Ευρωεκλογές: Πολιτικές αναταραχές και μούδιασμα στην Ευρώπη μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς

Ευρωεκλογές: Πολιτικές αναταραχές και μούδιασμα στην Ευρώπη μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς

Τα χθεσινά αποτελέσματα των ευρωεκλογών έφεραν σημαντικούς τριγμούς σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Η εθνική συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά σάρωσε στις γαλλικές κάλπες.

Η Ακροδεξιά κατέγραψε την μεγαλύτερη νίκη της με την συμμετοχή στη χώρα να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Το μήνυμα των Γάλλων πολιτών στις πολιτικές Μακρόν αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ηχηρό.

«Καλώ σήμερα όλους τους Γάλλους ανεξάρτητα από το που προέρχονται να έρθουν μαζί μας και να δουλέψουν στο πλευρό μας. Ο δρόμος που οδηγεί στην ανανέωση είναι απαιτητικός αλλά είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε εκεί την χώρα. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία!», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης.

Με την Ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστό ρεκόρ 31.37% και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου να καταποντίζεται στο 14.60% ο Μακρόν επέλεξε να προχωρήσει σε διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Αυτή η απόφαση είναι απόφαση βαριά και σοβαρή αλλά είναι πάνω από όλα μία πράξη εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης σε εσάς αγαπητοί μου συμπατριώτες, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Γαλλικού λαού να κάνει την πιο σωστή επιλογή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές. Εμπιστοσύνη στην Δημοκρατία μας καθώς δεν υπάρχει τίποτε πιο δημοκρατικό από το να δίνεται ο λόγος στο λαό», είπε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές της Γερμανίας

Κλυδωνισμούς έφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα και στην Γερμανία.

Η χριστιανοδημοκρατική Ένωση μπορεί αθροιστικά να συγκέντρωσε ποσοστό 30% αλλά στην δεύτερη θέση κατετάγη το ακροδεξιό “εναλλακτική για τη Γερμανία” με ποσοστό σχεδόν 16%. Οι σοσιαλιστές του Καγκελάριου Σολτς συγκέντρωσαν 13,9%.

Ο Γερμανός Καγκελάριος αρνήθηκε πως η χώρα πηγαίνει σε εκλογές αλλά οι πιέσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους αυξάνονται.

Η Τζόρτζια Μελόνι και το εθνικιστικό “αδέλφια της Ιταλίας” ήταν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια οι νικητές από τις ιταλικές κάλπες. Το κόμμα της Πρωθυπουργού της Ιταλίας έλαβε 28,7% των ψήφων.

Η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το «Φόρτσα» Ιταλία, δύο επίσης πυλώνες της Ακροδεξιάς στην Ιταλία συγκέντρωσαν μαζί περισσότερο από 19% και θα έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Η Ακροδεξιά ξεκάθαρα κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές αλλά το ευρωκοινοβούλιο της επόμενης ημέρας θα έχει και πάλι ξεκάθαρη πλειοψηφία από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Η Κεντροδεξιά παράταξη κατάφερε μάλιστα να αυξήσει συγκριτικά με το 2019 τις έδρες της και η νέα σύνθεση της Βουλής θα περιλαμβάνει 186 ευρωβουλευτές.

Οι Σοσιαλιστές αν και έχασαν έδρες παραμένουν ξεκάθαρα δεύτερη δύναμη με 134 έδρες, ενώ και οι Πράσινοι παρά την σημαντική πτώση τους θα έχουν 53 ευρωβουλευτές. Η Αριστερά με μικρή υποχώρηση κατάφερε να βάλει στα έδρανα 36 βουλευτές.

Η ήττα στις Ευρωεκλογές οδήγησε σε παραίτηση χθες και τον Πρωθυπουργό του Βελγίου ο οποίος αναμένεται άμεσα να ορίσει ημερομηνία βουλευτικών εκλογών.

Κρίση υπάρχει και στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης: Ισπανία. Η κυβέρνηση Σάντσεζ έχασε τις εκλογές, o αριστερός εταίρος Σουμάρ είναι σε κρίση η αρχηγός παραιτήθηκε και οι δεξιοί ζητούν εκλογές.

Αντίθετα, οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν συλλήβδην την Ευρωβουλή. Υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς αλλά υπάρχει σταθερή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεξιών, σοσιαλιστών και κεντρώων φιλελευθέρων.

Πώς επηρεάζει αυτό την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;

Το ΕΛΚ είχε καθαρή νίκη και η λογική λέει ότι έχει τα νούμερα στην Ευρωβουλή.

Αλλά πριν πάει εκεί θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση των 15 από τους 27 αρχηγούς κρατών που να εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού: κοινώς η στήριξη Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα είναι κομβική.

Σήμερα η Μελόνι όμως είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την φον ντερ Λάιεν αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν της δίνει λευκή επιταγή.

Υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ΕΛΚ είπε στο ΜΕGA ότι «η Μελόνι παίζει το παιχνίδι της διότι θέλει να διαπραγματευτεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν».

΄πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα