Βουλή: Πυρά της αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με βαριές κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και καταπάτηση του Συντάγματος

Βουλή: Πυρά της αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με βαριές κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και καταπάτηση του Συντάγματος

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν στις ομιλίες τους στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. 

 Ο Σωκράτης Φάμελλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και απάντησε σε όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. «Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;»,

 Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών της κυβέρνησης, ποδοπατώντας όνειρα των νέων και το Σύνταγμα. «Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», είπε για να προσθέσει πως με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα. Δεσμεύθηκε μάλιστα, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση «αυτού του αντισυνταγματικού νόμου».

Ο κ. Φάμελλος στη σφοδρή και εφ΄ όλης της ύλης κριτική του προς την κυβέρνηση αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών των κ.κ. Καραμανλή και Τριαντοπούλου αλλά και  συσκότιση με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Στην ομιλία του καταδίκασε την επίθεση που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για ό,τι συζητήθηκε εκεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καλωντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα είναι στα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ  η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και αν θα υπάρξει παραίτηση από το υπουργείο Εσωτερικών.

 
Ανδρουλάκης: «Ψευδεπίγραφη» μεταρρύθμιση
Για «ψευδεπίγραφη» και «απομίμηση» μεταρρύθμισης που δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα. 

«Ποια αξιοπιστία έχει μια κυβέρνηση που προέβαλε ως μεταρρύθμιση την οικτρή δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά», ανέφερε και τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συντάχθηκε εν κρυπτώ, καθώς –όπως είπε- ο τίτλος «μη κερδοσκοπικά» είναι φερετζές. «Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε αλαζονεία και διαφθορά στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε κι εκείνος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας πως «πάνω από το έγκλημα των Τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά. Πάνω από τις υποκλοπές, το ίδιο. Η στάση μας είναι τέτοια επειδή κίνητρα μας είναι οι αξίες μας και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα». 

 Απαντωντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέση, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που άλλαξε. «Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ίδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», τόνισε και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ σέβεται το Σύνταγμα και επιδιώκει να πηγαίνει η χώρα μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. «Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ απάντησε και στην κριτική για το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει, λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στο βωμό τους κέρδους». 

Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γαντι που πέταξε ο πρωθυπουργός για την ονομαστική ψηφοφορία, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει όσα άρθρα θεωρεί ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Χαρίτσης: Ο νόμος θα καταργηθεί από μία νέα προοδευτική πλειοψηφία
Τη βεβαιότητα ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

 
«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο! Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Χαρίτσης απηύθυνε κάλεσμα όχι από κομματικό πατριωτισμό, όπως είπε, αλλά από συνταγματικό πατριωτισμό «που θα έπρεπε να είχαμε όλοι σε αυτή την αίθουσα σε μέτωπο για να μην προχωρήσει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που δεν συνυπέγραψαν για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. «Ακούστηκαν αστεία επιχειρήματα ότι δήθεν έτσι ενισχύεται η κυβέρνηση, αφού δεν πρόκειται να πέσει. Πότε έχει πέσει από πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει κανένα νόημα το εργαλείο αυτό που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής. Παραδεχτείτε το και αναλάβετε την ευθύνη σας», είπε και καρφώνοτνας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αν το πρόβλημα είναι ότι την κάναμε εμείς την πρόταση και όχι εσείς, την αποσύρουμε. Κάντε την εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να υπογράψουμε»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα