Και μετά τις Ευρωεκλογές τι; Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Άνω κάτω ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Και μετά τις Ευρωεκλογές τι; Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Άνω κάτω ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Λαβωμένη βγήκε από την κάλπη των ευρωεκλογών η ΝΔ καθώς υπέστη μεγάλες απώλειες σε όλα.
Υποχώρησε στα ποσοστά της, έχασε περίπου 1 εκ ψηφοφόρους οι οποίοι είτε απείχαν, είτε ψήφισαν μικρότερα κόμματα και εξέλεξε έναν λιγότερο ευρωβουλευτή.

Η ακρίβεια και ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι ήταν παράγοντες που τους κόστισαν πολιτικά.

Στον εκλογικό χάρτη η ΝΔ κέρδισε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση τη Ροδόπη και την Ξάνθη όπου επικράτησε το μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας καθώς και το Ηράκλειο και το Λασίθι όπου πρώτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ.

Ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ανασχηματισμός
Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα η κινητικότητα είναι έντονη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο να πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις, ραντεβού με κορυφαίους υπουργούς ενώ δέχεται και εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις όχι μόνο στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Τα σενάρια ανασχηματισμού πληθαίνουν αλλά όπως είναι γνωστό ο χρόνος αλλά και τα πρόσωπα αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού και αυτό δεν αλλάζει. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν τον ανασχηματισμό για την Τετάρτη καθώς την Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και το ιδανικό θα ήταν να γίνει αυτό με μια νέα σύνθεση. Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης μοιάζουν μονόδρομος και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε το σημερινό του ταξίδι στην Ιορδανία, όπου θα έδινε το παρών στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς στη Γάζα και τελικά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης πυροδοτεί τη σεναριολογία.   

Σήμερα το πρωί (10:00) θα συναντηθεί με τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ακριβώς δυο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές αποφάσισε να παραχωρήσει μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και εκεί αναμένεται να καθορίσει το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα με έμφαση στην αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλύσει όλα τα ποιοτικά στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και σύμφωνα με όσα λένε υψηλόβαθμα γαλάζια κομματικά στελέχη η ΝΔ δεν έχασε από μόνο μια μερίδα των ψηφοφόρων αλλά και από το κέντρο και από τα δεξιά της. «Στόχος μας είναι να πείσουμε ότι εννοούμε όσα λέμε αλλά και ότι θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πριν από ένα χρόνο στις εθνικές εκλογές οι πολίτες μας έδωσαν το 41% που τόσο υποτιμάται από την αντιπολίτευση», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Εκτός από τον ανασχηματισμό, αυτό που τονίζουν επίσης συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι σήμερα στόχος είναι να δοθεί το σήμα επανεκκίνησης τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και στους πολίτες που δικαίως έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις από την κυβέρνηση. Να γίνουν δηλαδή οι εκλογές αυτές αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027 με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της τρία χρόνια να αξιοποιήσει και να προσπαθήσει να επιλύσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας. Ξέρουν ότι σε 3 χρόνια που είναι οι εθνικές εκλογές μπορούν να γίνουν τα πάντα και γι αυτό θα πρέπει να λάβουν όλοι τα μηνύματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου και να λείψουν οι αστοχίες.

Κεντροαριστερά: Έντονη κινητικότητα και προβληματισμός για συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης
Κοινή πεποίθηση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς είναι ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος που θα εμπνεύσει τον κόσμο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πιάνει κανένα από τους στόχους του που είχε θέσει δηλώνει ουσιαστικά αμετακίνητος χωρίς να κάνει τελικά το βήμα για σύγκληση για σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων.

Στην Κουμουνδούρου κρατούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το δεύτερο ισχυρό κόμμα του προοδευτικού χώρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφει το βλέμμα του στη μετεξέλιξη του κόμματος την ώρα όμως που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για τη συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων.

Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς με δημόσια παρέμβαση προτείνουν τη σύσταση συντονιστικού οργάνου με αναλογική εκπροσώπηση από τα προοδευτικά κόμματα και ακύρωση ουσιαστικά του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το αποτέλεσμα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, την ώρα που και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει οι πρώτοι εσωκομματικοί τριγμοί γιατί χάθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα