Με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές κινητοποιήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε την ζωή σε 57 νέους ανθρώπους, χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη.
Οργανώσεις, σωματεία, φορείς απ’ όλη την Ελλάδα θα βγουν στο δρόμους προκειμένου να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ θα διαμηνύσουν προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουν. Τα συλλαλητήρια και οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να «νεκρώσουν» τη χώρα αφού εργαζόμενοι μαθητές και φοιτητές θα βρεθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας προκειμένου να στείλουν μήνυμα προς στην κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως η θλιβερή επέτειος γίνει η αφορμή για μεγαλύτερες κοινωνικές εκρήξεις. Και αυτό γιατί το θέμα αφορά κάθε πολίτη που θα πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.
Πάνω από 800.000 υπογραφές για τη Μαρία Καρυστιανού
Οι κινητοποιήσεις των συγγενών των παιδιών που χάθηκαν, έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ενώ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης η υπόθεση αυτή αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του συλλόγων θυμάτων των Τεμπών, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 800.000 υπογραφές από πολίτες που ζητούν να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Εκτός τόπου και χρόνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πάντως στην κυβέρνηση υπάρχει και η οπτική του «για όλα φταίνε οι άλλοι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο θέμα μίλησε για εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση.
«Όσο μεγάλος και αν είναι ο σεβασμός μας στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους, τους απλούς πολίτες οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα συμφέρον, καμία ιδιοτέλεια θέλουν άμεσα δικαιοσύνη, τόσο μας λυπεί η στάση του μεγαλύτερου μέρους της Αντιπολίτευσης -όχι συνολικά– η οποία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα ζήτημα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο, κάτι το οποίο για μένα είναι θλιβερό», δήλωσε κ. Μαρινάκης.
Απέρριψε ακόμα τις κατηγορίες περί «συγκάλυψης», τονίζοντας πως «όταν κάποιος χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για ένα τόσο τραγικό θέμα, οφείλει να τεκμηριώνει γιατί θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης».
Κοινωνική αφύπνιση
Όμως οι πλέον εχέφρονες εντός της κυβέρνησης δεν μένουν σε αυτή την «εύκολη» εξήγηση, στην οποία κατέφυγε ελαφρά τη καρδία ο κ. Μαρινάκης.
Το γεγονός ακόμα ότι αυτή είναι η τρίτη κινητοποίηση – μετά τους φοιτητές και τους αγρότες – δημιουργεί εύλογη ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη τα οποία βλέπουν ότι από τον εφησυχασμό και την αδράνεια που υπήρχε στην κοινωνία σιγά σιγά αρχίζει και δημιουργείται ένα κίνημα το οποίο βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση για διάφορα θέματα.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν μάλιστα ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με το θέμα της ακρίβειας, καθώς οι πολίτες αναζητούν λόγους για να εκτονώσουν την οργή τους.
Ξεπέρασαν τις 840.00 οι υπογραφές υπέρ της άρσης βουλευτικής ασυλίας των πολιτικών υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.