσα σ' ένα ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια.


Ο Ρώσος, ο Σέρβος και ο Ιταλός

Στόχοι πληρωμένων εκτελεστών έχουν γίνει στην Ελλάδα και αλλοδαποί. Οι φάκελοι των δολοφονιών τους παραμένουν ανοιχτοί.

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΣΑΛΟΝΙΚ: Θύμα του… επαγγέλματός του έπεσε μέσα σε μία από τις τρεις πολυτελέστατες βίλες σε έναν λόφο στο Λαγονήσι, που είχε νοικιάσει μαζί με τον «στρατό’ του με πλαστά έγγραφα που εξασφάλισε ως «ομογενής» ο διαβόητος Ρώσος αρχιμαφιόζος Αλεξάντρ Σαλόνικ. Το πτώμα του πρώην αξιωματικού της KGB που αναλάμβανε «συμβόλαια θανάτου» σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό της μαφιόζικης οργάνωσης Orekhovskaya και ήταν γνωστός ως «Αλέξανδρος ο Μακεδών» για την ικανότητά του με τα όπλα, βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1997 στραγγαλισμένο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης. Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε το πτώμα της 21χρονης φίλης του και πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα, τεμαχισμένο και χωμένο σε μια βαλίτσα κοντά στη βίλα!

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΠΟΚΑΝ: Ο 40χρονος Σέρβος επιχειρηματίας, στενός φίλος της οικογένειας Μιλόσεβιτς και περίφημος bon viveur Βλαντίμιρ Μπόκαν, δολοφονήθηκε με 25 σφαίρες από Καλάσνικοφ στις 7 Οκτωβρίου 2000, έξω από την πολυτελή βίλα του στα Πηγαδάκια της Βούλας.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΕΝΒΕΝΟΥΤΟ: Εξω από την πολυτελή κατοικία του στη Βάρκιζα εκτελέστηκε στις 11 Αυγούστου 2001 ο 37χρονος Ιταλός Αντόνιο Μπενβενούτο, μέλος μαφιόζικης οικογένειας της πατρίδας του με «θητεία» στις ιταλικές φυλακές για λαθρεμπόριο. Στην Ελλάδα ζούσε μόλις λίγους μήνες και παρουσιαζόταν σαν έμπορος μπαταριών, όμως όλα δείχνουν ότι διακινούσε λαθραία τσιγάρα ενάντια στα συμφέροντα της μαφιόζικης οργάνωσης Sacra Corona Unita.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα