Eπεισόδιο σημειώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει από τις τέσσερις παρά το μεσημέρι της Τρίτης προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ στο κλείσιμο το είπε καθαρά.
«Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», φέρεται να είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά το επεισόδιο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, επιβεβαιώνοντας το topontiki.gr που έγραφε το πρωί ότι σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι δε στηρίξουν την γραμμή του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της καταψήφισης, τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δε θα διστάσει ακόμα και για διαγραφή.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μετά πήρε τον λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης.
Μετά τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Παραστατίδης, τον λόγο πήραν οι βουλευτές. Εκεί, υπήρξε μία μικρής κλίμακας ανάμεσα στον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος επικαλέστηκε τις θέσεις που είχε εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2006 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, διαβάζοντας μία ομιλία του.
Το λόγο μετά πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος του ζήτησε να αντιπροτείνει κάτι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε μίλησε για μη κρατικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του «άρθρου 16».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε παρουσιάσει ένα απόσπασμα των δηλώσεων του πρώην Πρωθυπουργό, με τον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή να διαβάζει το υπόλοιπο κομμάτι της ομιλίας για να «υπάρξει πλήρης εικόνα».
Μετά την διακοπή του Παναγιώτη Δουδωνή, ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκάλεσε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για κοπτοραπτική σχετικά με τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού. Στην ουσία ο κ. Κωνσταντινόπουλος διάβασε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ενώ ο Παναγιώτης Δουδωνή τη διάβασε ολόκληρη.
Μέσα στην αίθουσα ακούστηκε – άγνωστο από ποιον, πιθανότατα από τον Νίκο Ανδρουλάκη – ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός και πρέπει να έχει σεβασμό από τους βουλευτές του Κινήματος».
Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου είπε ότι το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια που προβάλλει η ηγεσία δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, δεν είμαστε υπάλληλοι», τόνισε και σημείωσε ότι δεν αλλάζει στάση.
«Κλείνουμε τα μάτια ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες κολλέγια – πολλά από τα οποία της κακιάς ώρας- που λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου βγάζουν αποφοίτους με εγκεκριμένα πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», πρόσθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά και δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε, ούτε κεντρώες δυνάμεις, ούτε κεντροαριστερές» ανέφερε και υποστήριξε ότι με την καταψήφιση «ταυτιζόμαστε με όσους μάχονται υπέρ του μόνου μονοπωλίου που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο , Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη μεταξύ άλλων:
«Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει:
-ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
-ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
-και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;
Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».
πηγή: topontiki.gr