Βασίλης Κικίλιας: Εφιστώ την προσοχή όλων για τον τριήμερο καύσωνα

Βασίλης Κικίλιας: Εφιστώ την προσοχή όλων για τον τριήμερο καύσωνα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, το απόγευμα της Δευτέρας (10/06) επέστησε «την προσοχή όλων για τον τριήμερο καύσωνα» που επίκειται.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την προετοιμασία για τον επερχόμενο καύσωνα. Έτσι, προσερχόμενος σε αυτή τη σύσκεψη, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Με βάση και τον Δείκτη Επικινδυνότητας Πυρκαγιών που θα είναι πολύ υψηλός στο 4 για σημαντικές περιοχές της Ελλάδας συγκαλείται διυπουργική σύσκεψη με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς, Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση φυσικά πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Θέλουμε με βάση αυτό, δηλαδή την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, να ζητήσουμε από τους πολίτες τη συνδρομή τους, την προσοχή τους στην αξία της ανθρώπινης ζωής και την προστασία της, των περιουσιών των ανθρώπων και του φυσικού κάλλους, της οικολογίας».

Ακόμα, στις σχετικές δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε: «Είμαστε ήδη 40 ημέρες μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Εξήγησα ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδος. Ήδη έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, στις οποίες έχουμε ανταπεξέλθει, όμως προσοχή, κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα και μια καινούργια μάχη. Εφιστώ την προσοχή όλων σε αυτήν την πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο».

Καιρός: Πρόγνωση από την ΕΜΥ μέχρι και την Παρασκευή (14/06)

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες. επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη (11/06) έως και την Παρασκευή (14/06).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και στα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Συγκεκριμένα, την Τρίτη (11/06) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38. Ακόμα, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου, στην ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και - τοπικά - τους 41, στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39.

Επίσης, την Τετάρτη (12/06) και την Πέμπτη (13/06) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους. Ως εκ τούτου, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου και στην κεντρική Μακεδονία - τοπικά - τους 40, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27. Ακόμα, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλία τους 41 με 42, με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28.

Ακόμα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν - κατά τόπους - τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 38 με 39, ενώ - τοπικά - στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά στην Αττική. οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν, την Πέμπτη (13/06), τους 42, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Εν συνεχεία, την Παρασκευή (14/06) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ, από τις απογευματινές ώρες, αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους. Ακόμα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου και στην κεντρική Μακεδονία τους 37, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26.

Επίσης, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27. Τέλος, στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και - πιθανόν - τους 40, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα