Ποιοι θα μπουν στη Βουλή αν οι 11 Σπαρτιάτες βουλευτές κηρυχθούν έκπτωτοι

Ποιοι θα μπουν στη Βουλή αν οι 11 Σπαρτιάτες βουλευτές κηρυχθούν έκπτωτοι

Συνεδριάζει σήμερα μέσα σε ένα βαρύ και φορτισμένο κλίμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» υπό τον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα μετά τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εις βάρος 11 βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και τις δύο ανεξαρτητοποιήσεις που έγιναν χθες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πλέον η Κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών» μετράει μόλις 8 βουλευτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν και σήμερα να υπάρχει και νέα ανεξαρτητοποίηση.

Όπως αναφέρει ο κοινοβουλευτικός ρεπόρτερ Κώστας Κωνσταντόπουλος, όταν ρωτήθηκε κορυφαίο στέλεχος των «Σπαρτιατών» αν επίκεινται και νέες ανεξαρτητοποιήσεις, οι λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησε ήταν δύο. «Δεν νομίζω», είπε χαρακτηριστικά.

Σπαρτιάτες: Συνέντευξη τύπου από τον Στίγκα το μεσημέρι;
Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται μία συνέντευξη Τύπου του Βασίλη Στίγκα, του προέδρου των «Σπαρτιατών», όπου εκεί θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα παρουσιάσει την κατάσταση που υπάρχει μέσα στο κόμμα.

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες στη Βουλή αν κηρυχθούν έκπτωτοι οι Σπαρτιάτες
Το επικρατέστερο σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα. Οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου πέρυσι είχαν πάρει 4,68%. Σε περίπτωση ανακατανομής αυτού του ποσοστού, η ΝΔ θα λάμβανε 1,9% επιπλέον και το συνολικό της ποσοστό θα πήγαινε στο 42,45%. Αυτό σημαίνει ότι θα βρισκόταν με τουλάχιστον 163 έδρες στη Βουλή, από 158 που έχει σήμερα. Δύο με τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας τους 38-39 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι μία με δύο έδρες θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας τους 33-34 βουλευτές, και από μία έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν και Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Σημειώνεται πως κενές θα μείνουν οι έδρες στις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών ενδεχομένως να καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ενδεχομένως στη Βουλή να μπουν: στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια, στην Α΄ Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται σε αυτό το σενάριο να καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Από το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι μπορούν να μπουν στη Βουλή οι Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται να εισέλθει ξανά στη βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πρώτος επιλαχών.

Χρυσόγονος: Ενδεδειγμένη επιλογή η ανακατανομή των εδρών
Ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε στο Attica TV, ανέφερε για το ζήτημα: «Αν το εκλογοδικείο υιοθετήσει το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα υπάρξει ακύρωση της εκλογής των Σπαρτιατών και πλέον θα υπάρχουν δύο δυνατότητες για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: είτε να διατάξει την επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν άδειες έδρες, είτε, εάν κρίνει ότι είναι περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας, μπορεί να διατάξει κατά την κρίση την ανακατανομή των εδρών βάσει της αναλογίας των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3%.

Για την πρώτη εκδοχή, την επανάληψη των εκλογών, φρονώ πως είναι αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και ότι θα οδηγούσε σε ένα περίεργο εκλογικό σύστημα που θα ήταν πλειοψηφικό για τις 12 αυτές έδρες. Δεν έχει λογική να πούμε ότι θα γίνουν ξανά εκλογές σε 12 περιφέρειες. Κατά τη γνώμη μου, ενδεδειγμένη είναι η δεύτερη επιλογή, της ανακατανομής των εδρών με βάση την αναλογία των ψήφων τους και τι υπόλοιπα έχουν»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα