Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά»

Σε ανησυχία μετατρέπεται σταδιακά η ανακούφιση που αισθάνθηκε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Κι αυτό διότι, καθώς πλησιάζει η Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, οπότε και, σύμφωνα με την απόφαση, θα ανακοινωθούν στους ναούς οι θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα και θα μοιραστεί φυλλάδιο «Προς το Λαό», η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το τελευταίο μέρος των αποφάσεων της Ιεραρχίας («παροχή εξουσιοδότησης προς κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας») έχει επιτρέψει σε ορισμένους εκ των ιεραρχών να εκφράζουν πολύ σκληρές απόψεις, που βρίσκονται μακριά από το ύφος του κειμένου.

 Για παράδειγμα, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έδωσε έντονη πολιτική χροιά στο λόγο του, καθώς είπε ότι όσοι βουλευτές υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο – το οποίο χαρακτήρισε ως «εναντίον του νόμου του Θεού» – δεν πρέπει να ξαναέλθουν στην εκκλησία, την οποία, όπως υποστήριξε «την έχουν πολεμήσει και έχουν εκπέσει από αυτή». Μάλιστα, σε πολύ σκληρή γλώσσα, ο κ. Σεραφείμ υποστήριξε ότι «ο ομοφυλόφιλος αμαρτάνει θανασίμως και θα πρέπει να μετανοήσει», προσθέτοντας ότι «οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να είναι χριστιανοί. […] Η εκκλησία έχει ένα ήθος, ένα δόγμα, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να λέει πως είναι στην εκκλησία» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα βαφτίζονται τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από μερικές ημέρες, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος είχε ισχυριστεί, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά FM ότι «υπάρχει ένα πανίσχυρο λόμπι το οποίο πιέζει και έχει την ευθύνη για τη δημιουργία όλου αυτού του θέματος, το συγκεκριμένο λόμπι έχει και διεθνή πλοκάμια και πιέζει όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση και πολλές άλλες», ενώ σχολιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, το οποίο επίσης τάσσεται κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είχε αναφέρει σκωπτικά ότι «έχω έναν πειρασμό τον τελευταίο καιρό και κάνω πολύ προσευχή επί προσβολή πονηρών λογισμών και δεν μου φεύγει ο λογισμός. Μου λέει, βρε, μήπως στις ευρωεκλογές να ψηφίσω ΚΚΕ; Αλλά θα δούμε τι θα γίνει μέχρι τότε».

 Οι δύο συγκεκριμένοι μητροπολίτες είναι μόνο αυτοί που εκφράζουν δημοσίως τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι ιεράρχες που, αν και δεν τοποθετούνται δημοσίως, θεωρούν ότι το νομοθέτημα είναι λάθος, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι λίγοι. Και εδώ ακριβώς εδράζεται η ανησυχία της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ως πιθανό το σενάριο οι αντιδράσεις και η καταδίκη του νομοσχεδίου να μην περιοριστεί στην ερχόμενη Κυριακή, αλλά να συνεχιστεί και όσο θα πηγαίνουμε προς την ψήφισή του, αλλά και μετά, δημιουργώντας μια αναταραχή στην κοινωνία, η οποία μπορεί να μην έχει κοπάσει επαρκώς πριν τις ευρωεκλογές, την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, όσο θα πλησιάζει η ώρα της ψήφου στη Βουλή, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις της εκκλησίας προς τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, το ποίμνιο (σημαντικό μέρος του οποίου στηρίζει εκλογικά το κυβερνών κόμμα) εκτιμάται ότι θα δέχεται «μπαράζ» πληροφοριών κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ενώ πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να «μπουν στο χορό», επιδιώκοντας να αποκομίσουν εκλογικά κέρδη ενόψει της ευρω-κάλπης (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου).

 
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες «διαρροές» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι περίπου 50 βουλευτές της ΝΔ προσανατολίζονται να καταψηφίσουν ή να απόσχουν από την ψηφοφορία (περίπου το 1/3 της Κ.Ο.), ωστόσο στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εφησυχασμός, τόσο για πρακτικούς λόγους (το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει) όσο και για λόγους, ας πούμε, πρεστίζ, καθώς μεγάλος αριθμός απεχόντων θα δημιουργήσει μια άβολη εικόνα για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα