Άνω κάτω η Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια - Ο αποκλεισμός της Ιεράς Συνόδου και η ατάκα για γκέι ιερείς

Άνω κάτω η Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια - Ο αποκλεισμός της Ιεράς Συνόδου και η ατάκα για γκέι ιερείς

«Η Εκκλησία ας πει την αλήθεια. Πόσοι είναι οι γκέι ιερείς;», ρώτησε ο Σπύρος Μπιμπίλας για το νομοσχέδιο στα ομόφυλα ζευγάρια προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ποιοι φορείς θα κληθούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ιδιαίτερα από την στιγμή που τα τρία κόμματα, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, αντέδρασαν με έντονο τρόπο στον αποκλεισμό της Ιεράς Συνόδου και άλλων εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους όπως ζητούσαν να προσκληθούν κατά την ακρόαση φορέων.

Στις διαμαρτυρίες ακούστηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας, βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο οποίος ήταν της άποψης πως η Εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επάνω στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, να λέει πως «η Εκκλησία ας πει την αλήθεια, πόσοι είναι οι γκέι ιερείς;». Στο σχόλιο αυτό αντέδρασε ο Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά της Ν.Δ., ο οποίος είπε πως «δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα, παρακαλώ το Προεδρείο να τον ανακαλέσει στην τάξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα να κληθεί στην ακρόαση φορέων η Ιερά Σύνοδος και η Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους που κατέθεσαν τα τρία κόμματα δεξιά και δεξιότερα της Ν.Δ. απορρίφθηκε. «Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την Ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία. Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα, χθες το πρωί, στις εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει».

Τι είπαν οι ειδικοί αγορητές για το νομοσχέδιο

Σε αυτό το πλαίσιο υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας αν και διατηρούν επιμέρους ενστάσεις ως προς το νομοθέτημα. Το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση». Τα τρία κόμματα δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο αποτελεί ακόμα μία μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να επισημαίνει ότι με την ψήφισή του η Ελλάδα καθίσταται η 37η χώρα που την εισάγει στο εθνικό δίκαιο, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε η κ. Συρεγγέλα, αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μία δημοκρατική κοινωνία συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Δύο σημεία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημεία που αν δεν βελτιωθούν θα προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες και εν τέλει την ανάγκη μίας νέας νομοθετικής διόρθωσης, διότι «όσοι βλάπτονται, θα πάνε στο δικαστήριο και θα δικαιωθούν».

Κάθε αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου εισάγει νέα ζητήματα σεξισμού παραβλέποντας τα δεδομένα που ήδη ο νόμος 4491/2017 έχει επιλύσει, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει να αντικατασταθεί κάθε αναφορά σε «ομόφυλα» με την έκφραση «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου».

Το δεύτερο σημείο αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται, όπως κάποιοι λένε για να κερδίσουν λίγες ψήφους, από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια και το μέλλον των νέων ανθρώπων απειλείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της θέσης του κόμματός του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανεξαρτήτως των λόγων που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και προσέθεσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα. «Αυτή η ανάγκη έχει αντικειμενική βάση την αλλησυμπληρούμενη σχέση μητρότητας πατρότητας και προφανώς αυτή η σχέση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας και τη βιολογική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην αναπαραγωγή του είδους», είπε η κυρία Δάγκα και υπογράμμισε ότι η βάση της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού.

«Σήμερα είναι μια μέρα νίκης των κινημάτων υπεράσπισης και κατοχύρωσης ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα από την αναγνώριση του γάμου για όλα τα άτομα, θα πω εγώ, και όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, και αυτό είναι μια παρατήρηση που πρέπει να τη δείτε κύριε Σκέρτσο», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Προκαλούν απορία μαργαριτάρια, όταν προέρχονται από το ΚΚΕ», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς και προσέθεσε ότι στη ρητορική του ΚΚΕ «ο Θεός αντικαταστάθηκε από τη φύση, απονέμει κι αρνείται δικαιώματα» και «η φύση γίνεται θεμέλιο κανονιστικότητας, η φύση απονέμει δικαιώματα, η φύση αρνείται δικαιώματα, η φύση γίνεται δικαστήριο».

Για το επιχείρημα ότι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια βάλει το ανδρικό ή το μητρικό πρότυπο (επιχείρημα της Ελληνικής Λύσης), ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι σήμερα η υιοθεσία επιτρέπεται και από έναν μόνο γονέα, που μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα. «Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση των μονογενεϊκών οικογενειών, δεν βάλλεται το ανδρικό ή το μητρικό πρότυπο;», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε για τους επικριτές της ισότητας στον γάμο ότι ο μόνος λόγος για την άρνησή τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι γιατί θεωρούν ηθικά κατακριτέα τη σχέση των ομόφυλων ζευγαριών. «Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κάποιος αρνείται την υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, είναι γιατί θεωρεί ηθικά κατακριτέα τη σχέση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, είναι γιατί θεωρεί κατώτερης ηθικής ποιότητας τη σχέση ομόφυλων και γι΄αυτό αρνείται αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη δικαιολογία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο βουλευτής επισήμανε είπε ότι αποτελεί προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου ότι δεν εισάγεται «ο γάμος ανεξαρτήτως φύλου» αλλά ο γάμος ομοφύλων. Σε σχέση με την παρένθετη κυοφορία, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση για όσους έχουν καταφύγει στην παρένθετη κυοφορία στο εξωτερικό και στη συνέχεια έρχονται στη χώρα και να είναι άλλη η αντιμετώπιση στο εσωτερικό, γιατί αυτό συνιστά διάκριση, πολλώ δε μάλλον που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται παρένθετη κυοφορία επ΄αμοιβή αλλά μόνο για αλτρουιστικούς λόγους.

Η οικογένεια βάλλεται από την πολιτική των ταξικών ανισοτήτων όχι από το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα