Ο Μητσοτάκης σε carpool συνέντευξη: Έχω κάνει ψυχοθεραπεία – Η σημασία των ευρωεκλογών, η τοξικότητα της πολιτικής και τα βιβλία που διαβάζει

Ο Μητσοτάκης σε carpool συνέντευξη: Έχω κάνει ψυχοθεραπεία – Η σημασία των ευρωεκλογών, η τοξικότητα της πολιτικής και τα βιβλία που διαβάζει

Μία διαφορετική συνέντευξη, λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η κάλπη των ευρωεκλογών, παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ηθοποιό και Youtuber, Γιάννη Σαρακατσάνη. Μίλησε μεταξύ άλλων για το αποτύπωμα που αφήνει η πολιτική στην προσωπική του ζωή, για την τοξικότητα, καθώς και για τα βιβλία που διαβάζει.

Στην… carpool συνέντευξη του πρωθυπουργού, αναφέρεται η σημασία και το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ενώ ο ίδιος μιλά για το πώς διαχειρίζεται την τοξικότητα κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και στην πολιτική, ενώ στο τέλος αναφέρεται σε δύο βιβλία που τον έχουν «κερδίσει» το τελευταίο διάστημα.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι ευρωεκλογές μας νοιάζουν γιατί πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα, λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχει λοιπόν σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που θα εμφανίζονται με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη περίοδο, για παράδειγμα, ήταν η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που έφερε πρόσθετους πόρους 36 δισ. στη χώρα. Θα έχουμε μάλλον μια ζεστή Κυριακή. Αποχή μεγάλη έχουμε σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την αδιαφορία ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας αφορούν. Κάθε χώρα εκλέγει τους αντιπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς εάν «μπορούμε να βρούμε κάτι που αποφασίζεται και εμείς το εφαρμόζουμε», ο πρωθυπουργός απάντησε: Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες ρυθμίζουν τη μεταναστευτική πολιτική. Ένα άλλο παράδειγμα, ποιες χώρες μπαίνουν στο Σένγκεν, να μη δείχνουμε τα διαβατήριά μας. Τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν πας σε νοσοκομεία, θα δεις εργοτάξια στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς ανακατασκευάζονται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια λειτουργική πλειοψηφία ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις, καθώς και εκεί υπάρχουν πολλοί αντιευρωπαϊστές. Το ΚΚΕ εκλέγει ευρωβουλευτές αλλά είναι κατά της Ευρώπης, και δεν είναι το μόνο. Η πόλωση και η τοξικότητα που υπάρχουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή μεταφέρονται και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ήταν ευχής έργον για κάποια θέματα που αποτελούν εθνικές προτεραιότητες να ξεπερνούμε τις κομματικές διαφορές. Δυστυχώς, γίνεται σπάνια».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σαρακατσάνης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τοξικότητα που υπάρχει στην πολιτική, με τον πρωθυπουργό να του απαντά πως «η Δημοκρατία είναι η δυνατότητα να επιλύουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο και να μεταβιβάζουμε την εξουσία χωρίς πάθη. Να κατοχυρώνουμε ότι στην πολιτική μπορεί να είμαστε αντίπαλοι αλλά δεν είμαστε εχθροί.

Το δεύτερο την εποχή του Διαδικτύου και των ανώνυμων σχολίων σε έναν βαθμό δεν υπάρχει πια. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα να έχουν μια παράλληλη σφαίρα με ύβρεις, αντεγκλήσεις και fake news. Δυστυχώς, πολλές φορές και οι πολιτικοί δεν πάνε πίσω. Αναπαράγουν αυτή την τοξικότητα και προωθούν ακόμα και εν γνώσει τους fake news. Όταν αυτός ο πολιτικός διάλογος αναπαράγεται και από τους πολιτικούς και δεν είναι μόνο στο Διαδίκτυο, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι μόνο ελληνικό, θα έλεγα ότι σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα».

Στην ερώτηση πώς απαντά ο ίδιος και πώς διαχειρίζεται αυτή την τοξικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «όταν πολιτεύεσαι ξεκινάς με την αρχή ότι δεν σε αγαπούν όλοι, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκλογές. Το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας αλλά αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του. Όσο κι αν είμαι σκληραγωγημένος με την κριτική, τα πολύ κακοπροαίρετα σχόλια σε επηρεάζουν. Τη χρήσιμη κριτική την ακούμε, αλλά είναι άλλο να επιτίθενται σε μένα και άλλο να ακουμπάνε την οικογένεια, εκεί είναι πιο επώδυνα και δύσκολα τα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «περάσαμε με την Μαρέβα επτά χρόνια που συνειδητά οι αντίπαλοί μας στόχευσαν τη σύζυγό μου. Με συκοφαντίες, λάσπη, εγώ τουλάχιστον έχω το γκλάμουρ της δουλειάς μαζί με τα καλά έρχονται και τα στραβά. Η οικογένεια δεν έχει το πρώτο. Έχει τη δουλειά της, έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει την καριέρα της στις ανάγκες της δικής μου δουλειάς, έχει αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις από τη δική της διαδρομή. Να κάνει αυτά και να τα ακούει να δέχεται τέτοια λάσπη δεν είναι εύκολο.

Η σύζυγός μου θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που θα συκοφαντείται με τέτοιον τρόπο. Τα παιδιά, είναι σε μια γενιά που τα διαχειρίζονται διαφορετικά. Ο γιος μου μπορεί να είναι και ο ίδιος λίγο πιο ενεργός, του είπα ότι αν είσαι ενεργός θα πρέπει να ακούσεις αυτά που φαντάζεσαι ότι θα ακούσεις. Αν από την άλλη είσαι πιο αποστασιοποιημένος, εκ των πραγμάτων προστατεύεσαι και λίγο».

«Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, η μία είναι αντίδραση αναχωρητισμού «γιατί έχω μπλέξει εγώ με όλα αυτά», αυτό δεν υπάρχει για εμένα τους ήξερα τους κανόνες, τα ήξερα και ο πατέρας μου δέχθηκε χυδαίο πόλεμο ήξερα ποιοι είναι οι κανόνες. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να τα βάλεις με κάποιους να πεις θα τους τιμωρήσω επειδή είναι απέναντί μου.

Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνεις γιατί είμαι πρωθυπουργός όλων, έχω μια πλατφόρμα με την οποία εκλέχθηκα και έχω κάνει επιλογή να είμαστε κοντά σε αυτούς που μας χρειάζονται περισσότερο. Και ίσως είναι αυτοί που αισθάνονται ότι έχουν έναν λόγο παραπάνω να τα βάλουν με την κυβέρνηση. Άρα εκεί μπορεί να υπάρχει ο προβληματισμός. Τελικά, κανείς στην πολιτική παίρνει δύναμη».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως έχει κάνει ο ίδιος ψυχοθεραπεία, λέγοντας πως «θεωρώ ότι όποιος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ζωή του, δεν θα πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει κατά καιρούς τη βοήθεια ειδικού. Χαίρομαι που τα νέα παιδιά αντιμετωπίζουν την ανάγκη να ζητήσουν συμβουλές για την ψυχική τους υγεία με πολύ μεγαλύτερο θάρρος. Δεν είναι πια ταμπού να πεις “έχω θέμα, πρέπει να ζητήσω βοήθεια” και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Τέλος, σχετικά με τα βιβλία που διαβάζει ανέφερε πως: «Διαβάζω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τώρα διαβάζω ένα βιβλίο του Παμούκ που δεν είχα παραδόξως διαβάσει «Το Μουσείο της Αθωότητας», το οποίο είναι πολύ ωραίο γιατί μου αρέσει να διαβάζω και μυθιστορήματα και πιο επιστημονικού χαρακτήρα. Έχω ξεκινήσει και ένα άλλο που λέγεται «Παράδοξη χώρα» και είναι η ιστορία της Ευρώπης από έναν Έλληνα πολιτικό επιστήμονα [σ.σ. Τάκη Παππά] που συγκρίνει Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία από τη στιγμή που μπήκανε στην ΕΕ».

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα