Παραμένουν τα ερωτήματα για ενδεχόμενη μυστική συμφωνία με τον Ζελένσκι παρά τη διάψευση Μητσοτάκη

Παραμένουν τα ερωτήματα για ενδεχόμενη μυστική συμφωνία με τον Ζελένσκι παρά τη διάψευση Μητσοτάκη

Παραμένουν τα ερωτήματα για ενδεχόμενες συμφωνίες με την Ουκρανία για τις οποίες ενημερώθηκε η κοινή γνώμη μέσω… Ζελένσκι. Μία ημέρα μετά έσπευσε να τις διαψεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αντιπολίτευση να μιλά για «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης.

Μια ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χθες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου πάρθηκαν πολεμικές αποφάσεις για να γεμίσουν τα οπλοστάσια του Κιέβου και των κρατών-μελών, κυριολεκτικά «άναψε φωτιές» στην Αθήνα.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε εφαρμογή συμφωνιών που επιτεύχθηκαν, μίλησε για διαρκή αμυντική συνεργασία, «ειδικά ως προς την ενίσχυση αεράμυνάς μας», αλλά και για υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει τίποτα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ζελένσκι η σημερινή συνομιλία τους αφορούσε «την εφαρμογή των συμφωνιών μας στις οποίες καταλήξαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για την διαρκή αμυντική συνεργασία, ειδικά ως προς την ενίσχυση αεράμυνάς μας.

Στις 6 Μαρτίου, στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έγινε μάρτυρας από πρώτο χέρι της σπουδαιότητας της προστασίας των ουρανών μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Επίσης συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες πάνω στη διμερή συμφωνία ασφαλείας βάσει της Διακήρυξης των G7 στο Βίλνιους».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν άμεσες εξηγήσεις και ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την επίσκεψη στην Οδησσό και αν εκεί υπήρξαν συμφωνίες που αφορούσαν στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, στην προσπάθειά τους εκ των υστέρων να απαντήσουν υποστήριξαν πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού».

Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και στη χθεσινή του ανάρτηση για την επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο απέφυγε να σχολιάσει τα περί συμφωνιών, σε αντίθεση με τον Ζελένσκι, μετά από 24 ώρες, αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για περισσότερη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας» τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσα να υπογράψω (σ.σ. συμφωνία με τον Ζελένσκι) εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Αν και διέψευσε είναι ότι έχει υπογράψει συμφωνίες, δεν διέψευσε αν υπάρχουν έστω σε πρώιμο στάδιο, ενώ άγνωστο παραμένει γιατί ο Ζελένσκι «κάρφωσε» τον Έλληνα πρωθυπουργό, εφόσον όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχουν συμφωνίες.

«Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε σήμερα ότι, ανεξάρτητα απ’ την υπογραφή συμφωνίας με το καθεστώς Ζελένσκι, είναι δεδομένη η συνέχιση της στήριξής του με πολεμικό υλικό που πληρώνει ο λαός και κυρίως εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικές συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είτε με κρυφές είτε με φανερές συμφωνίες, η πολιτική της κυβέρνησης είναι ολοφάνερη, είναι η στράτευση πίσω από τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που οδηγούν το λαό και τη χώρα σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες», σημείωσε το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό, βλάπτει την Εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια» ανέφερε χθες το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου κάνει λόγο για την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘’δεδομένου συμμάχου’’. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ενημέρωση της Βουλής. Για μείζονος εθνικής σημασίας θέμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι η Βουλή και τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα επ΄ αυτού. «Τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα, ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανία;», ανέφερε ο κ. Κατρίνης και ζήτησε απαντήσεις για το περιεχόμενο των μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ζελένσκι για το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία και τα κόμματα δηλώνουν άγνοια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Οδησσό αλλά προσπάθησε να εμφανιστεί και ως σημαιοφόρος της Δύσης μεταφέροντας δεσμεύσεις (ποιων άραγε και με ποια διαδικασία νομιμοποίησης;) για μεγαλύτερη υποστήριξη και εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα