Μητσοτάκης για Golden Visa: Νέα παρέμβαση με αύξηση ορίου – Σε νησιά ακόμα και στις 800.000 ευρώ

Μητσοτάκης για Golden Visa: Νέα παρέμβαση με αύξηση ορίου – Σε νησιά ακόμα και στις 800.000 ευρώ

Απάντηση δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;». Η απάντηση δίνεται στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι έχουν πάνω από τρία σπίτια, επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης. Παράλληλα, είπε ότι 7% των αγοραπωλησιών αφορούσαν μόνο τη Golden Visa.

 «Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνεται, πρόσθεσε ότι έχει δημιουργήσει πίεση στη Δυτική Αθήνα περιοχές που δεν θα ήταν στο στόχαστρο των αγοραστών Golden Visa με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση και σε αυτές τις περιοχές. Θα δούμε μια περεταίρω αύξηση σημαντική του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά όλες τις περιοχές που υπάρχει πίεση και στις αστικές περιοχές και στα νησιά. Μπορεί το όριο να πάει στις 800.000 από την άλλη όμως πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 για περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση».

Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνηση στη λογική αυτή όχι με πλήρη αναστολή του μέτρου αλλά για επενδύσεις που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα. Συζητώ την πρότασή σας όσοι έχουν ακίνητα μέσω Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μόνο μακροχρόνια».

 
Πιστεύω ότι, μετά τα αγροτικά ζητήματα, έχουμε μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε έναν κοινό τόπο για το ζήτημα της στέγης, είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι συμφωνεί στη διάγνωση του προβλήματος και συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει εδώ και πολλές δεκαετίες πρόβλημα στέγασης με πολλούς νέους να αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους».

Ταυτόχρονα είπε το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται σε περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και πολλές φορές πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς που χρειάζονται και γενικότερα περιορίζεται η ανάπτυξη. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν τονώσει την αγορά των ακινήτων έχουν ταυτόχρονα περιορίσει τον αριθμό των κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση. Αυξήθηκαν όντως κατά 40% σε σχέση με το 2018», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι «η αύξηση στις τιμές των ακινήτων είναι μεν σημαντική αλλά πρέπει να θυμηθούμε και από που ξεκινήσαμε. Η οικονομία πλέον πηγαίνει καλά και ο ασθενής δεν χρειάζεται φάρμακο». Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό αλλά εδώ υπάρχει άλλη διάρθρωση και κουλτούρα στεγαστικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι στην χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης με 7 στα 10 να μένουν σε δικό τους σπίτι αλλά 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν και πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Περιέγραψε ότι αρκετοί τόνωσαν το εισόδημά τους με τη βραχυχρόνια μίσθωση και πρόσθεσε ότι η Golden Visa έχει φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

 
Σημειώνεται πως στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται ο περιορισμός της Golden Visa με τις πληροφορίες να αναφέρουν την αύξηση του ορίου των 250.000 ευρώ που ισχύει για ακίνητα στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια της Αττικής στα επίπεδα των 500.000 ευρώ, όπως ισχύει για την απόκτηση Golden Visa με αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Σημειώνεται ότι το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς αναμένεται η αύξησή του.

Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είχε προαναγγείλει μέτρα περιορισμού της Golden Visa και, ειδικότερα, ότι θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο επένδυσης.

Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa
Οι καλύτεροι πελάτες της Golden Visa είναι οι Κινέζοι. Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία (2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Το σχέδιο της στεγαστικής πολιτικής προβλέπει ακόμη:
Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω του οποίου θα δοθεί επιδότηση σε ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση θα είναι οι κατοικίες να μην έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 100 τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Επίσης, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.
Εντός του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα