«Καθώς ξεκινούσαμε την προετοιμασία για την ομιλία μου στη ΔΕΘ σκεφτήκαμε ότι ο παραδοσιακός τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματά της αδικεί το έργο που έχει γίνει και τα έργα που θα υλοποιηθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Και εξήγησε ότι φέτος γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση με δυο σκοπούς: για να παρουσιαστεί το σχέδιο της διπλής σύγκλησης τον διπλό στόχο της χώρας που είναι η σύγκληση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
«Αν συγκρίνουμε», είπε, «τις αποδόσεις της χώρας μας με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σίγουρα υστερούμε και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, η δεύτερη σύγκληση όμως είναι η περιφερειακή σύγκληση». Εξήγησε ότι έχουν προκληθεί περιφερειακές ανισότητες και κάποιες περιφέρειες δεν έχουν καταφέρει να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο.
Το σχέδιο πρέπει, τόνισε, να είναι συνεργατικό και διαβουλευτικό και να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ότι με την πλατφόρμα που εγκαινιάζεται για τα έργα θα υπάρχει λογοδοσία και η διαδικασία διαβούλευσης θα επιτρέπει να επαναπροσεγγίζονται έργα, η δεύτερη λέξη είναι η προτεραιοποίηση. Οι ανάγκες είναι ατελείωτες και οι πόροι πάντα πεπερασμένοι αλλά πρέπει να έχουμε μια αίσθηση που θα τους κατανείμουμε. Και η τρίτη λέξη είναι η αποτελεσματικότητα. Να υλοποιούμε με χρονοδιαγράμματα αυτά τα οποία θέλουμε. Πίσω από κάθε ένα από τα 600 και πλέον έργα για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν δυσκολίες.
Άλλος ένας λόγος τόνισε που γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι για να παρουσιαστούν τα σημαντικά έργα. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τόσα έργα όσα η δική μας στην Θεσσαλονίκη.
Κατανοώ, είπε, την καχυποψία που υπάρχει από τους πολίτες αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτά που λέμε τα υλοποιούμε.
Όσον αφορά στην υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό και παιδιατρικό νοσοκομείο στη χώρα.
Όσον αφορά στις υποδομές είπε ότι έχει δοθεί έμφαση στα ΜΜΜ και επανασχεδιάζεται το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο FlyOver και είπε ότι αντιλαμβάνεται την δυσφορία που έχει προκαλέσει στην πόλη και η πρόθεσή μας είναι να είναι έτοιμο πριν τις εκλογές της Άνοιξης του 2027.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο Μετρό λέγοντας ότι είναι ένα έργο για το οποίο πολλοί είχαν μιλήσει και αμφισβητήσει. «Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε όλους και όλες που εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα με ειδική μνεία στην υπουργό Πολιτισμού».
Αναφέρθηκε στον σταθμό Βενιζέλου λέγοντας ότι θα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς Μετρό στον κόσμο. Επιτρέψτε μου να τελειώσω λέγοντάς σας ότι μετά από πολλά εγκαίνια και μουσαμάδες θα σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους πολίτες την 30η Νοεμβρίου του 2024.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, και ακολούθησε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην οποία ήταν παρούσα και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει σήμερα και μια ανακοίνωση έκπληξη που θα αφορά στο συγκοινωνιακό που απασχολεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, πλαισιωμένος από αρμόδιους υπουργούς, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους, ενόψει της ομιλίας που θα κάνει στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».