Κεντροαριστερά: Προβληματισμός για συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης

Κεντροαριστερά: Προβληματισμός για συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης

Κοινή πεποίθηση στον κόσμο της κεντροαριστεράς είναι ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος που θα εμπνεύσει τον κόσμο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πιάνει κανένα από τους στόχους του που είχε θέσει δηλώνει ουσιαστικά αμετακίνητος χωρίς να κάνει τελικά το βήμα για σύγκληση για σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων.

Στην Κουμουνδούρου κρατούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το δεύτερο ισχυρό κόμμα του προοδευτικού χώρου.

«Είμαστε εδώ θα απευθύνουμε κάλεσμα στα αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όλες οι δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι εφάπτονται με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και να τους διαβάζουμε όχι όπως μας βολεύει αλλά να τους διαβάσουμε πραγματικά, να πάρουμε τα μηνύματα», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.

Προτείνουν κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς

Ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφει το βλέμμα του στη μετεξέλιξη του κόμματος την ώρα όμως που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για τη συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων.

Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς με δημόσια παρέμβαση προτείνουν τη σύσταση συντονιστικού οργάνου με αναλογική εκπροσώπηση από τα προοδευτικά κόμματα και ακύρωση ουσιαστικά του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων».

Μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία του προοδευτικού χώρου να συνεννοηθεί σημειώνει ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, δηλώνει ότι οι ηγεσίες θα ξεπεραστούν μπροστά στην κρίση αντιπροσώπευσης της Κεντροαριστεράς.

«Αν δεν το κάνουν θα ξεπεραστούν από τα πράγματα ή θα συμβάλλουν στο να γίνει δεύτερος πόλος στη χώρα μας η ακροδεξιά. Αν δεν το καταλάβουν οι ηγεσίες θα προσπεραστούν».

«Οι ηγεσίες καλούνται να συμμετάσχουν, αν προσχηματικά ή κόσμιο τρόπο το αρνηθούν τότε πρέπει να υπερκεραστούν. Όταν κάποιος δεν θέλει να σεβαστεί τη μεγάλη εικόνα μιας δημοκρατικής παράταξης μεριάζει για να διαβούν άλλοι», είπε ο Χάρης Καστανίδης.

«Η πολυδιάσπαση και η στασιμότητα στην αντιπολίτευση με την πολιτική (προφανώς) κυριαρχία ενός κόμματος ,στη διεκδίκηση της εξουσίας (σε 7 αναμετρήσεις σε 5 χρόνια) αδυνατίζει τη δημοκρατία, δίνει χώρο στην αυθαιρεσία και τη διαφθορά Η εκ νέου συγκρότηση δυο κυρίαρχων πόλων αποτελεί πλέον εθνική επιταγή», δήλωσε η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Τριγμούς εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το αποτέλεσμα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, την ώρα που και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει οι πρώτοι εσωκομματικοί τριγμοί γιατί χάθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης.

«Θα πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε πριν τις επόμενες εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας».

Ακόμη και το ζήτημα της ηγεσίας θα πρέπει να συζητηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, δηλώνει η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Υπάρχουν όργανα και εκεί θα συζητηθούν τα πάντα (και το θέμα αρχηγού)».

«Νομίζω ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου την είχε ετοιμάσει τη δήλωση. Το είχε στο μυαλό της ανεξαρτήτως αποτελέσματος», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Η κα Γιαννακοπούλου πάντως επιμένει και σήμερα να αφήνει ανοιχτό το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση: Η ηγεσία είναι προς συζήτηση;

Νάντια Γιαννακοπούλου: Όλα είναι προς συζήτηση. Στα όργανα δεν μπορείς να πας και να πεις η ατζέντα είναι προδιαγεγραμμένη.

Ερώτηση: Η ηγεσία είναι προς συζήτηση;

Νάντια Γιαννακοπούλου: Όλα είναι προς συζήτηση. Στα όργανα δεν μπορείς να πας και να επι η ατζέντα είναι προδιαγεγραμμένη.

«Δεν πετύχαμε το στόχο μας ο οποίος ήταν να γίνουμε δεύτερο κόμμα. Η αντιπολίτευση που κάνουμε θα έπαιρνε άλλο αέρα αν είμασταν δεύτερο κόμμα», είπε ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη συγκαλεί εντός των επόμενων ημερών τα όργανα του κόμματος για αποτίμηση του αποτελέσματος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα