Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη - Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη - Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ευρωεκλογών, στην εκδήλωση «Για μια άλλη Ευρώπη». «Σας καλωσορίζω στον αγώνα που ξεκινάμε για τη μεγάλη προοδευτική αντεπίθεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη!», ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία του και συμπλήρωσε:

«Έχουμε πει ότι στον νέο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να ακούμε τους πολίτες και να συνδιαμορφώνουμε μαζί τους ρεαλιστικές προτάσεις για τις ζωές όλων μας».

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκε πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές των ευρωεκλογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι η 17η Μαρτίου.

Στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου. Όπως επισημαίνεται «όσοι θα συμμετάσχουν στις προκριματικές θα πρέπει να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

 Οι Ευρωεκλογές του 2024 κρίνουν το μέλλον της Ε.Ε.

«Ευρώπη σημαίνει ασφάλεια, λαοί ενωμένοι, ανοικτά σύνορα για τους πολίτες της. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και αυστηροί περιορισμοί. Για την κοπέλα στο τέλος του βίντεο (σ.σ. που προβλήθηκε), η χώρα μας το μόνο κοινό που έχει με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι το Ευρώ. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης και συνέχισε:

«Πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν με αδιαφορία ή χαλαρότητα τις Ευρωεκλογές.

Κάποιοι, επειδή αισθάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κάτι γραφειοκρατικό και απόμακρο. Κατανοητό, αφού δεν είναι εύκολο για τους πολίτες να κατανοήσουν την περίπλοκη δομή των ευρωπαϊκών θεσμών ή την γραφειοκρατική γλώσσα των επίσημων κειμένων και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι άλλοι, επειδή σε αυτές δεν εκλέγουν κυβέρνηση και άρα θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους. Η πραγματικότητα όμως λέει το αντίθετο. Κάθε χρόνο λαμβάνονται χιλιάδες αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη ζωή μας, ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές της ενάτης Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας. Θα κρίνουν το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο. Θα κρίνουν αν η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης περισσότερων δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Την Ευρώπη της εργασίας και της ευημερίας των πολλών. Την Ευρώπη της περιφερειακής ανάπτυξης και της ψηφιακής σύγκλισης προς όφελος όλων των λαών της. Την Ευρώπη ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου. Παλεύουμε κατά της alt-right δεξιάς, κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σεξισμού.

Αυτός ο αγώνας είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ, σε μία περίοδο που ενισχύονται οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή, προκειμένου να διατηρήσει ή να κερδίσει την εξουσία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ντροπιάζει την Ελλάδα στην Ευρώπη

Έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ στελέχη να είναι κεντρικοί υπουργοί και να έχουν κεντρικούς ρόλους.

Αλλά και με το χάδι πλέον προς την παλιά, σκληρή Δεξιά. Όπως είδατε και στο σήμα της ΝΔ για τα πενήντα χρόνια τους, ο πυρσός επέστρεψε. Και τα σύμβολα λένε πολλά για το περιεχόμενο της πολιτικής.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης. Τελικά την ίδια τη δημοκρατία, ντροπιάζοντας τη χώρα μας στην Ευρώπη.

«Σχεδόν ανύπαρκτη Δικαιοσύνη. Έλεγχος του τύπου, το δείχνουν οι στατιστικές ότι η Ελλάδα είναι χαμηλά στην ελευθεροτυπία».

Είναι η πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακομματικά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Μια ιστορική ντροπή που στιγματίζει τη χώρα μας, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να την κρύψει. Όπως και η ντροπή της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών ή το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έφτασαν ως τις Βρυξέλλες. Αλλά και η συνολική αίσθηση των πολιτών ότι η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη. Από τον Καραμανλή μέχρι τον Λιγνάδη, τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του κου. Μητσοτάκη ξεπουλά δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία.

Δείχνει ότι έχει επιλέξει πλευρά στην ΕΕ: Εκείνη των προνομίων για λίγους και ισχυρούς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της έλλειψης λογοδοσίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται με μια ΕΕ χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασύλου, παρακολούθημα των επιλογών των ΗΠΑ.

Ακριβώς αυτή την ΕΕ εκφράζει και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, της συμπόρευσης Δεξιάς και Ακροδεξιάς, βρίσκεται στον αντίποδα της Ένωσης που χρειάζονται σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να αντιμετωπίσουν με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας τις μεγάλες προκλήσεις – από τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα ως την κλιματική κρίση.

Δύο πόλεμοι σε εξέλιξη

Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και από την προοπτική νέας εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επιβάλλει μια δημοκρατική, κοινωνική, ισχυρή, ενωμένη, πολιτικά ολοκληρωμένη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν θα είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δεν θα τροφοδοτεί την κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα αναλαμβάνει μεγάλες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την επίλυση ανοικτών κρίσεων.

Ως σύγχρονη, ευρωπαϊκή Αριστερά, απαιτούμε πολλά περισσότερα από την Ευρώπη. Μαζί, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία προς μια ισχυρή, αυτόνομη και, κυρίως, μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους! Γι' αυτό ακριβώς θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, προτάσσοντας 10 μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει!

Οι στόχοι στην Ευρώπη

1ος στόχος: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες αμάχων, θέτουν την ΕΕ μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, πραγματικά ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις.

«Όπλα δεν έπρεπε να στείλουμε πουθενά. Ανήκουμε κάπου. Αλλά το να στέλνεις οπλισμό είναι λιγάκι βαρύ».

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Ο παλαιστινιακός λαός ζει μια νέα τραγωδία με επίκεντρο τη Γάζα. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια της απάντησης στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Διεκδικούμε από την ΕΕ την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες, για εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων και λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των συνόρων του 1967. Για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Μια αυτόνομη Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Διεκδικούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μία Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον Ερντογάν

Μια αυτόνομη Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες.

2ος στόχος: Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα φάντασμα από το παρελθόν: την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοφασιστικών ιδεών. Αυτές οι δυνάμεις του μίσους απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας των ευρωπαϊκών λαών.

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή ΕΕ, με τις πολιτικές λιτότητας και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, έσπειρε τον σπόρο της απογοήτευσης και του θυμού, στον οποίον ευδοκιμεί η ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τη δομική κρίση ταυτότητας της ΕΕ για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη σε εθνικές αναμετρήσεις, αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο εφιάλτης του παρελθόντος φοράει πλέον σύγχρονη μάσκα και μιλάει με ευχάριστα στα αυτιά λόγια. Αλλά το ίδιο τέρας συνεχίζει να κρύβεται από κάτω.

Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, ειδικά από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στρίβει προς τα ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ενότητα της Ευρώπης χτίστηκε πάνω στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του φασισμού. Οφείλουμε να υψώσουμε φωνή ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς βαρβαρότητας και του νεοφασισμού. Ενός μετώπου που αγωνίζεται για κοινωνίες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ισότητας των δικαιωμάτων κόντρα στη βία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς.

Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεοφασιστική βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.

25η Απριλίου: Είναι η επέτειος της νίκης της ιταλικής αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των Ιταλών φασιστών (1945). Επίσης, η επέτειος της Επανάστασης των Γαριφάλων στην Πορτογαλία, που τερμάτισε τη στρατιωτική δικτατορία 41 ετών το 1974.

Να μην επιστρέψει η λιτότητα

3ος στόχος: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη - να μην επιστρέψει η λιτότητα.

Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων γεννούν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες. Η εμμονή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία μεγάλωσε αυτές τις ανισότητες και όξυνε την περιβαλλοντική κρίση.

Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Διεκδικούμε μια Ευρώπη όπου η οικονομική πρόοδος συνυπάρχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων της ανάπτυξης.

Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και της οικολογίας αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψει η λιτότητα στην ΕΕ. Προτεραιότητά μας, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές επενδύσεις για:

  • Τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας
  • Την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Τον εκσυγχρονισμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών
  • Την αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας
  • Το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας

Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Αναπτυξιακό Ταμείο Next Generation EU. Αυτοί οι πόροι μπορούν να υπάρξουν, αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια ικανή, προοδευτική πλειοψηφία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τι διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη

Διεκδικούμε έναν ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που να μην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς και την ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Διεκδικούμε την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο σύμφωνο που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Η περιορισμένη πρόσφατη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό του ελλείμματος, ήταν αποσπασματική.

Διεκδικούμε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων στην ΕΕ και την καθιέρωση ενός κοινού ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης των κερδών και μεγάλων περιουσιών στην ΕΕ. Την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στους πλούσιους για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση της φτώχειας και την περιβαλλοντική μετάβαση.

Διεκδικούμε μέρος των 460 δισ. ευρώ που ξοδεύει σήμερα η ΕΕ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να διοχετευθεί σταδιακά σε επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό της Ένωσης.

Οι εταιρίες ενέργειας αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτά πρέπει να δοθούν άμεσα πίσω στην κοινωνία με έκτακτη φορολόγησή τους.

Διεκδικούμε τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δανειστή τελευταίας καταφυγής. Να μπορεί δηλαδή η ΕΚΤ να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον οικολογικό μετασχηματισμό.

Διεκδικούμε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την κοινωνική στέγη με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, το οποίο θα δανείζει κράτη, δήμους, συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικούς θεσμούς με μηδενικό ή ελάχιστο επιτόκιο για τη δημιουργία στέγης.

4ος στόχος: Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η κλιματική αλλαγή συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Δεν είναι μακρινός κίνδυνος – την αισθανόμαστε ήδη με τους καύσωνες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση, με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο.

Η συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ κωλυσιεργεί, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αντί για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Όμως, υπάρχει εναλλακτική – μια εναλλακτική που είναι και οικονομική ευκαιρία!

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι θυσία, είναι επένδυση στο μέλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη-ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη τεχνολογία, που δημιουργεί εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, αμόλυντες θάλασσες και δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή! Χρειάζεται όμως η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, σε βιώσιμες μεταφορές.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα