Επισήμως, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιλέγουν τη θεσμική ουδετερότητα έναντι των ραγδαίων εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πλην ελάχιστων κυβερνητικών στελεχών, οι περισσότεροι στέκονται στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μόνο στην έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης και στις συνέπειές της στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.
Είναι, ωστόσο, απολύτως προφανές ότι τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου είναι σταθερά στραμμένα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, αντιστοίχως, αφού η ρευστότητα στην πολιτική σκηνή και ο κατακερματισμός των δυνάμεων στην κεντροαριστερά αλλά και στη δεξιά – ακροδεξιά, αναγκάζει και την κυβερνητική παράταξη σε διαρκή εγρήγορση.
Μόνο ο Τσίπρας προβληματίζει το Μαξίμου
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναλύσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι σχεδόν μονοδιάστατες, αφού κοινή εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι ανεξαρτήτως του το ποιος θα κόψει το νήμα για την ηγεσία, το κόμμα που στις τελευταίες εκλογές ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των πολιτών, δεν θα κατορθώσει να παραμείνει ενωμένο, ούτε να επανασυσπειρώσει τη διχασμένη εκλογική του βάση. Υπ αυτή την οπτική, το μόνο από τα σενάρια που δείχνει να απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτό της επανόδου του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, πάντως, μέχρι στιγμής, απέχει επιδεικτικά από τις εξελίξεις στο κόμμα του.
Πολλά σενάρια επί χάρτου για το ΠΑΣΟΚ
Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη, προκαλούν αρκετά σχέδια επί χάρτου στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού από το πρόσωπο που θα κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία, θα εξαρτηθούν πολλά τόσο σε σχέση με το ιδεολογικό στίγμα και την πολιτική που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη εφεξής όσο όμως και για τα περιθώρια ή μη μετεκλογικής συνεργασίας, αν οι κάλπες των επόμενων εθνικών εκλογών – όποτε κι αν γίνουν – επιβεβαιώσουν τη σημερινή αδυναμία ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σε μία αποστροφή του λόγου του προ ημερών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης παραδέχθηκε δημόσια αυτό που άπαντες συνομολογούν στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ότι, δηλαδή, μία εκ νέου εκλογή του νυν αρχηγού και εκ νέου υποψηφίου κ. Νίκου Ανδρουλάκη, θα «βόλευε» την κυβέρνηση.
Βεβαίως, η παραπάνω θέση αποδομήθηκε τεχνηέντως από την κυβέρνηση, αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, επιβεβαιώνουν ότι για το κυβερνητικό επιτελείο, η επανεκλογή Ανδρουλάκη θα είναι μία θετική εξέλιξη, που «δεν θα ταράξει τα νερά» και κυρίως δύσκολα θα ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες.
Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που θεωρούν ότι ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, γιατί οι ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις και το κλίμα διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να οδηγήσει μαζικά ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου στη Χαριλάου Τρικούπη, ανεξαρτήτως του ποιος θα νικήσει στην εσωκομματική κούρσα.
Από την ίδια οπτική, το σενάριο που ξορκίζουν οι περισσότεροι στην κυβερνητική παράταξη, είναι αυτό της εκλογής του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος δίνει τη μάχη με μία καθαρή αριστερή πλατφόρμα και αν κόψει το νήμα, είναι πολύ πιθανό να κατορθώσει να συσπειρώσει ετερόκλητες διάσπαρτες δυνάμεις και ψηφοφόρους υπό την ηγεσία του.
Από τις παρασκηνιακές συζητήσεις δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για την επίδοση που θα πετύχουν η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Π. Γερουλάνος. Ιδιαίτερα για την κ. Διαμαντοπούλου, οι γαλάζιοι εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίσιμο παράγοντα της όλης εσωκομματικής διαδικασίας.
Αυτό που κατά βάθος απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα μπορούσε να κινηθεί η κ. Διαμαντοπούλου στην περίπτωση που πετύχει την είσοδό της στον δεύτερο γύρο και πολύ περισσότερο την εκλογή της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφού πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του οποίου, από το 2019 μέχρι και τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, στήριζε αμετακίνητα τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Ψηλά στις αναλύσεις των κυβερνητικών στελεχών βρίσκεται και η περίπτωση του κ. Π. Γερουλάνου, ο οποίος, αν και στις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει να διασφαλίζει με άνεση στην είσοδό του στον δεύτερο γύρο, πολλοί θεωρούν ότι αν κάνει την έκπληξη, μπορεί στο τέλος να φέρει μέχρι και την ανατροπή.
Πηγή: ieidiseis.gr