Στην Εξεταστική για τα Τέμπη σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Στην Εξεταστική για τα Τέμπη σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τεμπη και όπως είναι φυσικό σύσσωμη η αντιπολίτευση «ακονίζει μαχαίρια» προκειμένου να του θέσει όσο το δυνατόν πιο πιεστικές ερωτήσεις.

 Θα ερωτηθεί για την υλοποίηση της σύμβασης «717» για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, το καθεστώς των μετατάξεων, τις δηλώσεις του περί ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών λίγα μόλις 24ωρα πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

  Το ενδιαφέρον εστιάζεται ακόμη και στο πώς θα απαντήσει στον προκάτοχο του Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος στην κατάθεση του πριν από λίγες ημέρες σημείωσε πως ο ΟΣΕ κατέρρευσε από το 2019 και μετά σε σχέση με το προσωπικό του.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπενθυμίζεται, πως έχει δηλώσει ότι η «717» ξεμπλόκαρε επί ημερών του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο ίδιος την προχώρησε και τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 6 παρατάσεις με ελάχιστη πρόοδο.

 
 «Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να κρυφτώ πίσω από ευθύνες άλλων. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία, αλλά και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου και τις παθογένειες των προηγούμενων ετών» έχει δηλώσει για την παραίτηση του αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση των προτάσεων παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη που είχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει πως «η νίκη της ΝΔ όπως και η επανεκλογή μου δεν διαγράφουν καμία ευθύνη. Δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

 
Στην ίδια ομιλία, πάντως, είχε σημειώσει πως «η πολιτική ευθύνη όμως, δεν ισούται με ποινική ευθύνη. Σε αυτή τη χώρα, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται ακόμα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Και είχε απορρίψει ότι «κρύβεται στην ασυλία» υπενθυμίζοντας ότι «η διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά την τέλεση καθηκόντων υπουργού γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης Υπουργών» και μόνο από τη Βουλή».

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεσή του αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού πρόκειται για το γόνο της μεγάλης πολιτικής οικογένειας της κεντροδεξιάς και επί των ημερών του συνεβη το τραγικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα